Най-после издават европейска заповед за ареста на Паскал

Цели три месеца след началото на разследването в Агенция "Митници" - прокуратурата най-после ще пусне европейска заповед за арест на главния предполагаем контрабандист в схемата, Николай Николов-Паскал.

Николов беше обвинен за съучастие в организирана престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи, както и за длъжностни престъпления. Оказа се, че той е известен на службите още от 90-те години, но никога досега не е осъждан.

Паскал не беше арестуван по време на операцията, при която бяха задържани Петя Банкова, Марин и Стефан Димитрови. Въпреки информацията, че той живее в Гърция, едва сега се задейства процедурата по издаването на заповедта за арест.

"Обвиняемият знае за воденото срещу него наказателно производство, въпреки което не се завръща в страната под предлог, че се лекува в чужбина. Доказателства обаче за провеждането на такова лечение няма, поради което съдът приема, че не е налице обективна пречка за завръщането му в страната", съобщават от Софийския градски съд.

Бившата директорка на Агенция "Митници" Петя Банкова продължава да се намира в ареста, докато чака делото да започне.

Марин и Стефан Димитрови също остават с постоянна мярка за неотклонение "Задържане под стража", въпреки че бащата опита да излезе под домашен арест заради здравни проблеми.

Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев е с парична гаранция от 20 000 лв. след обвинението в съучастие в предполагаемата схема.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024