НАТО е готова да се намеси, за да опази мира в Косово Снимка: © Getty Images

Силите на НАТО в Косово са готови да се намесят във всяка ситуация, включваща насилие, която може да застраши мира в региона. Това заяви Анджело Микеле Ристуча, командир на мироопазващите сили там - КФОР, цитиран от "Ройтерс".

Позицията му идва на фона на неотдавашните сблъсъци и напрежение на страната със Сърбия. Около 30 войници от войските на НАТО бяха ранени при размирици със сръбски протестиращи в края на май в Косово. Други 52-ма протестиращи бяха ранени.

НАТО, която охранява Косово от края на войната през 1999 г., реши да разположи допълнителни 700 войници и да постави още един батальон в състояние на повишена готовност, с което силите ѝ достигнаха близо 4511 души.

"Планираме да се изправим пред всякакви обстоятелства. Това е причината, поради която получихме допълнителни сили. Ние не реагираме, а действаме", заяви командващият войските на НАТО Ристуча пред група журналисти.

Той заяви, че ситуацията остава много напрегната, въпреки относителното спокойствие през последните дни.

"В момента няма военно решение, защото единственият начин за решаване на тази ситуация е политическо решение, което се основава на желанието на двете страни да нормализират отношенията си. Но първо е необходимо нещата да деескалират", каза Ристуча.

В северната част на Косово, която е населена предимно с етнически сърби, се наблюдава най-силното напрежение, откакто страната обяви независимостта си от Сърбия през 2008 г.

Насилието през май избухна, след като кметове от албански произход встъпиха в длъжност след местните избори, които бяха бойкотирани от косовските сърби.

Съединените щати и Европейският съюз призоваха премиера Албин Курти да оттегли кметовете и да овладее напрежението. Курти обаче реши да отправи свои собствени искания, които допълнително изостриха ситуацията. От своя страна, Сърбия арестува трима косовски полицаи в граничната зона при спорни обстоятелства.

Косово твърди, че служителите на реда са били арестувани на нейна територия от сръбски полицаи, които са пресекли границата. Белград твърди обратното - че те са били задържани на територията на Сърбия.

"Тук сме, за да избегнем влошаване на ситуацията и да разсеем напрежението... Единственият начин за деескалация зависи от политическата готовност на двете страни", заяви Ристуча.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024