Натискът на Тръмп "обезглави" TikTok Снимка: © Getty Images

Главният изпълнителен директор на TikTok Кевин Майър е подал оставка от поста си само 3 месеца след като оглави американския бизнес на компанията, нарочена за заплаха срещу националната сигурност на САЩ от Доналд Тръмп.

Майър е известил служителите на TikTok и китайската компания-майка ByteDance за решението си, съобщава Financial Times.

Преди да влезе в TikTok, Кевин Майър беше един от най-високопоставените мениджъри в Disney, като се надяваше да получи позицията на главен изпълнителен директор след оттеглянето на Боб Айгър.

Решението му да напусне технологичния гигант дойде, след като Доналд Тръмп обяви, че ще забрани TikTok, ако собствениците му не продадат активите си в САЩ на американска компания до 90 дни.

"В последните сердмици, в които политическата среда се промени рязко, размислих сериозно за последствията от корпоративната структурна промяна и за това, което тя би означавала за глобалната роля, която се наех да изпълнявам. На този фон - и в очакване на много скорошно разрешение на проблема - със съжаление искам да ви уведомя, че реших да напусна компанията", се казва в писмото на Майер до служителите.

"Разбирам, че ролята, за която се присъединих към TikTok - включително за глобалното управление на компанията - ще изглежда много по-различно заради действията на администрацията на САЩ в посока на натиск за продажба на американския бизнес", казва той.

Не можем да вярваме на TikTok, ако не вярваме на Китай: Защо американците се страхуват

Кевин Майър е възпитаник на Масачузетския технологичен институт. Работеше в Disney още от 1993 г. с кратко прекъсване, като в последните години се занимаваше с придобиванията на Marvel, Pixar и Lucasfilm. Последната задача на Майър в продуцентската компания беше пускането на стрийминг-услугата Disney+, конкурираща Netflix и HBO Go. За по-малко от година тя привлече над 60 млн. абонати.

Боб Айгър го определя като целеустремен и "фокусиран като лазер" мениджър: "Когато той се концентрира върху нещо стойностно, много трудно приема съвета ми да прояви търпение", пише Айгър по повод Майър в книгата си от 2019.

Преговорите за разделянето на TikTok от ByteDance започнаха през юли - един месец след официалното присъединяване на Кевин Майър към фирмата. Поставянето на TikTok във фокуса на политическото напрежение между САЩ и Китай изглежда не е влизало в сметките на мениджъра.

Тръмп забранява TikTok и WeChat, ако китайските им собственици не ги продадат

ByteDance започна преговори с няколко възможни купувачи на американския си бизнес - включително с технологични гиганти като Microsoft и Oracle.

Междувременно TikTok заведе дело срещу администрацията на Доналд Тръмп заради ултиматума за забрана на app-а, който определят като политически мотивиран и несправедлив.

Боб Айгър: Момчето от прогнозата за времето, което стигна до върха на Холивуд


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Днес убих човек": Кадри от дрон и телефонен разговор уличиха руски командир във военно престъпление

Потресаващата история за спасението на украинско семейство, попаднало под руски обстрел

17:43 - 22.03.2023

Володимир Зеленски посети войниците от фронта край Бахмут

Президентът на Украйна е на визита в Донецк - най-напрегнатата точка от руската инвазия

15:27 - 22.03.2023

Надписи по мистериозната картина на Полък в България я свързаха с Холивуд и Чаушеску

Прокуратурата ще търси и външна помощ за разследването

14:47 - 22.03.2023