САЩ разполагат 8 броя от най-добрите си бойни дронове в Гърция Снимка: © Getty Images

САЩ изпращат осем безпилотни самолета MQ-9 Reaper в Гърция, които да бъдат разположени във военновъздушната база Лариса. Това съобщават няколко гръцки медии.

Самолетите са най-модерните безпилотни летателни апарати, с които американските военновъздушни сили разполагат. Според информация на гръцкия новинарски сайт "In" първите четири Reaper-а вече са доставени във военна база, а останалите ще пристигнат до дни. Очаква се още гръцките въоръжени сили да започнат преговори за закупуването на три от американските самолети от същия тип.

Новината беше съобщена и от турската държавна Анадолска агенция. Тя се позовава на информация от Пентагона и посочва, че разполагането на дроновете е част от подписаното през ноември споразумение между Вашингтон и Атина за сътрудничество в областта на отбраната.

Самолетите ще се използват за наблюдение на цялото Егейско море и по-широкия регион на Източното Средиземноморие. Това ще продължи за период от една година.

Това не е първият път, който в Лариса ще бъдат разположени MQ-9 Reapers. Подобно съоръжение е било в базата и преди, но тогава то беше от по-старо поколение и задачата му беше да извършва наблюдение на райони в Северна Африка с особен акцент върху гражданската война в Йемен.

Безпилотните самолети от този тип могат да летят във въздуха в продължение на 20 непрекъснати часа и са смятани за много по-ефективни от турските дронове "Байрактар". Те имат обсег на действие от 1850 километра, което означава, че могат да изпълняват мисии и в страните-членки на НАТО, които граничат с Черно море.

Американските власти инвестираха милиони долари в инфраструктурата на базата в Лариса, като част от гръцко-американското споразумение за отбрана (MDCA). Според някои доклади инвестицията им за базата в размер от общо 33,5 млн. долара.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Резников запазва поста си на министър на отбраната на Украйна - засега

Украинският министър посрещна с германския си колега в Киев

20:16 - 07.02.2023

Джордж Клуни снима адаптация на френския шпионски сериал "Le Bureau des légendes"

Един от най-добрите френски сериали започва нов живот

17:07 - 07.02.2023

Джон Малкович като Мерелин Монро и Салвадор Дали в "Квадрат 500"

„Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“ ще краси софийската галерия съвсем скоро

16:45 - 07.02.2023

Украйна назначи нов вътрешен министър и нов ръководител на СБУ

Кадровите смени в правителството на Украйна продължават

16:00 - 07.02.2023

Властта се изненада, че храните поскъпват с до 30% между склада и витрината

Служебният кабинет ще наблюдава, но няма да се меси в ценообразуването

15:43 - 07.02.2023

8 подаръка за Свети Валентин

Облечени в любов. Към себе си.

15:14 - 07.02.2023