Най-важните събития, които ще следим през 2021 г.

Ако 2020 г. ни научи на нещо, то е да не разчитаме твърде много на предварителните си планове - всичко може да се промени по непредсказуеми причини, докато Covid-19 все още владее света.

И все пак има някои ключови събития, които всички ще следим: Джо Байдън ще поеме управлението на САЩ, Ангела Меркел ще се оттегли след 16 години начело на Германия, а България ще избере своя път на управление през 2021 г. - веднъж с изборите за Народно събрание и втори път с избора на президент.

Отложените от 2020 г. спортни събития този път може би ще се проведат - а това са Еворпейското първенство по футбол и Олимпийските игри в Токио.

Кралица Елизабет II ще навърши 95 години (а съпругът й принц Филип ще стане столетник), а Америка ще отбележи 20 години от терористичните атаки срещу Световния търговски център и Пентагона от 11 септември 2001.

И още от събитията в сферата на политиката, спорта и технологиите:

Януари

Годината започва с официалния край на членството на Великобритания в ЕС и влизането в сила на промените, свързани с пътуванията, търговията и работната имиграция, договорени в търговското споразумение. От 1 януари Португалия поема председателството на Съвета на ЕС.

На 5 януари ще се проведе вторият тур на изборите за две сенаторски места от щата Джорджия - вотът ще има критично значение за това дали Демократите ще си върнат контрола върху американския Сенат.

Най-голямото технологично изложение за потребителска електроника в света CES 2021 ще се завърне на 11 януари, но за първи път няма да се проведе в Лас Вегас, а ще се превърне в серия от виртуални събития. Междувременно, се очаква и представянето на новата серия от флагманите на Samsung - Galaxy 21.

На 15-16 януари германският Християдемократически съюз ще избере нов лидер, който да води партията на парламентарните избори през есента. Ангела Меркел повече няма да се кандидатира за канцлер на Германия и ще сложи край на кариерата си в политиката в края на годината.

На 20 януари Джо Байдън ще положи клетва като 46-ти президент на Съединените щати.

Февруари

В Нидерландия ще започне делото срещу четирима подсъдими за свалянето на пътнически самолет над Украйна (по полет MH17) през лятото на 2014 г., при което бяха убити 298 души.

От 8 февруари ще започне и Откритото първенство по тенис на Австралия - първият турнир от Големия шлем за 2021.

Лунната Нова година ще настъпи на 21 февруари - пригответе се за годината на Металния вол.

На 28 февруари в Бевърли Хилс ще бъдат присъдени наградите за най-добрите филми и сериали "Златните глобуси" - възможно е това да бъде първата голяма церемония, на която българската актриса Мария Бакалова да бъде номинирана или отличена за ролята си в "Борат 2".

Март

В България ще отбележим първата годишнина от появата на Covid-19 в страната, а на 28 март (освен ако пандемията не промени датата) би трябвало да гласуваме на парламентарните избори за 45 Народно събрание. За първи път машинното гласуване ще бъде достъпно във всяка секция с повече от 300 избиратели.

За първи път от началото на пандемията папа Франциск ще осъществи международно посещение - на 5 март домакин ще бъде Ирак, страна, която досега не е посещавана от главата на Католическата църква.

На 17 март ще се проведат и парламентарни избори в Нидерландия.

На 5 март се навършват 75 г. от речта на Унистън Чърчил във Фултън, станала известна като "речта за Желязната завеса" и дефинирала специалните отношения между САЩ и Великобритания след Втората световна война.

На 11 март се навършват 10 години от ядрената катастрофа във Фукушима, Япония.

Април

На 14 април България ще почете 200 години от рождението на Георги С. Раковски (1821-1867).

На 21 април Кралица Елизабет II навършва 95 г. Съпругът й принц Филип ще отбележи своя 100-годишен юбилей на 10 юни.

Филмовата академия на САЩ ще раздаде наградите "Оскар" на 25 април - с два месеца закъснение от обичайния период на церемонията в края на февруари.

Май

Всички погледи ще бъдат насочени към Великобритания, където на 6 май ще се проведат три важни вота - избори за кмет на Лондон, избори за общински съветници в Англия и парламентарни избори в Шотландия. Последните ще бъдат определящи за евентуалното повторно свикване на референдум за независимост от Обединеното кралство.

