25% от замърсяването на въздуха в София с опасни фини прахови частици се дължи на непочистените улици, запрашаването при строителни дейности и паркирането в зелени площи - т.нар. ресуспензия на почва и прах. Това показва изследване на Националния институт по метеорология и хидрология.

Данните на НИМХ са събирани в продължение на година и изследвани в две лаборатории в България и Хърватия, както и в референтна лаборатория във Финландия, съобщава кметът на София Йорданка Фандъкова. 

На второ място със сравними показатели за замърсяване е делът на горенето на биомаса (органични материи, дърва и др.). 19% от фините прахови частици се дължат на изгарянето на въглища. 

Източниците на прах извън града допринасят за 16% от мръсния въздух, а пътният трафик (изхвърления през ауспуха прах) е оценен на 9% по отношение на приноса за замърсяване с ФПЧ.

Индустрията и топлофикационните централи на газ дават по 4% към средногодишните стойности за фини прахови частици. 

Периодът на изследването със събиране на проби и провеждане на експеримента е от 7 януари 2019 до 2 февруари 2020 г., каза проф. Христомир Брънзов, диркетор на НИМХ, в интервю за bTV. Проучването е по искане на Столична община, като е финансирано от МОН. 

Замърсяването чрез ресуспензия на почва е свързано с разнасянето на праха, който съществува по улиците, сградите и покривите в града и е създаден от човешката дейност, паркирането в градини и др. Фини прахови частици се образуват и при триенето на гуми по асфалта, каза Брънзов. 

В различните сезони има промени в съотношенията на източниците на замърсяване. Учените от НИМХ са извадили дните, в които пределно допустимите концентрации на ФПЧ са преминати. 

"През цялото време ресуспензията остава на първо място като източник. Но ако съберем изгарянето на биомаса и на въглища, ще се види, че в определени моменти превес има то (до 29% през зимния период). Изгарянето на въглища не е само от печки, а и от топлоелектрически централи. Не всичко е с източник в рамките на града - ТЕЦ "Перник" и ТЕЦ "Бобов дол" също оказват влияние върху качеството на въздуха.", казва той. 

Апаратурата за вземане на проби се намира в централата на НИМХ в "Младост 1", но според проф. Брънзов дори тя да беше монтирана в кварталите с традиционно отопление на дърва, въглища и отпадъци, стойностите нямаше да са много по-различни заради продължителния период на изследването и големия брой проби. 

В дните с концентрация над нормата изгарянето на биомаса е с най-висок дял на замърсяване (30%), докато ресуспензията на почвата следва с 25%. 

Химичните профили на пробите са изследвани по модели, разработени от Американската агенция за околна среда, и на базата на този модел учените от НИМХ преценяват кой е източникът на замърсяването. 

"Успяхме да създадем система, с която разполагат най-развитите страни, за изясняване на източниците на замърсяване. Тя може да даде информация на градските органи какви мерки да предприемат, кое тежи и кое - не", каза още проф. Брънзов. 

В дните, в които няма силен вятър, основният източник на фини прахови частици е движението на автомобилите по пътищата, което вдига съществуващият прах във въздуха. 

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че Столична община ще увеличи средствата за миене на улиците с 30% през 2021 г..

Разработена е програма за облагородяване на зелени пространства, които досега са ползвани като паркинги. Първите три района, които ще получат финансиране за оформяне на паркинги, затревяване, засаждане на дървета и ограждане, са „Овча купел“, „Красна поляна“ и „Надежда“. 

Правят се и проверки по строителните обекти, включително на товарни автомобили, които превозват строителни материали и отпадъци. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ЕК няма да препоръча задължителна ваксинация срещу Covid

Въпреки изявленията на Урсула фон дер Лайен за обмисляне на задължителната имунизация в ЕС

Супер зелен сертификат - новото оръжие на Италия срещу Covid-19

Хората без ваксина и без доказателство за преболедуване се изправят пред нови ограничения

БСП: Имаме бележки по коалиционното споразумение, до довечера ще ги изчистим

Румен Радев отреди на БСП ролята на "силен социален вектор"

Министърът на икономиката освободи тримата назначени от ГЕРБ в борда на ДКК

Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска са освободени след скандала с Караганева

Иван Гешев нямало да позволи на "шепа богоизбрани" да живеят като в Древния Рим

Главният прокурор сравни Кирил Петков със Себастиан Курц

Софиянци призовават за премахване на коледната украса: "Това е лоша предпразнична шега"

Наричат конструкцията пред Народния театър "склад", "сметище" и "капан за непослушни дечица"

Този път без искри между Радев и Карадайъ: ДПС отчете нуждата от редовен кабинет

Консултациите при президента продължават, остават само БСП

МК запечата офисите на в. "Труд" заради неплатен наем, ГЕРБ обвини президента в "репресия"

Вестникът дължи 133 хил. лв. на държавата, казва Велислав Минеков

Радев призова ГЕРБ да се съобразят с "промяната", те се обявиха за "знаеща и можеща опозиция"

"Обещавам ви, че и всяка грешка ще бъде осветявана и сочена“, заяви Десислава Атанасова