Натовският генерал Петр Павел печели президентските избори в Чехия Снимка: © Getty Images

Бившият началник на чешката армия и генерал от НАТО Петр Павел е на път да спечели президентските избори в Чехия. Това показват временните резултатите от президентския вот, съобщава "Ройтерс".

При 87,8% обработени гласове той води с 56,9% срещу 43,1 % за опоненра му Андрей Бабиш. Окончателните резултати от двудневния втори тур на вота ще бъдат обявени по-късно в събота.

Премиерът на страната Петр Фиала вече честити победата на Павел, който ще наследи поста от 70-годишния популист Милош Земан, чийто втори и последен мандат ще приключи през март. През по-голямата част от управлението си Земан се опитваше да изгради по-близки отношения с Китай и Русия.

Въпреки че президентският пост е лишен от изпълнителна власт, той е ключов, тъй като президентът прави важни назначения в съдилищата и централната банка. Той има думата и по въпроси от външната политика.

61-годишният пенсиониран генерал за първи път се кандидатира за президентския пост. Той водеше кампанията си като независим кандидат и получи подкрепата на дясноцентристкото правителство, което свали Бабиш от власт на парламентарните избори през 2021 г.

68-годишният Бабиш, борбен бизнес магнат, се опитваше да привлече избиратели, които критикуват нарастващите цени, като обещаваше да накара правителството да направи повече, за да им помогне.

Бъдещият президент Павел е бивш председател на военния комитет на НАТО - най-висшия военен орган на алианса. Опитът му като ръководител на чешката армия и на Военния комитет на НАТО определено е плюс на фона на настоящата ситуация, в която Русия води война в Европа - срещу Украйна.

Неговата политическа платформа включва силна позиция на Чехия в ЕС и НАТО и категорична подкрепа за Украйна. Павел също така подкрепя приемането на еврото и прогресивни политики като легализиране на гей браковете.

Той е професионален войник, като постъпва в армията по времето на комунизма. Награден е с френски военен кръст за храброст по време на мироопазващите операции в бивша Югославия през 90-те години на миналия век, а по-късно се издига до ръководител на чешкия генерален щаб и става председател на военния комитет на НАТО за три години, преди да се пенсионира през 2018 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Денков: Нали Борисов иска да е премиер. Билбордовете са реклама и за него

Той ще обжалва решението на ЦИК за глоба

08:32 - 28.05.2024
Важно днес

Торнадо и бури отнеха живота на поне 21 души и разрушиха стотици сгради в САЩ

Бурите са повредили 100 щатски магистрали и пътища.

08:18 - 28.05.2024
Важно днес

ГЕРБ се похвали със свалени билбордове на Николай Денков

Борисов не давал на партията си да му качва снимките на рекламни пана

19:09 - 27.05.2024
Важно днес

Главчев освободи заместник-министъра на транспорта Димитър Герасимов

Той беше на поста 4 месеца и отговаряше за "Български пощи"

18:41 - 27.05.2024
Важно днес

Мистерия около смъртта на съпруга на евродепутат: Убит ли е Анджело Онорато

Властите проверяват всяка хипотеза за смъртта на съпругата на италианския евродепутат Франческа Донато

18:15 - 27.05.2024
Важно днес

ЕС санкционира магистратите от делата срещу Алексей Навални и други правозащитници

В списъка попада и Федерлната служба за изпълнение на наказанията на Русия

17:23 - 27.05.2024