На 25-28 май е планирана специална годишна среща в Сингапур на Световния икономически форум. Давос отново ще посрещне лидерите в глобалната икономика едва през 2022 г.

На 29 май ще можем да гледаме финала на Шампионската лига по футбол в Истанбул.

На 2 май се навършват 10 години от смъртта на Осама бин Ладен.

Юни

Това е периодът на някои от най-големите спортни събития: на 11 юни започва Европейското първенство по футбол (отложено от 2020 г.); на 26 юни тръгва Колоездачната обиколка на Франция , а 28 юни е началната дата на турнира в Уимбълдън.

Антъни Джошуа и Тайсън Фюри ще се срещнат в мач за титлата в свръхтежката категория - датата все още не е определена, но се очаква да се случи през лятото на 2021.

През юни Великобритания ще бъде домакин на среща на върха на G7.

Юли

Словения ще поеме председателството на Съвета на ЕС от 1 юли, а Китай ще отбележи 100-годишнината от основаването на Комунистическата партия.

Най-очакваното събитие през този месец ще се случи на 23 юли - планираното начало на Олимпийските игри в Токио, които бяха отложени с една година.

30 юли е датата, на която се очаква космическата мисия Perseverance да кацне на Марс.

Август

Параолимпийските игри ще започнат на 24 август, седмица по-късно би трябвало да тръгне и US Open в Ню Йорк, a на 17 август Microsoft ще прекрати работата на Internet Explorer след 25 години ползване.

Септември

Това е месецът, в който традиционно очакваме най-новите мобилни устройства на Apple. Но септември ще бъде особено важен политически месец.

На 5 септември ще се проведат първите избори за законодателното събрание на Хонконг след налагането на новия закон за националната сигурност. На 11 септември ще се отбележат 20 години от терористичните атаки срещу Световния търговски център и Пентагона в САЩ. На 21 септември ООН ще се събере на общо събрание.

Русия ще проведе парламентарни избори на 19 септември, а Германия ще гласува за нов парламент на 26 септември - първият вот, в който Ангела Меркел няма да бъде кандидат за канцлер.

Октомври

Дубай ще стане домакин на световното Експо на 1 октомври - това е първата близкоизточна локация, която приема най-голямото международно изложение за икономически, културни и технологични постижения.

В есенния период се очакват и президентските избори в България, както и парламентарни избори в Япония.

Ноември

На 1 ноември започва Световната климатична конференция Cop26, която ще се проведе в Глазгоу до 12 ноември.

На 8 ноември се навършват 50 години от дебюта на албума Led Zeppelin IV с легендарното парче "Stairway to Heaven"".

Декември

На 4 декември пълно слънчево затъмнение ще може да бъде наблюдавано от територията на Антарктида. А на 26 декември Русия ще отбележи 30-годишнината от разпадането на Съветския съюз.


От Ню Йорк до Сидни: Как посрещнахме 2021 г.

"Надеждата е тук, надеждата расте": Посланията на световните лидери за 2021


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Цветелина Цекова за силата да сътвориш смисъл от болката

Когато си тръгва от насилието, взима част от него със себе си и благодарение на таланта и вътрешната си сила, го превръща в оръжие срещу самото него.

09:59 - 16.04.2024
Важно днес

Хиляди хора в Грузия протестираха срещу спорния законопроект за "чуждите агенти"

"Не на руския закон" - скандираха хиляди протестиращи пред парламента. Много от тях развяваха знамена на ЕС и Грузия.

08:02 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев смени служебния министър на външните работи с Даниел Митов след закана от Борисов

Предложението е мястото му да заеме Даниел Митов

22:15 - 15.04.2024
Важно днес

Живко Коцев е призован в антикорупционната комисия за повдигане на обвинение

Бившият главен секретар на МВР е извикан в петък, но ще се яви в сряда

21:10 - 15.04.2024
Важно днес

"Продължаваме промяната" не вижда възможност за преговори с ГЕРБ след вота

Партията очаква компроматна война по време на кампанията

19:53 - 15.04.2024