След призива за помощ от руски пехотници: Зеленски потвърди разгрома на руската армия край Павловка Снимка: © Getty

"Този губернатор, другаря Кожемяко, както и очаквахме излъга, че загубите далеч не са такива. От Владивосток до Павловка има 9000 километра. Дори телата на загиналите няма да бъдат докарани в някакъв Владивосток. Сигурен съм, че губернатор Кожемяко ще излезе и ще обясни защо не всички са пристигнали.“

Това каза украинският президент Володимир Зеленски по повод разгрома на руската армия край Павловка, след което призова руснаците, включително роднини на военните и мобилизираните на протест, и самите военни да се предадат:

„И така може да се оцелее“, допълни той.

Руските морски пехотинци, които участват в настъплението към село Павловка в Донецка област, изпратиха отчаяно писмо с призив за помощ до губернатора на Приморския край Олег Кожемяко, където е дислоцирана бригадата им. В него пише, че през последните четири дни на офанзивата 300 души са убити, ранени или изчезнали. Половината бойна техника е унищожена.

Пехотинците споделят за "невъзможност да доведат до знанието на висшето ръководство информацията за огромните безмислени загуби в хора и техника" и молят губернатора за съдействие.

Кожемяко е признал, че писмото е истинско, но е заявил, че то преувеличава мащаба на истинските загуби.

"Установихме връзка с командирите. Да, има загуби, водят се тежки боеве, но те са далеч от това, което е написано в този призив", каза той във видеообрръщение в своя канал в Telegram.

За писмото съобщиха всички руски военни кореспонденти, които също признаха тежката ситуация района и остро разкритикуваха командването на руските войски.

Военният кореспондент на Всеруската държавна телевизионна и радиокомпания Александър Сладков първи съобщи за обръщението на морските пехотинци от 155-а отделна бригада от Владивосток до губернатора на Приморие Олег Кожемяко.

"В писмото (на морските пехотинци) има три гръмки имена, знам, но не цитирам. Въпреки това публикувам поста, защото от няколко дни горе си приказват за ситуацията в Павловка, а кръвта се лее и се лее”, написа той.

Малко по-късно се включи и прокремълската блогърка Анастасия Кашеварова, която написа, че военните се оплакват от огромни загуби поради зле обмислена офанзива.

Писмото на пехотинците е и дословно публикувано от военния Telegram канал GreyZone, който е свързан с частната военна компания "Вагнер".

"Генерал Мурадов и неговият помощник Ахмедов отново ни хвърлиха в непонятно настъпление, за да могат да заработят бонуси пред Герасимов (шефа на руския генерален щаб Валери Герасимов бел.ред.), а Ахмедов да стане герой на Русия. Затова ние и морската пехотна на Камчатка настъпваме към Павловка. В резултат на "внимателно" планираното настъпление от "великите пълководци" за 4 дни загубихме около 300 души убити, ранени или изчезнали, 50% от техниката. И това е само нашата бригада", пише в писмото.

"Докога такива бездария като Мурадов и Ахмедов ще планират бойни действия заради своите доклади и получаването на награди с цената на толкова човешки животи. На тях не им пука от нищо, само и само да покажат себе си. Те наричат хората "месо", пишат още пехотинците.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024