НАТО върна мисията си на нивата от Студената война Снимка: © Getty Images

Седемкратно увеличение на силите за бързо реагиране на НАТО, първа постоянна американска база на източния фланг на Алианса, покана към Финландия и Швеция за присъединяване и нова 10-годишна стратегия, която отхвърля всяка илюзия за партньорство с Москва. Това са само някои от решенията и целите, които НАТО взе и постави на срещата на върха в Мадрид - първата, след началото на руската инвазия в Украйна.

Лидерите от блока заявиха в съвместна декларация, че планират да засилят ученията за колективна отбрана, за да бъдат подготвени за „операции с висок интензитет“. Това ще помогне да се предотврати всякаква агресия срещу територията на НАТО, се казва още в декларацията.

Алиансът разглежда възможностите си за това как да реагира при евентуална руска атака. Заплахата за това стана по-голяма, след като през февруари Русия нахлу в Украйна.

Премиерът на Естония Кая Калас говори за новото предизвикателство пред сигурността в региона, като предупреди, че той ще бъде „заличен от картата“ в резултат на руска атака, освен ако блокът не засили драстично защитата на новите си членове в Източна Европа.

Част от отговора на блока е позиционирането на по-големи бойни сили в региона. САЩ съобщиха, че ще изпратят още 5 000 войници в Румъния и Обединеното кралство и други 1 000 в Естония.

По-значителната промяна обаче е ангажиментът на НАТО да увеличи броя на войските си за бързо реагиране. Планирано е те да се състоят от до 300 хил. обучени войници, което представлява връщане към доктрината от Студената война, смятат някои анализатори. Такава доктрина означава, че военните командири ще имат подробни планове за защита срещу атаки на конкретни територии с конкретни войски и оръжия.

Роуз Готемюлер, бивш заместник-генерален секретар на Алианса, казва, че блокът се е съгласил на „голямо подновяване на готовността си да се бие при необходимост“.

„Трябва да има по-ефективен начин за възпиране на Русия, а това означава да сме способни и готови да защитаваме територия“, посочва той.

Заместник-директорът на мозъчния тръст за отбрана в Лондон „Royal United Services Institute“ Малкълм Чалмърс казва, че НАТО се е „завърнала към мисия от Студената война“, като основната цел е „възпирането на Русия“.

Очаква се и нова база на американския корпус да бъде разположена за постоянно в Полша. Целта е да се засили безопасността на страната и региона. Базата е важна, защото ще предостави постоянни способности за планиране, обучение, командване и контрол.

Американските дипломати обясниха, че базата не нарушава споразумението от 1997 г. между НАТО и Русия, тъй като силите там ще бъдат разполагани ротационно. Според споразумението нови бойни сили не могат да бъдат разполагани на територията на страните от бившия комунистически блок за постоянен период.

„САЩ, заедно с европейските съюзници, наистина се опитват да измислят как не само да успокоят източните страни от НАТО, но в същото време да гарантират, че присъствието и мерките за възпиране в този регион са достатъчно силни, за да бъде възпрян Путин“, казва Рейчъл Ризо, старши сътрудник в Атлантическия съвет.

Въпреки че разполагането на 300 хил. души допълнителна отбрана е една от големите новини за изминалата седмица, служителите на НАТО признават, че това все още е само концепция и се обсъждат действителният състав и размер на силите.

Концепцията може да бъде реализирана едва след одобрението и поемане на ангажимент от страна на съюзниците. Само тогава върховният главнокомандващ на съюзническите сили на НАТО в Европа може да изготви планове, разпределяйки национални военни активи с акцент върху възпирането на руската агресия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бившия кмет на Пловдив се сдоби с нов пост при митрополит Николай

Здравко Димитров ще отговаря за имотите на митрополията

18:06 - 08.12.2023
Текстове от партньори

Конструкторите на LEGO са с 31% намаление в магазините на Kaufland

Веригата предлага над 200 идеи за детски коледни подаръци на атрактивни цени през декември.

17:28 - 08.12.2023
Важно днес

Двама депутати от "Възраждане" скочиха на бой срещу Манол Пейков

Пейков репликираше Костадинов, докато той обявяваше Украйна за "пропаднала държава"

16:35 - 08.12.2023
Европейски дневници

За първи път жена застава начело на Европейската инвестиционна банка

55-годишната Надя Калвиньо е първата жена и първата испанка, начело на ЕИБ

16:30 - 08.12.2023
Важно днес

14 години по-късно: газовите системи на България и Сърбия ще бъдат свързани

Първите количества по тръбата се очаква да потекат до дни

16:21 - 08.12.2023
Живот

 За мисията да променяш детски съдби и да лекуваш невидими травми: Динилия Кръстева от фондация “Надежда за малките”

Майка на поне 178 деца, чийто живот не спира да се движи от чувството за смисъл - така накратко можем да опишем Данилия Кръстева - двигателят на фондация “Надежда за малките”.

16:00 - 08.12.2023
Важно днес

СДВР започна спецоперация за намаляване на инцидентите с пешеходци

Засилено е полицейското присъствие в районите около учебните заведения

15:59 - 08.12.2023