Сделката за Brexit обяснена: Какво се променя и какво се запазва? Снимка: © Getty Images

"Коледният подарък" на Борис Джонсън беше успешното приключване на тъговското споразумение между Лондон и Брюксел, което поставя основите на отношенията след окончателното излизане на Великобритания от ЕС.

Преференциалният достъп до пазарите и безмитният режим ще се запазят, но връзките между Острова и континента ще бъдат по-ограничени от досегашния си вид.

Какво се променя?

Пътувания, работа и емиграция

Британските и европейските граждани, които имат постоянно местожителство на чужда територия, ще запазят правата си по силата на споразумението за оттеглянето на Великобритания от 2019 г.

Гражданите на ЕС, които вече живеят в страната, трябва да се регистрират за статут на уседналост не по-късно от 30 юни 2021 - той изисква поне петгодишен период на живеене във Великобритания с не повече от месеца 6 прекъсване. Ако тези условия не са спазени, хората ще могат да кандидатстват за предварителен статут, който ще им даде възможност да получат уседналост след натрупването на 5 г. престой.

От 1 януари 2021 г. влизат в сила важни промени в режима на пътувания и установяване. Британците вече няма да се ползват от досегашното си право на свободно движение, престой или намиране на работа сред 27-те държави членки на ЕС. Пътуванията ще се осъществяват безвизово, ако гражданите планират да останат не повече от 90 дни в рамките на даден 180-дневен период (т.е. не повече от три месеца в рамките на половин година). По-дългият престой може да изисква изваждането на виза.

Великобритания планира да въведе точкова имиграционна система, при която работниците от ЕС трябва да докажат, че отговарят на определени критерии, за да бъдат допуснати до пазара на труда на Острова. Сред тези изисквания са владеене на английски език, наличие на предварително предложение за работа и очаквани годишни приходи над 20 480 паунда.

Ограничаването на трудовата имиграция беше един от основните мотиви на поддръжниците на Brexit по време на кампанията за референдума.

Търговията и граничният контрол

ЕС и Великобритания постигнаха съгласие да не въвеждат митнически такси върху стоките, които се прехвърлят от търговците от двете страни. Няма да има и количествени ограничения върху обема на безмитните стоки. Това е най-облекченият режим, който ЕС поддържа с държава извън общия пазар.

От 1 януари 2021 г. обаче "твърдият" митнически и регулаторен контрол на границата ще се възстанови. Износът на британски стоки към ЕС ще подлежи на проверки, както и на подписване на митнически декларации за произход. Прехвърлянето на товари с камиони между Довър и Кале например ще става само с предварително издадено разрешително за превозвачите.

По-сложният административен режим може да доведе до забавяния при преминаването на границата, което накара много от компаниите, разчитащи на редовни доставки на части и суровини да увеличат запасите си. Търговията на храни може да се окаже особено засегната, ако продукцията с по-кратък срок на годност се окаже "заложник" на бавните проверки.

Търговията с животински продукти ще подлежи на нови регулации - тези стоки ще преминават през специални инспекционнни пунктове на границата и ще трябва да бъдат снабдени с износни здравни сертификати.

Великобритания няма да въведе пълния митнически контрол за стоките, влизащи от ЕС, до юли 2021, но ще изисква от всички компании да пазят архив с транзакциите си и да внесат митнически декларации след изтичането на преходния период.

Компанията Eurostar, която обслужва железопътната линия под Ла Манша, също започна да призовава пътниците си да отделят допълнително време преди пътуването си и да се явяват на гарите поне един час по-рано заради новите гранични проверки.

Лоялната конкуренция - без юрисдикция от Европейския съд

Великобритания повече няма да подлежи на съдебен контрол от Европейския съд. За сметка на това ЕС и Лондон се споразумяха за спазване на равни правила за лоялна конкуренция в определени сфери, включително по отношение на държавната помощ за определени индустрии, което би им дало нечестно предимство.

Търговското споразумение описва кои са общите задължителни принципи за държавната помощ, които ще важат в съдебните системи както на Великобритания, така и в страните от ЕС. В тях влиза и т.нар. ребалансиращ механизъм, който ще регулира ситуациите, при които правилата започна да се разминават с течение на времето - например правата на работниците. Механизмът ще даде възможност на ощетената страна да налага определени мита, за да възстанови справедливостта в търговските отношения - всичко това ще се решава с помощта на независим арбитраж.

Риболовът

Европейските рибари ще имат гарантиран достъп до британските води за срок от 5,5 години. По време на преходния период квотите на ЕС ще се намалят с 25% в сравнение с настоящото ниво. В момента уловът на корабите от ЕС в британски води възлиза на около 650 млн. евро.

След изтичането на този срок достъпът на европейски кораби до морските води на Великобритания ще зависи от допълнителни годишни договорки. Ако Лондон реши да забрани този достъп, ЕС може да предприеме компенсаторни мерки - например да наложи мита върху вноса на британска риба.

Финансовите услуги

Лондонското Сити ще напусне общия пазар на ЕС за финансови услуги от 1 януари 2021 г. И двете страни са се договорили, че новите условия на пазарен достъп за финансовите организации ще се определят с двустранни решения, и няма да се договарят с това търговско споразумение.

От началото на следващата година ще влезе в сила нов режим на еквивалентност на услугите, което означава, че ЕС ще дава достъп на чужди банки, застрахователи и други финансови играчи, ако националните им регулации се приемат за "еквивалентни" с тези на ЕС. Част от услугите на британските банки вече няма да може да се ползват в съюза. Достъпът по тази нова схема може да бъде отнет в рамките на един месец, което създава риск от непредсказуемост за сектора.

В последните няколко години все пак големите финансови фирми в Лондон прехвърлиха голяма част от операциите си в нови центрове на територията на съюза, за да не допуснат нарушения на операциите си.

ЕС е най-големият клиент на финансовия пазар на Великобритания, като приносът на съюза се оценява на около 30 млрд. паунда на година. Това даде възможност на Лондон да се установи като един от най-големите глобални финансови центрове.

Сътрудничеството в сферата на сигурността

ЕС и Великобритания ще продължат да си сътрудничат в сферата на борбата с тероризма и организираната престъпност. Лондон няма да членува в Европол и Евроджъст, но ще има свое представителство в организациите по примера на САЩ.

Двете страни ще обменят информация в сферата на сигурността, включително ще имат достъп до съответните бази данни за биометрична информация на криминално проявени лица.

Споразумението ще се прекрати, ако Великобритания спре да изпълнява Европейската конвенция за правата на човека.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024
Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024