Наводненията в Херсон взеха първите си жертви Снимка: © Getty Images

Най-малко трима души са загинали в резултат на наводненията, причинени от разрушаването на стена от язовира "Нова Каховка", съобщават украински медии, цитирани от британския вестник "Гардиън". Това са първите потвърдени смъртни случаи от бедствието.

Президентът Володимир Зеленски изрази опасения за живота на украинците в районите, контролирани от Русия, заради случващото се там. В обръщение в сряда вечерта той заяви, че е невъзможно да се предвиди колко души ще загинат в окупираните от Русия части на Херсон вследствие на наводненията, и призова за "ясна и бърза реакция от страна на света" в подкрепа на пострадалите.

Той също така отправи остри критики към ООН и Червения кръст, които според него не помагат за оказване на помощ.

"Нашите военни и специални служби спасяват хората, доколкото е възможно, въпреки обстрела. Необходими са обаче широкомащабни усилия. Имаме нужда от международни организации, като Международния комитет на Червения кръст, които незабавно да се присъединят към спасителната операция и да помогнат на хората в окупираната част на Херсонска област", каза той.

Междувременно Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) обяви, че ще засили присъствието си в атомната електроцентрала в Запорожие на фона на опасенията за доставките на вода за охлаждане на реакторите на централата.

"Възможната загуба на основния източник на охлаждаща вода в централата допълнително усложнява и без това изключително трудната и предизвикателна ситуация в областта на ядрената безопасност и сигурност", е цитиран да казва директорът на организацията Рафаел Гроси.

Хиляди хора вече са евакуирани от части на Херсонска област, след като във вторник се скъса язворината стена при ВЕЦ "Каховка". И Украйна, и Русия се обвиняват взаимно за случилото се.

Според официални данни 30 града и села по поречието на реката са били наводнени, а в град Херсон - столицата на региона са били потопени близо 2000 къщи.

Реакции от международната общност

Съединените щати "не могат да кажат окончателно" кой е отговорен за разрушаването на язовирната стена, коментира говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби.

"Правим най-доброто, което можем, за да разберем", каза той пред репортери в Белия дом, като отбеляза, че "разрушаването на гражданска инфраструктура не е позволено според законите на войната".

Британският премиер Риши Сунак каза, че службите му все още не могат да кажат със сигурност, че Русия е отговорна за случилото се при язвора.

Турският президент Реджеп Таип Ердоган е разговарял по телефона с руския си колега Владимир Путин и му е казал, че е необходимо цялостно разследване на инцидента. Ердоган казал на Путин, че може да бъде сформирана международна комисия, включваща ООН и Турция, която да разгледа въпроса, се казва в изявление от офиса на президента.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024