Националът Йоан Стоянов и други българи не могат да се върнат от Израел Снимка: © Getty Images

Футболният национал Йоан Стоянов се оказа сред група българи в Израел, които искат да се евакуират, но все още не могат да напуснат страната във война.

Стоянов има двойно гражданство на България и Израел, където живее от малък със семейството си. Той е футболист на "Апоел" - Беер Шева, като живее в един от градовете, попаднали под обстрел от "Хамас" на 7 октомври.

Стоянов е успял да се прехвърли в Тел Авив, където е семейството му, но не и да се качи на извънредния полет на правителствения Airbus, с който бяха евакуирани 68 души в неделя срещу понеделник.

Близките му твърдят, че са получили отказ от посолството, защото се помага приоритетно на бедстващи туристи или на българи, дошли на лечение в Израел - т.е. хора, които нямат постоянен подслон в страната.

Майката на Йоан Стоянов се е свързала с БФС, които са изпратили повиквателна за националния отбор и самолетни билети за 22-годишния футболист.

Заради военното положение в Израел обаче частните превозвачи се принуждават да отменят полети - такъв е случаят с курса на "Бъглария еър" от София - Тел Авив - София на 9 и 10 октомври.

Превозвачът съобщава, че "продължава да търси начини за превоз по редовната си линия на сънародниците ни зад граница и чуждите граждани, желаещи да напуснат страната". Планиран е редовен полет до и от Тел Авив на 12 октомври, за който хората със закупени билети могат да ги презаверят безплатно.

Като израелски гражданин Стоянов потенциално може да бъде мобилизиран в армията.

От МВнР във вторник публикуваха съобщение, в което препоръчват на българите в Израел да се върнат у дома през три възможности -

  • с частни полети от Тел Авив,
  • по суша през границата с Йордания и оттам с редовни полети през летището в Аман - но заобикаляйки палестинските територии по пътя си в Израел,
  • или през морска връзка от пристанище Хайфа.

Тези маршрути обаче не се организират и координират от посолството, за разлика от двата евакуационни полета през уикенда.

Ситуацията беше използвана от депутата от ДПС Делян Пеевски, който публично поиска от правителството да изпрати отново държавния Airbus, за да прибере желаещите българи.

Той посочва конкретно Йоан Стоянов и група от 65 български граждани в списък, изготвен от Параскева Пейчовска. Жената сигнализира пред Нова ТВ, че е искала да се евакуира със семейството си, но от консулството са ѝ казали, че Израел не разрешава трето изпращане на българския правителствен самолет.

От Министерски съвет бяха заявили готовност да помагат за евакуацията на всички желаещи. До момента не са коментирали дали се планира нов полет до Тел Авив.

Пеевски настоява и посолството в Тел Авив да влезе в "активна комуникация с нашите сънародници, с една единствена цел - успешното им завръщане в България".

Междувременно Консулската служба към българското посолство в Тел Авив обяви, че преустановява работа по регулярни въпроси, като документи за придобиване на гражданство и нотариални услуги (с изключение на спешни такива). Консулска служба остава на разположение на гражданите по въпроси, като настоящата ситуация, издаване на временни паспорти и др.

Посолството има два телефона за спешна връзка:
+972 547640089
+972 545954379


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024
Важно днес

"Не искаме да сме мегафон на правителството". Италианската обществена телевизия обяви стачка след медиен скандал

Журналистите се оплакват от опити за политически натиск

10:37 - 04.05.2024
GEN Z дневници

Vol. 20: Зендея не може да играе тенис, японци блокират Instagram гледка

И още: какво е общото между футболните фланелки и шоколада

09:51 - 04.05.2024
Живот

Д-р Чернев, д-р Чернева и лекарската грижа такава, каквато трябва да бъде

Срещаме се с две от тези екзотични птици като част от партньорството ни с Dr. Oetker

09:17 - 04.05.2024
Важно днес

Врачанският митрополит Григорий ще води литургията за Възкресение Христово

Тя започва в 23,30 на Велика събота в храма "Св. Александър Невски"

08:52 - 04.05.2024