Снимка: © Getty Images

Арестуваният руски опозиционер Алексей Навални получи ново обвинение от Следствения комитет в страната, което го заплашва с още до 3 г. затвор.

Властите в Москва обвиняват 45-годишния политик, че е създал неправителствена организация, която „нарушава правата и свободите на руските граждани“, предава местната медия „Медуза“.

Става въпрос за организацията Фонд за борба с корупцията, управлявана от Навални, която окончателно беше обявена за екстремистка. На 10 август разследващите са повдигнали официалните обвинения срещу опозиционера, тъй като чрез ФБК той „карал гражданите да извършват криминални актове“.

Според властите – Навални, шефът на ФБК Леонид Волков и Иван Жданов от организацията подтиквали граждани да участват в нерегламентирани протести през януари 2021 г. След отравянето на Навални с Новичок хиляди руснаци го подкрепяха по улиците в стотици градове в страната.

Властите са започнали настоящото дело още през февруари 2021. За него се разбра през април. Навални може да се изправи срещу глоби до 200 хиляди рубли (2700 долара), принудителен труд, различни ограничения на свободата и затвор за период до 3 години.

В момента той излежава присъда от 2,5 г. в затвор тип колония на 180 км източно от Москва. Опозиционерът беше задържан преди около 6 месеца при завръщането си от лечение в Германия, а условната му присъда по делото „Ив Роше“ бе превърната в ефективна.

Офисите на Фонда за борба с корупцията на Навални бяха закрити от местните власти в началото на август.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти

Предизборен дебат или "шоу": bTV изгони Луна от студиото, Волен Сидеров напусна демонстративно

Дебатът между Луна, Сидеров, Александър Томов и Николай Малинов се превърна във фарс

Джеймс Бонд не умря от ваксината

Всеки разболял се антиваксър по естествен път ще става закъснял проваксър – такъв е природният кръговрат

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните