Национална стачка ще блокира ЖП транспорта в Англия след снежния хаос по летищата

След като летищата край Лондон се оказаха блокирани заради обилен снеговалеж, Великобритания се готви за голяма национална стачка.

Протестът заради незадоволителните заплати и условия на труд включва транспортните работници, Националната здравна служба, Кралските пощи и други държавни служители.

От 12 декември започва националната стачка в железниците, като в петък ще се включат и служителите от Euroline (влаковата линия под Ла Манша), летище "Хийтроу" и работниците от пътната поддръжка.

  • Това ще е най-голямото прекъсване на ЖП-превозите във Великобритания от края на 80-те години насам - и то точно преди коледните и новогодишните празници, когато милиони хора пътуват в страната.
  • Стачката ще блокира близо половината от жп-мрежата и само 1/5 от всички превози ще се изпълняват в лимитиран часови пояс до събота.
  • Операторът на инфраструктурата Network Rail предупреждава, че до 8 януари 2023 г. може да се очаква проблеми с обслужването на пътническите превози заради синдикалните акции.

Граничните служители от паспортния контрол в шест летища също смятат да стачкуват в седмицата между Коледа и Нова година - хората, които планират да летят от и до Великобритания, трябва да се готвят за дълги опашки и по-бавно обслужване. Засегнати ще бъдат Гетуик, Хийтроу, Манчестър, Бирмингам и Кардиф, като стачката започва още на 23 декември.

Министерството на вътрешните работи планира да замени липсващия персонал с 600 военнослужещи, за да не блокира изцяло пътническият въздушен транспорт.

Загубите на британския туристически сектор заради тези проблеми се оценява на около 1.5 млрд. паунда - от отказани резервации за почивки и неосъществени печалби за свързаните с тях бизнеси.

Профсъюзни протести ще има и при медицинските сестри и парамедици и диспечери от "Спешна помощ".

Стачкуващите хора настояват за увеличение на заплатите в публичния сектор, но министърът на финансите Джеръми Хънт настоява, че това ще попречи на мерките за овладяване на инфлацията.

Сериозните проблеми с транспорта във Великобритания започнаха още преди стачката - заради лошото време всички полети на летище Станстед бяха спрени, а Хийтроу и Гетуик отмениха или забавиха полети.

Жълт код за опасно зимно време остава в сила за Шотландия, Лондон и Югозападна Великобритания до понеделник сутринта.

Железопътният транспорт също се движи с голямо закъснение и след няколко инцидента по магистралите, шофьорите бяха предупредени да избягват придвижването, ако не е наложително. Влаковете в Уест Мидландс също бяха засегнати от закъснения.

В Шропшър магистрала M54 беше затворена, огромни задръствания са се образували и на входния път M5 към M6.

Южната магистрала M5 в Глостършър беше затворена след катастрофа на няколко автомобила. Шофьорите в северозападна Англия също бяха посъветвани да внимават след инциденти на други магистрали, включително M58, M62, M61.

British Airways, най-голямата авиокомпания на Хийтроу, се извини на клиентите и заяви, че ще възстанови сумата или ще резервира нови места за всички пасажери, чиито полети са били отменени. Освен това, компанията предоставя освежителни напитки и ваучери за хотел, когато е необходимо.

Метеорологичната служба на Обединеното кралство съобщи, че кодът за лошо време ще бъде в сила до 09:00 часа в понеделник сутринта, като предупреждава за възможни закъснения по пътищата, както и забавени или отменени железопътни и въздушни пътувания.

Летищата край Лондон спряха полетите заради снеговалеж


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023

Трима от задържаните българи на границата с РСМ получиха забрана да влизат в страната за 3 г.

Те са получили и глоба от по 300 евро, сред тях е бил депутат от "Възраждане"

14:41 - 05.02.2023