Най-скъпото лято в Европа - от такса за екстра чиния до минимална сметка от 5 хиляди евро Снимка: © Getty Images

Лятото на 2023г. освен най-горещото, ще се окаже и най-скъпото в историята. Туристи и местни масово се оплакват от допълнителни такси за какво ли не – от 2 евро за подгряване на шише за бебе или разрязване на сандвич наполовина в Италия до изисквания за минимална сметка от 5 хиляди евро в Сен Тропе.

CNN разказва за двама туристи в Италия, които платили 65 евро за две кафета с две води в Сардияния. Според собственика на хотела цената била ясно упомената и тя била такава основно заради гледката към скъпите яхти в близкото пристанище.

Други туристи били таксувани и 2 евро заради поискана допълнително празна чиния в Северна Италия и още 10 евроцента за поръска с какао върху капучиното в кафене близо до езерото Комо.

Таксата на практика е незначителна, но постоянното начисляване на допълнителни суми за всякакви услуги - от лъжичка за сладолед до шезлонг, дразни не само туристите, но и местните. И ако тези такси не отказват чужденците, то за италианците оказва се това е проблем.

Италианският вестник Il Fatto Quotidiano посочва, че 41% от италианците не биха отишли на почивка, заради повишените цени, а 45% от семействата отговарят, че ако го направят ще трябва да ограничат разходите си или да се откажат от местните дестинации за сметка на по-евтини курорти като Албания, която това лято е абсолютен туристически хит.

Проблемът с допълнителните такси е особено голям в популярните туристически дестинации. Може би най-фрапиращият случай обаче идва от Сен Тропе.

Вестник Nice Matin съобщава за практики в някои от местните ресторанти, които проверявали имената на клиентите си в база данни и ако се окаже, че при предишно посещение не са направили достатъчно голяма сметка или бакшиш им отказват резервация.

Служител в хотел потвърждава порочната практика с думите: „Или пръскате пари или сте дребна риба. А местен клиент казва, че ако е второто просто „получавате отговор, че няма свободни маси до началото на септември.“

Други хора от персонала разказват, че все по-разпространена е и практиката да се каже, че има налични маси, но на определена цена – срещу 5 000 евро консумация. Други споменават за минимални разходи на човек от 1500 евро.

Сен ТропеРесторантьорите също така искат и оргомни бакшиши, пише вестникът и съобщава за случай, когато богат италианец наскоро е преследван на паркинга от ядосан сервитьор. Служителят бил гневен, защото клиентът оставил едва 500 евро бакшиш, което било около 10% от сметката, вместо „обичайните“ 20%.

Бакшишите във Франция са по преценка на клиента, тъй като таксата за обслужване е включена като стандарт във всички сметки за ресторанти и като цяло самите французи не се хвалят с особена щедрост. На места като Сен Тропе обаче явно бакшишът въпрос на себеуважение.

Заради „рекетиращите“ практики, кметът на Сен Тропе заплаши ресторантьорите със санкции. „Обвиненията към бранша са изклюително шокиращи за мен, защото, за съжаление са верни“, казва Силви Сири пред регионални медии.

Местната власт предупреждава, че ресторантьорите, които имат с подобни практики могат да останат без лиценз.

Съвместно с асоциацията на търговците в Сен Тропе са раздадени 1000 стикера, които напомнят както на туриситите, така и на местните да се свържат с кметството или правителствената служба за защита на потребителите, ако се почувстват жертва на злоупотреба.

„Тези практики са много неприятни за курорта - не само за клиентите, но и за местните,“ казва кметът и допълва.

„Вече ни изгониха от апартаментните ни, скоро няма и да можем да се храним навън“, допълва Сири, визирайки растящите цени в хотели и ресторанти, които се интересуват единствено от богатите клиенти.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024