Найден Тодоров отстрани директора на Национален фонд "Култура" Снимка: © Личен архив

Служебният министър на културата Найден Тодоров е освободил от поста му директора на Национален фонд "Култура" (НФК) Сава Драгунчев.

Това е станало на заседание на Управителния съвет на НФК на 12 април, става ясно от съобщение на министерството във Facebook.

Като причина за освобождаването е посочено, че преди месец Управителният съвет е избрал временен директор - Диана Димитрова.

Димитрова ще е начело на фонда до провеждането на конкурс по частта от Закона за закрила и развитие на културата, която ще влезе в сила от 1 септември 2024 г.

В края на миналата година с петиция над 80 творци и хора на изкуството поискаха оставката на Драгунчев и неговия юридически съветник. Поводът беше съдебно дело, в което фондът съди театрална организация и иска тя да върне близо 180 хил. лв., отпуснати от него за реализацията на проект.

За случая стана ясно още през април 2023 г., когато НФК заведе съдебни искове срещу три организации, които са получили държавно финансиране. Една от тях е групата за съвременно алтернативно изкуство и култура "36 маймуни". Делото срещу нея е заради това, че при оповестяването на финансирания проект липсва логото на фонда в рекламните материали, а това е изискване по договор. Другото обвинение е свързано с неизпълнение на съдържателната част.

В иска си фондът иска организацията да възстанови отпуснатите ѝ по два договора суми. Става въпрос за общо 182 085 лв.

Сава Драгунчев заема длъжността на изпълнителен директор на Фонда от юли 2022 г., като е временно назначен след решение на управителния съвет. Той е избран за ръководител на организацията до приключването на процедура по избор на нов постоянен директор. Предишният такъв - д-р Мирена Станева - подаде оставката си през февруари 2022 г.

Найден Тодоров - директор и диригент на Софийската филхармония - от няколко дни е за втори път на поста министър на културата. В периода февруари - юни 2023 г. той беше министър и в служебния кабинет на Гълъб Донев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024