Най-издирваният мафиот в Италия е арестуван след 30 г.: Кой е Матео Месина Денаро

Матео Месина Денаро - последният бос на сицилианската Коза ностра и престъпник No.1 на Италия - е арестуван от полицаите в Палермо след 30 години издирване.

Денаро е осъден на доживотен затвор заради множество убийства - сред тях е и организирането на атентатите срещу магистратите Джовани Фалконе и Паоло Борселино, бомбените атентати от Милано, Флоренция и Рим, както и бруталното убийство с потапяне в киселина на 13-годишно дете Джузепе ди Матео - син на разкаял се мафиот.

Денаро е в неизвестност от 1993 г., но е продължавал да издава заповеди на подчинената си структура.

Новината за ареста му беше посрещната с поздравления за действията на полицията по улиците на Палермо:

60-годишният мъж е задържан в частна клиника в сицилианския град, където се е лекувал от рак под фалшива самоличност. По време на операцията се е опитал да избяга, но неуспешно.

Денаро е роден през 1962 г. в семейството на един от босовете на престъпната групировка.

С годините той натрупва такова влияние, че оглавява мафията в Сицилия, особено след ареста на Тото Риина, Бернардо Провенцано и братята Гравиано.

Счита се, че Денаро крие хиляди тайни за някои от най-тежките престъпления на Коза ностра. Първото му убийство е на 18 години.

"С хората, които съм убил, бих могъл да направя гробище", се е хвалил Денаро пред приятели.

Много близък е до агресивного крило на Коза ностра, това на корлеонците. Присъствал на срещата на високо ниво на Риина, през октомври 1991 година, когато се решава убийството на Фалконе и Борселино. Разкаялите се разказват после, че той е бил в командването и е участвал в проследяването на двамата и на организацията за атентата.

Издирването му в последните десетилетия е затруднено поради липсата на актуални снимки - полицията разполага само с няколко негови фотографии от лични документи, като последните са от началото на 90-те.

Италианските власти създават негов дигитален "състарен" портрет с помощта на компютърни технологии и свидетелства от бивши сътрудници на мафията - според някои от тях Матео Месина Денаро се е подлагал на пластични операции и е премахнал пръстовите си отпечатъци, за да не бъде открит.

Бивши мафиоти твърдят, че са го виждали в множество страни - включително в Испания, Великобритания, Германия и в държави от Южна Америка, докато полицията неуспешно го е търсила. Други обаче смятат, че той никога не е напускал родния си Кастелветрано в Сицилия.

Италиански мафиот беше разкрит през Google Maps след 19 г. в нелегалностАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Филмът за Кристиан Таков - подложен на цензура

Разпространители отказват на Веселин Диманов прожекции

16:07 - 27.01.2023

ФК "Левски" осъди расистките изказвания на Гонзо

Фракцията "Ултрас Левски" обаче се оказа недоволна

15:48 - 27.01.2023

Нощният влак София-Варна стана денонощен

8 часа закъснение по трасето, пътниците били принудени да слязат в чакалнята на гара Стряма

14:43 - 27.01.2023

Депутатите приеха символично механизъм за разследване на главния прокурор

Гласуваните промени нямат шанс да бъдат окончателно приети до края на работата на парламента

13:57 - 27.01.2023

НАП е провела 3 ревизии на Nexo заради неплатен ДДС

Проверките на българското дружество са започнали още през март 2021

13:09 - 27.01.2023