Националната детска болница може да бъде изградена до 5 години Снимка: © Народно събрание

Депутатите продължават с гласуването на второ четене на държавния бюджет за догодина.

Дебати предизвикаха текстове, които възлагат на Министерския съвет да се ангажира пряко със спазването на сроковете и процедурите по изграждането на Национална детска болница - проект, който буксува от десетилетия.

От парламентарната трибуна стана ясно, че детската болница може да бъде изградена до 5 години, а през 2024 година да бъде избран проект за лечебното заведение.

Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС обясни, че предстои събаряне на сгради, които в момента се намират на избрания за строежа терен в Горна Баня в София. След това трябва да се обяви процедура по проектиране и обществена поръчка за изграждане и строителство.

В създадената проектна компания към МС за изграждането на детска болница има 90 млн. лв., които са достатъчни за проектиране в рамките на 2024 година, стана ясно от думите на депутата от ПП-ДБ Васил Пандов.

Опозицията в лицето на „Възраждане“ и БСП обвини управляващите, че държавата постоянно налива пари в този проект, но реални стъпки по изграждането му няма, а сега връщали целия процес отначало.

Министърът на финансите Асен Василев сложи край на политическите изказвания по темата, като обясни, че пари няма предвидени в бюджета за следващата година, защото те са дадени в предходни години.

„Този текст не раздава пари, а казва, че най-после тази работа трябва да се свърши. За да може после да се осигурят допълнителните средства за самото изграждане - освен тези за проектиране, които вече са осигурени“, обясни Василев.

В крайна сметка депутатите гласуваха разпоредбата, с която изграждането на национална детска болница става приоритет за държавата, а проектирането ѝ може да започне през 2024 година.

В България няма национална детска болница, където да се провежда цялостно лечение на деца.

Проектът буксува от години. По времето на ГЕРБ се предвиждаше болницата тя да се да се помещава в отдавна изоставен строеж на територията на „Александровска“ болница.

Сградата трябваше да бъде достроена, но след серия протести и проверки стана ясно, че отдавна остарялата сграда не е подходяща, а МРРБ не може да изготви подробен устройствен план

След това служебният здравен министър Стойчо Кацаров обяви сливане на сега съществуващата педиатрична болница „Проф. Иван Митев“ с УМБАЛ “Лозенец” и инвестиционната компания за строителството на новата детска болница.

Процедурата по беше спряна от следващия здравен министър Асена Сербезова, когато тя пое поста.

Министерството на здравеопазването направи предпроектно проучване на пет възможни терена за строителство на Националната детска болница.

Избраният към момента терен е в Горна Баня, а с решението на парламента днес изграждането ѝ ще се координира на ниво министерски съвет.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024