Най-скъпо платените творци в киното и музиката през 2021 г.

Да притежаваш правата върху собствените си произведения и да намериш правилния купувач за тях - това е най-добрият начин да станеш доволно богат човек, ако се занимаваш с кино или музика през 2021-2022 г.

Това показва най-новата класация на богатството в сферата на развлекателната индустрия според Forbes.

Анализът на медията показва, че сред звездите с най-високи доходи за миналата година са хората, които са успели да продадат каталога с песните си - например Брус Спрингстийн или Боб Дилън. Най-актуалният пример е Стинг, който преди ден сключи сделка с Universal за песните си срещу 250 милиона долара.

Начело на списъка на богатството за 2021 застава режисьорът Питър Джаксън - създател на кино-трилогията "Властелинът на пръстените", чието последното му произведение беше документалният сериал "Get Back" за Бийтълс.

Джаксън получава 600 милиона долара, след като продава дял от компанията си за визуални ефекти през ноември 2021 г. Така той изравнява постижението, с което могат да се похвалят само Стивън Спилбърг и Джордж Лукас - да станат милиардери от създаването на филми.

Веднага след него в класацията се нарежда Брус Спринстийн - 72-годишният рок гигант успя да продаде правата за всички свои песни на Sony Music през декември за сумата, близка до половин милиард долара.

В сделката влизат правата за песните, звукозаписите и авторството на текстовете от 20 студийни албума, компилации и множество концертни изпълнения.

На 200 милиона долара беше оценен каталогът на легендарния музикант Пол Саймън от "Саймън и Гарфънкъл"- автор на песни като "The Sound of Silence", "Mrs. Robinson" и др.

80-годишният певец и китарист продаде правата върху музикалното си наследство също на Sony Music.

През юли 2021 г. компанията сключи и трета гигантска сделка за права на "рок динозавър" - този път за старите музикални записи на Боб Дилън срещу 150 милиона долара, с което го изстреля до 10-то място в класацията на най-скъпо платените хора в развлекателната индустрия през последната година.

Година по-рано Дилън продаде авторските права върху 600-те си песни в сделка за над 300 милиона долара на Universal.

Нийл Йънг, който наскоро предизвика масов бойкот на Spotify с решението си да свали цялата си музика от платформата заради скандала с подкаста на Джо Роугън, също е сред хората, които са продали скъпоструващия си музикален каталог през 2021.

Райън Тедър - фронтмен на OneRepublic и автор на хитови песни за Бийонсе, Адел и Ед Шийрън - е сред малкото представители на по-младото поколение, които са успели да влязат в клуба на скъпо оценяваните композитори. През януари той продава частоот каталога си на инвестиционната компания KKR за 160 млн. долара.

Музиката не е единственият източник на солидни приходи за творците през 2021 г.

Създателите на South Park Мат Стоун и Трей Паркър сключиха сделка за удължаването с още 6 сезона на анимирания сериал, като двамата се ангажираха да продуцират общо 14 филма от франчайза за платформата Paramount+ на обща стойност 900 милиона долара.

Кание Уест и Джей Зи влизат в Топ 5 на класацията за най-високи доходи през 2021 г.

Уест обаче не дължи парите си на музиката, а на модата - повечето от парите му (235 млн. долара за година) се дължат на договора за дизайн на маратонките Yeezy за Adidas и връхни дрехи от същата линия за Gap.

Джей Зи приключва годината с 340 милиона долара в повече благодарение на сделката за продажбата на музикалната стрийминг услуга Tidal на основателя на Twitter Джак Дорси, както и от продажбата на акциите му в марката шампанско Armand de Brignac.

Единственият актьор в Top 5 e Дуейн Джонсън-Скалата, който влиза с 270 милиона долара в класацията на богатството заради приходите от продажбите на бранда текила Teremana, плюс хонорарите от филми като Jungle Cruise и Red Notice.

Най-високо платената жена в развлекателната индустрия за 2021 г. е Рийз Уидърспуун (No.12), която продаде дял от продуцентската си компания Hello Sunshine при пазарна оценка от 900 млн. долара.

Само още три жени влизат в челните 25 позиции за най-високи доходи в шоубизнеса през последната година - певицата Тейлър Суифт (52 млн. долара), продуцентката на сериали за Netflix Шонда Раймс (81 млн. долара) и една от създателките на сериала "Приятели" Марта Кауфман (82 млн. долара, заедно с колегите си Кевин Брайт и Дейвид Крейн).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024