Седем души загинаха при нападение в търговски център в Сидни. Бебе е в тежко състояние (Обновена) Снимка: © Getty Images

Новината е обновена на 13 април 2024 г. в 17:45 с актуален брой загинали и повече подробности


Седем души са загинали, а няколко са в критично състояние, след нападение с нож в търговски център в близост до плажа Бонди в Сидни.

Нападателят е действал сам и е бил застрелян от полицай. Властите към момента не са дали повече информация кой е заподозреният, нито какъв е мотивът за нападението. Те потвърдиха, че става дума за около 40-годишен мъж, който е известен на полицията. Самоличността му все още не е потвърдена

Заподозреният е бил застрелян от старши служител, след като според съобщенията се е нахвърлил върху нея, размахвайки нож. Полицайката е реагирала и го е простреляла, след което се е опитала да му направи изкуствено дишане. По-късно обаче той е починал.

Стотици хора бяха евакуирани от търговския център Westfield Bondi Junction. Инцидентът се е случил малко преди 16:00 ч. местно време. Властите са се отзовали на сигнал за "мъж, който тича с нож из Уестфийлд".

Смята се, че нападателят е бил в търговския център, излязъл е от него, след това се е върнал с нож и е започнал да напада посетители. Поне осем души са откарани в болница и са в критично състояние. Съобщава се, че сред тях има и 9-месечно бебе. Неговата майка обаче е сред загиналите.

Австралийският премиер Антъни Албанезе изрази съчуствие към жертвите на атаката. В профила си в платформата X той написа:

"Мислите и сърцата ни са насочени към ранените. Изказваме благодарност на тези, които се грижат за тях, както и на нашите смели полицаи и служители на службите за бързо реагиране".

На кадри в социалните мрежи се виждат десетки полицаи и линейки на мястото на инцидента. Има и записи от преки свидетели и посетители на мола.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024