След призива за помощ от руски пехотници: Зеленски потвърди разгрома на руската армия край Павловка Снимка: © Getty

"Този губернатор, другаря Кожемяко, както и очаквахме излъга, че загубите далеч не са такива. От Владивосток до Павловка има 9000 километра. Дори телата на загиналите няма да бъдат докарани в някакъв Владивосток. Сигурен съм, че губернатор Кожемяко ще излезе и ще обясни защо не всички са пристигнали.“

Това каза украинският президент Володимир Зеленски по повод разгрома на руската армия край Павловка, след което призова руснаците, включително роднини на военните и мобилизираните на протест, и самите военни да се предадат:

„И така може да се оцелее“, допълни той.

Руските морски пехотинци, които участват в настъплението към село Павловка в Донецка област, изпратиха отчаяно писмо с призив за помощ до губернатора на Приморския край Олег Кожемяко, където е дислоцирана бригадата им. В него пише, че през последните четири дни на офанзивата 300 души са убити, ранени или изчезнали. Половината бойна техника е унищожена.

Пехотинците споделят за "невъзможност да доведат до знанието на висшето ръководство информацията за огромните безмислени загуби в хора и техника" и молят губернатора за съдействие.

Кожемяко е признал, че писмото е истинско, но е заявил, че то преувеличава мащаба на истинските загуби.

"Установихме връзка с командирите. Да, има загуби, водят се тежки боеве, но те са далеч от това, което е написано в този призив", каза той във видеообрръщение в своя канал в Telegram.

За писмото съобщиха всички руски военни кореспонденти, които също признаха тежката ситуация района и остро разкритикуваха командването на руските войски.

Военният кореспондент на Всеруската държавна телевизионна и радиокомпания Александър Сладков първи съобщи за обръщението на морските пехотинци от 155-а отделна бригада от Владивосток до губернатора на Приморие Олег Кожемяко.

"В писмото (на морските пехотинци) има три гръмки имена, знам, но не цитирам. Въпреки това публикувам поста, защото от няколко дни горе си приказват за ситуацията в Павловка, а кръвта се лее и се лее”, написа той.

Малко по-късно се включи и прокремълската блогърка Анастасия Кашеварова, която написа, че военните се оплакват от огромни загуби поради зле обмислена офанзива.

Писмото на пехотинците е и дословно публикувано от военния Telegram канал GreyZone, който е свързан с частната военна компания "Вагнер".

"Генерал Мурадов и неговият помощник Ахмедов отново ни хвърлиха в непонятно настъпление, за да могат да заработят бонуси пред Герасимов (шефа на руския генерален щаб Валери Герасимов бел.ред.), а Ахмедов да стане герой на Русия. Затова ние и морската пехотна на Камчатка настъпваме към Павловка. В резултат на "внимателно" планираното настъпление от "великите пълководци" за 4 дни загубихме около 300 души убити, ранени или изчезнали, 50% от техниката. И това е само нашата бригада", пише в писмото.

"Докога такива бездария като Мурадов и Ахмедов ще планират бойни действия заради своите доклади и получаването на награди с цената на толкова човешки животи. На тях не им пука от нищо, само и само да покажат себе си. Те наричат хората "месо", пишат още пехотинците.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Kaufland спестява над 11 млн. кг. хранителни отпадъци

10:38 - 26.04.2024
Кино и сериали

Игра на сериали или защо вече нямаш нужда от паролата на гаджето си

С ТВ план от А1, сами дирижирате сърфирането из различни абонаменти за стрийминг и развлекателни дигитални услуги

10:37 - 26.04.2024
Важно днес

За Борисов всички възможности за разговори с ПП-ДБ са "счупени"

Борисов не изключи следващият парламент да е в различна конфигурация заради участието на Ваня Григорова във вота

10:10 - 26.04.2024
Важно днес

Бориславова: Росен Желязков действа като пленник на Пеевски и Борисов

ПП-ДБ не изключват да управляват с ГЕРБ след изборите, но само при ясни условия и споразумение

08:23 - 26.04.2024
Важно днес

Журналисти облякоха черни дрехи в ефир в знак на протест срещу спорна реформа в Словакия

Журналистите на словашкия обществен оператор протестират срещу реформа, която създава опасения за свободата на медиите

07:55 - 26.04.2024
Важно днес

49-ото Народно събрание ще има поне още едно извънредно заседание (Обновена)

Парламентът ще заседава извънредно във вторник

07:35 - 26.04.2024
Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024