САЩ разполагат 8 броя от най-добрите си бойни дронове в Гърция Снимка: © Getty Images

САЩ изпращат осем безпилотни самолета MQ-9 Reaper в Гърция, които да бъдат разположени във военновъздушната база Лариса. Това съобщават няколко гръцки медии.

Самолетите са най-модерните безпилотни летателни апарати, с които американските военновъздушни сили разполагат. Според информация на гръцкия новинарски сайт "In" първите четири Reaper-а вече са доставени във военна база, а останалите ще пристигнат до дни. Очаква се още гръцките въоръжени сили да започнат преговори за закупуването на три от американските самолети от същия тип.

Новината беше съобщена и от турската държавна Анадолска агенция. Тя се позовава на информация от Пентагона и посочва, че разполагането на дроновете е част от подписаното през ноември споразумение между Вашингтон и Атина за сътрудничество в областта на отбраната.

Самолетите ще се използват за наблюдение на цялото Егейско море и по-широкия регион на Източното Средиземноморие. Това ще продължи за период от една година.

Това не е първият път, който в Лариса ще бъдат разположени MQ-9 Reapers. Подобно съоръжение е било в базата и преди, но тогава то беше от по-старо поколение и задачата му беше да извършва наблюдение на райони в Северна Африка с особен акцент върху гражданската война в Йемен.

Безпилотните самолети от този тип могат да летят във въздуха в продължение на 20 непрекъснати часа и са смятани за много по-ефективни от турските дронове "Байрактар". Те имат обсег на действие от 1850 километра, което означава, че могат да изпълняват мисии и в страните-членки на НАТО, които граничат с Черно море.

Американските власти инвестираха милиони долари в инфраструктурата на базата в Лариса, като част от гръцко-американското споразумение за отбрана (MDCA). Според някои доклади инвестицията им за базата в размер от общо 33,5 млн. долара.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024