НАТО върна мисията си на нивата от Студената война Снимка: © Getty Images

Седемкратно увеличение на силите за бързо реагиране на НАТО, първа постоянна американска база на източния фланг на Алианса, покана към Финландия и Швеция за присъединяване и нова 10-годишна стратегия, която отхвърля всяка илюзия за партньорство с Москва. Това са само някои от решенията и целите, които НАТО взе и постави на срещата на върха в Мадрид - първата, след началото на руската инвазия в Украйна.

Лидерите от блока заявиха в съвместна декларация, че планират да засилят ученията за колективна отбрана, за да бъдат подготвени за „операции с висок интензитет“. Това ще помогне да се предотврати всякаква агресия срещу територията на НАТО, се казва още в декларацията.

Алиансът разглежда възможностите си за това как да реагира при евентуална руска атака. Заплахата за това стана по-голяма, след като през февруари Русия нахлу в Украйна.

Премиерът на Естония Кая Калас говори за новото предизвикателство пред сигурността в региона, като предупреди, че той ще бъде „заличен от картата“ в резултат на руска атака, освен ако блокът не засили драстично защитата на новите си членове в Източна Европа.

Част от отговора на блока е позиционирането на по-големи бойни сили в региона. САЩ съобщиха, че ще изпратят още 5 000 войници в Румъния и Обединеното кралство и други 1 000 в Естония.

По-значителната промяна обаче е ангажиментът на НАТО да увеличи броя на войските си за бързо реагиране. Планирано е те да се състоят от до 300 хил. обучени войници, което представлява връщане към доктрината от Студената война, смятат някои анализатори. Такава доктрина означава, че военните командири ще имат подробни планове за защита срещу атаки на конкретни територии с конкретни войски и оръжия.

Роуз Готемюлер, бивш заместник-генерален секретар на Алианса, казва, че блокът се е съгласил на „голямо подновяване на готовността си да се бие при необходимост“.

„Трябва да има по-ефективен начин за възпиране на Русия, а това означава да сме способни и готови да защитаваме територия“, посочва той.

Заместник-директорът на мозъчния тръст за отбрана в Лондон „Royal United Services Institute“ Малкълм Чалмърс казва, че НАТО се е „завърнала към мисия от Студената война“, като основната цел е „възпирането на Русия“.

Очаква се и нова база на американския корпус да бъде разположена за постоянно в Полша. Целта е да се засили безопасността на страната и региона. Базата е важна, защото ще предостави постоянни способности за планиране, обучение, командване и контрол.

Американските дипломати обясниха, че базата не нарушава споразумението от 1997 г. между НАТО и Русия, тъй като силите там ще бъдат разполагани ротационно. Според споразумението нови бойни сили не могат да бъдат разполагани на територията на страните от бившия комунистически блок за постоянен период.

„САЩ, заедно с европейските съюзници, наистина се опитват да измислят как не само да успокоят източните страни от НАТО, но в същото време да гарантират, че присъствието и мерките за възпиране в този регион са достатъчно силни, за да бъде възпрян Путин“, казва Рейчъл Ризо, старши сътрудник в Атлантическия съвет.

Въпреки че разполагането на 300 хил. души допълнителна отбрана е една от големите новини за изминалата седмица, служителите на НАТО признават, че това все още е само концепция и се обсъждат действителният състав и размер на силите.

Концепцията може да бъде реализирана едва след одобрението и поемане на ангажимент от страна на съюзниците. Само тогава върховният главнокомандващ на съюзническите сили на НАТО в Европа може да изготви планове, разпределяйки национални военни активи с акцент върху възпирането на руската агресия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024