25% от замърсяването на въздуха в София с опасни фини прахови частици се дължи на непочистените улици, запрашаването при строителни дейности и паркирането в зелени площи - т.нар. ресуспензия на почва и прах. Това показва изследване на Националния институт по метеорология и хидрология.

Данните на НИМХ са събирани в продължение на година и изследвани в две лаборатории в България и Хърватия, както и в референтна лаборатория във Финландия, съобщава кметът на София Йорданка Фандъкова.

На второ място със сравними показатели за замърсяване е делът на горенето на биомаса (органични материи, дърва и др.). 19% от фините прахови частици се дължат на изгарянето на въглища.

Източниците на прах извън града допринасят за 16% от мръсния въздух, а пътният трафик (изхвърления през ауспуха прах) е оценен на 9% по отношение на приноса за замърсяване с ФПЧ.

Индустрията и топлофикационните централи на газ дават по 4% към средногодишните стойности за фини прахови частици.

Периодът на изследването със събиране на проби и провеждане на експеримента е от 7 януари 2019 до 2 февруари 2020 г., каза проф. Христомир Брънзов, диркетор на НИМХ, в интервю за bTV. Проучването е по искане на Столична община, като е финансирано от МОН.

Замърсяването чрез ресуспензия на почва е свързано с разнасянето на праха, който съществува по улиците, сградите и покривите в града и е създаден от човешката дейност, паркирането в градини и др. Фини прахови частици се образуват и при триенето на гуми по асфалта, каза Брънзов.

В различните сезони има промени в съотношенията на източниците на замърсяване. Учените от НИМХ са извадили дните, в които пределно допустимите концентрации на ФПЧ са преминати.

"През цялото време ресуспензията остава на първо място като източник. Но ако съберем изгарянето на биомаса и на въглища, ще се види, че в определени моменти превес има то (до 29% през зимния период). Изгарянето на въглища не е само от печки, а и от топлоелектрически централи. Не всичко е с източник в рамките на града - ТЕЦ "Перник" и ТЕЦ "Бобов дол" също оказват влияние върху качеството на въздуха.", казва той.

Апаратурата за вземане на проби се намира в централата на НИМХ в "Младост 1", но според проф. Брънзов дори тя да беше монтирана в кварталите с традиционно отопление на дърва, въглища и отпадъци, стойностите нямаше да са много по-различни заради продължителния период на изследването и големия брой проби.

В дните с концентрация над нормата изгарянето на биомаса е с най-висок дял на замърсяване (30%), докато ресуспензията на почвата следва с 25%.

Химичните профили на пробите са изследвани по модели, разработени от Американската агенция за околна среда, и на базата на този модел учените от НИМХ преценяват кой е източникът на замърсяването.

"Успяхме да създадем система, с която разполагат най-развитите страни, за изясняване на източниците на замърсяване. Тя може да даде информация на градските органи какви мерки да предприемат, кое тежи и кое - не", каза още проф. Брънзов.

В дните, в които няма силен вятър, основният източник на фини прахови частици е движението на автомобилите по пътищата, което вдига съществуващият прах във въздуха.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че Столична община ще увеличи средствата за миене на улиците с 30% през 2021 г..

Разработена е програма за облагородяване на зелени пространства, които досега са ползвани като паркинги. Първите три района, които ще получат финансиране за оформяне на паркинги, затревяване, засаждане на дървета и ограждане, са „Овча купел“, „Красна поляна“ и „Надежда“.

Правят се и проверки по строителните обекти, включително на товарни автомобили, които превозват строителни материали и отпадъци.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024