Ексцентричният балканец, който разтърси аристократичния тенис

Илие Настасе със сигурност е сред спортистите, които заслужават да им бъде посветен документален филм.

Взривоопасната комбинация между талант и необуздан темперамент извеждат румънеца до световния връх, но и го забъркват в куп скандали. В епоха, в която спортистите от комунистическите страни са почти непознати в Западна Европа и САЩ, той излиза с гръм и трясък на световната сцена.

"Насти: Повече от тенис" - копродукцията между HBO Documentaries Europe и Libra Films, предоставя на зрителите изцяло нова гледна точка за живота и кариерата на двукратния шампион от Големия шлем, останал в историята и като първото лошо момче на тениса.

Преди няколко филмът имаше и специална прежекция на филмовия фестивал в Кан.

Илие Настасе, Йон Тиряк в Кан

Премиерата му в Румъния беше на 19 април, където веднага оглави боксофиса, а от 24 май вече е наличен и в MAX (новата платформа на HBO Max).

Филмът, режисиран от румънското филмово трио Тудор Джурджу (също основател на Трансилванския филмов фестивал), Кристиан Паскариу и Тудор Попеску, би трябвало да се хареса на феновете на спорта. Той е много в стила или по-скоро в енергията на други тенис филми като "Макенроу", "Бум! Boom! Светът срещу Борис Бекер", "Борг срещу Макенроу" и "Битката на половете".

Успехът на "Претенденти"/ Challengers на Лука Гуаданино с участието на Зендея със сигурност направи тениса по-секси и също може да помогне за намирането на по-широка аудитория за румънската продукция.

Настасе е автентичен и сложен персонаж. Роден в Румъния през 1946 г., той хваща ракетата на младини и в началото на 20-те си години се съюзява със звездата на хокея на лед Йон Циряк, който става тенисист. Двамата се превръщат в непобедим отбор на двойки, което води и Настасе до мачове на сингъл.

В Стокхолм през 1969 г. Настасе побеждава най-добрите играчи, включително американеца Стан Смит, и светът започва да го забелязва.

Талантът на Настасе е неоспорим. Архивните кадри, цветни или черно-бели, на фона на завладяващата музика на Мариус Лефтараш, показват неговата балетна атлетичност. Той връща топката от почти невъзможни ъгли. Личността му обаче е тази, която го прави известен и извън границите на спорта. Дръзък и избухлив, той обича да играе за публиката, да крещи, да псува и изобщо да се държи неджентълменски по начин, за който тенисът - дотогава считан за елитарна игра - не е готов.

Един момент от "Насти: Повече от тенис" илюстрира красноречиво личността на Настасе. "Веднъж с Илие отидохме да караме ски" - разказва Йон Циряк, най-добрият му приятел и също легенда на румънския тенис. "Разясних му как да се спуска и той го направи по чудесен начин, но се блъсна в оградата, защото не изчака да му обясня как се спира".

Тази случка е чудесно олицетворение на динамичния и винаги интригуващ живот на Насти. Наричан от медиите "диво дете", "рок звезда" и "лошото момче на тениса", ексцентричният и темпераментен балканец разтърсва из основи аристократичния спорт.

Именно Настасе е човекът, който проправя пътя за други "черни овце" като Джими Конърс и Джон Макенроу и привлича милиони нови фенове на тениса както на кортовете, така и пред телевизионните екрани.

Провокативното поведение на Настасе обаче в никакъв случай не засенчва неговите спортни качества.

През 1972 г. Насти печели US Open, а година по-късно вдига трофея и на Ролан Гарос, като освен това става първият №1 в световната ранглиста.

Турнирът, носещ най-ярко неговия отпечатък, обаче са Финалите на ATP. След като Стан Смит печели дебютния турнир, Настасе триумфира в четири от следващите пет издания. Единствено Гийермо Вилас разваля перфектната му серия, като го побеждава го в драматичен петсетов сблъсък на финала в Мелбърн през 1974 г.

Пътят към световната слава не е никак лек. Във филма Настасе разказва любопитни случки от появата си на Уимбълдън заедно с Циряк в края на 60-те години. "Аз бях по-талантливият играч, но Йон беше мозъкът на бандата. Още тогава той имаше страхотен бизнес нюх. При едно от първите ни участия на Уимбълдън той ми каза, че ако спим заедно в една стая ще спестим 10 паунда. С тях можехме да купим четири чифта кецове, които да препродадем в Румъния и така да осигурим финансов комфорт на семействата си през следващия месец".

Днес Настасе заявява, че има голям късмет да е играл през 70-те и 80-те години, а не в настоящата епоха на тениса. Това важи както за стила му като тенисист, така и за държането му на корта.

"По онова време все още нямаше поведенчески кодекс за играчите. Що се отнася до избухванията и провокативното поведение, правилата далеч не бяха толкова ясни и стриктни, колкото са днес. Съдиите и супервайзърите просто не бяха подготвени за хора като мен. В днешно време би било невъзможно да се държа по същия начин и да ми се разминат толкова много неща".

Макар да разказва за величието му на корта, филмът се спира и на някои моменти, показващи Настасе в негативна светлина. Такива са расисткият скандал, в който се забърква през 2017 г. след оскърбителна реплика за цвета на кожата на неродената тогава дъщеря на Серина Уилямс, както и колоритният му личен живот, който в продължение на десетилетия предоставя материал за таблоидите.

Макар да осъзнава, че е можел да постъпи по-добре в някои ситуации, Настасе очевидно спи спокойно. "Когато имаш такива чудесни живот и кариера, няколко съжаления не означават нищо. Да бъдеш №1 в света, докато си непослушен и се наслаждаваш на живота - има ли нещо по-прекрасно от това?".

Освен Настасе, сред интервюираните във филма са и много други легенди на тениса, сред които Рафаел Надал, Борис Бекер, Матс Виландер, Бьорн Борг, Джими Конърс, Джон Макенроу и Били Джийн Кинг.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024