Прокуратурата се самосезира за насилието от колега над актрисата Диана Димитрова Снимка: © Screenshot Facebook

Софийската районна прокуратура (СРП) ще проверява случая с актрисата Диана Димитрова, която сигнализира във Фейсбук профила си, че преди 5 години е била жертва на физическа саморазправа от страна на неин колега от филмовия бизнес.

СРП се самосезира по случая и започва предварителна проверка по сигнала за преживяно насилие.

От Димитрова ще бъдат "снети сведения", както и от хората, които тя посочи като имащи отношение по случая, казват от държавното обвинение. След събиране на информация наблюдаващият прокурор ще прецени има ли достатъчно данни за извършено престъпление и образуване на досъдебно производство.

Разказът на Димитрова, макар и без имена, е първият случай, в който българска актриса говори открито за упражнено върху нея насилие в работата и признава, че е премълчала инцидента в името на бъдещата си кариера.

Диана Димитрова, известна с ролите си в продукции като "Откраднат живот" и "Дяволското гърло", използва трибуната на социалните мрежи, за да разкаже историята. Тя е отпреди 5 години, в нея няма имена и "закъснели" преки обвинения.

Актрисата и художничка казва, че целта не е да привлече внимание върху себе си, нито "да разравя трупове". Тя отправя послание: "Не правете моята грешка". И обяснява механизма на мълчанието, "което не е решение".

"5 години си задавам въпроса, защо в онзи момент не намерих сили да си извадя медицинско и да подам жалба. Защо избрах кариерата си в зародиш пред достойнството си. Защо позволих на този... човек да ме ''докосне'' по време на снимки и да се измъкне безнаказано. Защо този човек, никога не осъзна деянието си и никога не се извини, а напротив, дори ме заплаши пред 30 души екип, че ще го направи пак. И се наложи да работим пак и пак, а аз само стисках зъби. Толкова силно, че започнаха да се чупят в устата ми", пише Димитрова.

Тя прилага и няколко кадъра на разплаканото си лице, по което има следи от удар, както и посинена ръка. Казва, че се е надявала снимките да са изтрити от стария компютър, но се оказали на мястото си. Така и не са влезли в употреба тогава.

Според разказа най-страшното е друго - че и много хора, с които е работила и са станали свидетели на случващото се, са затворили очи. "И аз ги затворих. И всичко продължи, както преди".

Отговорът на актрисата на въпроса "Защо?" започва със "Защото живеем в България": "Бях г-н Никой, а медиите г-н Никой щяха да го смачкат, ако подаде жалба срещу толкова силен авторитет. Това означаваше да си подпиша присъдата предварително".

Кой е авторитетът не се споменава. Но актрисата казва, че ако всичко се е било случило сега, а не преди години, "кълна се в баба си, светла й памет, щях да го натикам в затвора, където му е мястото". "Искам само да ви кажа, да не допускате моята грешка. Мълчанието не е решение", е призивът.

През 2020 г. актрисата става лице на клип срещу насилието над жени. За участие я канят режисьорът Сергей Железко заедно с Олга Минева. Те не знаят за "случката".

Видеото жъне успехи и награди с посланието си, в което физическите измерения на насилието са умишлено спестени. То акцентира на психологическия аспект и мащаба на това насилие.

Темата за насилието и проявите му от няколко години е водеща за световния развлекателен бизнес и провокира движението #MeToo. В България за явлението по-често се говори абстрактно, по принцип и извън местен контекст.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024