Навални получи ново обвинение и рискува още до 3 г. затвор Снимка: © Getty Images

Арестуваният руски опозиционер Алексей Навални получи ново обвинение от Следствения комитет в страната, което го заплашва с още до 3 г. затвор.

Властите в Москва обвиняват 45-годишния политик, че е създал неправителствена организация, която „нарушава правата и свободите на руските граждани“, предава местната медия „Медуза“.

Става въпрос за организацията Фонд за борба с корупцията, управлявана от Навални, която окончателно беше обявена за екстремистка. На 10 август разследващите са повдигнали официалните обвинения срещу опозиционера, тъй като чрез ФБК той „карал гражданите да извършват криминални актове“.

Според властите – Навални, шефът на ФБК Леонид Волков и Иван Жданов от организацията подтиквали граждани да участват в нерегламентирани протести през януари 2021 г. След отравянето на Навални с Новичок хиляди руснаци го подкрепяха по улиците в стотици градове в страната.

Властите са започнали настоящото дело още през февруари 2021. За него се разбра през април. Навални може да се изправи срещу глоби до 200 хиляди рубли (2700 долара), принудителен труд, различни ограничения на свободата и затвор за период до 3 години.

В момента той излежава присъда от 2,5 г. в затвор тип колония на 180 км източно от Москва. Опозиционерът беше задържан преди около 6 месеца при завръщането си от лечение в Германия, а условната му присъда по делото „Ив Роше“ бе превърната в ефективна.

Офисите на Фонда за борба с корупцията на Навални бяха закрити от местните власти в началото на август.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024