Новият албум на Адел, озаглавен "30", най-после се появи и провокира вълна от емоции - както сред музикалните критици, така и сред почитателите на певицата в социалните мрежи.

"Не обичам да правя прибързани коментари, но от първото слушане - това е най-добрият албум на Адел. Тази жена може да се съревновава само със себе си", пише в един от коментарите на феновете й в Twitter.

"Това не е само албум за разбити сърца, това е албум за живота - архив на съмненията, приемането, работата върху себе си, отговорността, уязвимостта, вината, надеждата, новата любов, родителството, порастването и приятелството", се казва в друг коментар.

"30" идва след петгодишна пауза в музикалната кариера на Адел, белязана от развода с нейния съпруг Саймън Конеки и пълната й физическа промяна.

Песните са писани в продължение на няколко години, докато тя преживява раздялата и се опитва да я обясни на своя малък син Анджело. Една от песните "My Little Love" дори съдържа кратки аудио-записи от нейни разговори с детето, при които тя му споделя колко объркана се чувства заради раздялата, но че го обича "един милион процента" и че винаги ще обича баща му, "защото той ми даде теб".

Финалът на меланхоличното парче е автентична изповед през сълзи на Адел: "Имам лош ден, много тревожен ден. Чувствам се много параноично, много стресирано... имам махмурлук, което никога не помага. Сякаш днес е първият ден, откакто го напуснах, в който се чувствам самотна. А аз никога не се чувствам самотна.... Днес съм си вкъщи, искам само да гледам телевизия и да се свия на топка,.. но се чувствам наистина самотна и малко се страхувам, че това може да продължи дълго".

Няколко от песните в албума акцентират само на гласа и лириките на Адел, с минималистична намеса на акомпанимент от пиано, китара или други инструменти.

Billboard описва парчето "Woman Like Me" като "Адел в най-гневната и жлъчна форма" заради текста, в който обвинява мъжа си за причините, поради които го напуска:

"Не правиш нищо друго освен да се оплакваш за решенията си. Как мога да ти помогна да се изправиш, ако отказваш да активираш живота, който наистина искаш? Знам, че е трудно, но всъщност не е. И двамата идваме от едно и също място, но ти така и не се отказа от него. Там те карат да се чувстваш велик, затова си мислиш, че аз те принизявам. Но това е твоята представа, не е моето отрицание... Обичта към теб беше нещо ново, видях какво умее сърцето ми. Сега някой друг ще получи любовта, която пазех за теб. Защото ти не се интересуваш".

Не всички песни са пропити с тежка драма: “Can I Get It” и "Love Is a Game" звучат малко по-енергично от останалите парчета, но мотивът в "30" не може да се сгреши.

Първото изречение в първата песен от албума ("Strangers by Nature") е "Ще занеса цветя на гроба на моето сърце".

"Адел, минали са само 5 секунди!", пише един от почитателите на певицата след първото слушане на "30".

"Последните 18 месеца бяха тежки, но мисля, че сърцето ми остана цяло... Адел: "Дръж ми Грамито".


Адел пусна първа песен от 6 г. насам - изповед пред сина ѝ и бившия ѝ съпруг

Адел се завърна с корица на Vogue след 5 г. мълчание


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руският патриарх обяви, че народът му живее в свободна страна

Патриарх Кирил призова руснаците да се молят за Владимир Путин

13:28 - 11.12.2023
Важно днес

Борисов пое ГЕРБ-София на ръчно управление

Смяна на ръководството след неуспеха на изборите

13:07 - 11.12.2023
Живот

Мъск възстанови акаунта на скандалния конспиративен теоретик Алекс Джоунс в Х

Мъск призна, че този ход ще бъде "финансово лош за X", но "принципите са по-важни от парите".

12:26 - 11.12.2023
Живот

Ваня Григорова, "Чалга" и Ед Шийрън: Какво са търсили българите в Google през 2023 г.?

Кандидат-кмет e най-търсената личност в българския Google

12:02 - 11.12.2023
Култура

Продуцентката Мира Сталева е първата българка в борда на Европейската филмовa академия

Българка връчи четири от годишните награди на Европейската филмова академия

11:10 - 11.12.2023
Живот

Повече от 570 преподаватели от "Харвард" подписаха петиция в защита на президента Клодин Гей

Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение на правилата

10:32 - 11.12.2023