Най-големият производител на чорапи в България напуска страната

Израелската компания "Delta Galil Industries", която е един от големите работодатели в Русе, е решила да напусне страната.

Delta управляват най-големия производител на чорапи в България - "Делта текстил България". Икономическите проблеми след пандемията обаче са довели до решението на собствениците да затворят един от двата си завода - този в България - и да запазят само базата си в Турция.

Пред "Капитал" генералният мениджър на фирмата Игал Херетц съобщава, че над 500 служители ще трябва да бъдат освободени, като подчертава, че "всички работници ще получат каквото им се полага по закон и дори повече": "Решението е трудно, защото е и емоционално - компанията е в страната от 20 години", казва той.

"Делта текстил България" произвежда 95% от поръчките за чорапи на спортния гигант Nike. Компанията работи и за други световни брандове като Columbia, Converse, Wilson, Pierre Cardin и др. Присъства в България от 20 години.

Спадът в производството им идва по време на Covid-пандемията, когато търсенето на продукцията им спада значително.

Херетц посочва, че мотивите за избора на Турция пред България като база са свързани с "икономическа ситуация в България, която е по-неблагоприятна в сравнение с Турция заради хронична липса на работна ръка, скъпа енергия, а и суровината идва от Турция".

Въпреки спада през фирмата е успяла да възстанови производството и да отчете печалба от 14,7 млн. лв. за 2021.

"Резултатите са добри, но все пак икономическото положение изисква да се вземе трудно решение", казва още директорът.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024