Най-големите инвеститори в България призоваха властта за отстъпки от новия 15% данък Снимка: © Булевард България

Вдигането на минималния корпоративния данък от 10 на 15% за най-големите български дружества и международни инвеститори в България накара бизнеса да разкритикува публично действията на Министерството на финансите и мнозинството в Народното събрание.

Ръководството на КРИБ, Американската търговска камара, Германо-българската индустриално-търговска камара и още няколко от най-значимите обединения на международни дружества в страната се събраха на обща пресконференция с искане за въвеждане на частични облекчения в новия данъчен режим.

"Съгласни сме с минималното ефективно данъчно облагане, но не разбираме защо не се въвежда облекчение за съществена стопанска дейност, когато има фирми, инвестиращи в работната ръка и материалните активи в страната. Досега България се славеше с добър данъчен модел и ще е странно тя да остане единствената в ЕС, която не прилага облекчени модели", каза Тим Курт от Германо-българската камара.

Защо корпоративният данък се увеличава?

  • Промяната не се случва само в България - това е част от общо споразумение на около 140 държави, което беше договорено още през 2021 г. от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.
  • Идеята беше да се спре укриването на данъци от най-големите мултинационални корпорации, някои от които прехвърлят приходите от търговска дейност към представителства в зони с ниски или нулеви ставки.
  • Данъчната ставка на корпоративния данък в България е 10 на сто от 2007 г. (при средно ниво за ЕС над 20%) и това е едно от постоянно изтъкваните предимства при търсенето на чуждестранни инвеститори.
  • Засегнати от промяната са големите корпоративни групи, които имат над 750 млн. евро годишни консолидирани приходи в поне 2 от последните 4 г.
  • Във вторник следобед Народното събрание ще гласува промяната, която ще задължи тези компании да се облагат от България с 15% от 2024 г.

От бизнес камарите твърдят, че многократно са опитвали да преговарят с правителството за въвеждане на изключения за стратегически важни инвеститори - без успех.

"В 12 без 5 това е последният ни шанс да призовем за промяна", каза Курт.

Оливие Мартин от AmCham също твърди, че има инструменти, които могат да се използват, за да се "облекчи въздействието" на новата ставка.

"В годините имаше съгласие, че данъчната система трябва да се запази. Когато се говори с чуждестранни инвеститори, винаги данъците бяха изтъквани на преден план, защото представя страната в добра светлина. Сега България заема по-агресивна позиция по въвеждането на тази директива в сравнение с другите страни от ЕС. Това ще изпрати много грешен сигнал в много неподходящ момент за инвеститорите в България", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Мъж с меч уби 13-годишно момче и рани други четирима в Лондон

Предполагаемият 36-годишен извършител е арестуван. Засега разследващите не определят атаката като терористична.

15:39 - 30.04.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през май 2024 г.

Няколко дългоочаквани завръщания, нов Доктор Кой и още

15:23 - 30.04.2024
Важно днес

Герой от разследване на АКФ за злоупотреби влиза в управата на пътната агенция

Случаят е стигнал до прокуратурата, след това се губят следите

15:04 - 30.04.2024
Култура

"Аскеер 2024": Актьорът Руси Чанев ще получи награда за цялостен принос към театъра

Драматичният театър в Благоевград е с най-много номинации в различни категории

15:02 - 30.04.2024
Важно днес

"Ако Русия загине, и Сърбия ще загине". Кой е новият сръбски вицепремиер

Александър Вулин е довереник на Кремъл и с него Белград вероятно загърбва ЕС

14:43 - 30.04.2024
Живот

Ето я и програмата за фестивала на светлините LUNAR 2024

4,5 км. пешеходен маршрут и изцяло нова фестивална зона - Южен парк 2

13:26 - 30.04.2024