Новият албум на Адел, озаглавен "30", най-после се появи и провокира вълна от емоции - както сред музикалните критици, така и сред почитателите на певицата в социалните мрежи.

"Не обичам да правя прибързани коментари, но от първото слушане - това е най-добрият албум на Адел. Тази жена може да се съревновава само със себе си", пише в един от коментарите на феновете й в Twitter.

"Това не е само албум за разбити сърца, това е албум за живота - архив на съмненията, приемането, работата върху себе си, отговорността, уязвимостта, вината, надеждата, новата любов, родителството, порастването и приятелството", се казва в друг коментар.

"30" идва след петгодишна пауза в музикалната кариера на Адел, белязана от развода с нейния съпруг Саймън Конеки и пълната й физическа промяна.

Песните са писани в продължение на няколко години, докато тя преживява раздялата и се опитва да я обясни на своя малък син Анджело. Една от песните "My Little Love" дори съдържа кратки аудио-записи от нейни разговори с детето, при които тя му споделя колко объркана се чувства заради раздялата, но че го обича "един милион процента" и че винаги ще обича баща му, "защото той ми даде теб".

Финалът на меланхоличното парче е автентична изповед през сълзи на Адел: "Имам лош ден, много тревожен ден. Чувствам се много параноично, много стресирано... имам махмурлук, което никога не помага. Сякаш днес е първият ден, откакто го напуснах, в който се чувствам самотна. А аз никога не се чувствам самотна.... Днес съм си вкъщи, искам само да гледам телевизия и да се свия на топка,.. но се чувствам наистина самотна и малко се страхувам, че това може да продължи дълго".

Няколко от песните в албума акцентират само на гласа и лириките на Адел, с минималистична намеса на акомпанимент от пиано, китара или други инструменти.

Billboard описва парчето "Woman Like Me" като "Адел в най-гневната и жлъчна форма" заради текста, в който обвинява мъжа си за причините, поради които го напуска:

"Не правиш нищо друго освен да се оплакваш за решенията си. Как мога да ти помогна да се изправиш, ако отказваш да активираш живота, който наистина искаш? Знам, че е трудно, но всъщност не е. И двамата идваме от едно и също място, но ти така и не се отказа от него. Там те карат да се чувстваш велик, затова си мислиш, че аз те принизявам. Но това е твоята представа, не е моето отрицание... Обичта към теб беше нещо ново, видях какво умее сърцето ми. Сега някой друг ще получи любовта, която пазех за теб. Защото ти не се интересуваш".

Не всички песни са пропити с тежка драма: “Can I Get It” и "Love Is a Game" звучат малко по-енергично от останалите парчета, но мотивът в "30" не може да се сгреши.

Първото изречение в първата песен от албума ("Strangers by Nature") е "Ще занеса цветя на гроба на моето сърце".

"Адел, минали са само 5 секунди!", пише един от почитателите на певицата след първото слушане на "30".

"Последните 18 месеца бяха тежки, но мисля, че сърцето ми остана цяло... Адел: "Дръж ми Грамито".


Адел пусна първа песен от 6 г. насам - изповед пред сина ѝ и бившия ѝ съпруг

Адел се завърна с корица на Vogue след 5 г. мълчание


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия ще забрани на мъжете във военна възраст да напускат страната

Мъжете на наборна възраст няма да могат да напускат страната след 28 септември

Надежда Йорданова: Не можем да отлагаме съдебната реформа, докато се събере конституционно мнозинство

Загубеното темпо за промени в антикорупционното законодателство беше грешка, казва бившата министърка на правосъдието от "Демократична България"

Кандидати на ДБ са привикани в полицията по сигнал на ГЕРБ, обучавали хората как се гласува с машини

Всяка партия разполага с по две машини, с които да обучава хората как да гласуват с тях, но изглежда от ГЕРБ виждат това като проблем.

"Нека пее в Москва": Полша не иска Роджър Уотърс заради изказванията му за войната в Украйна

Полша отмени концертите на изпълнителя след коментарите му за войната

Борисов отказа предизборен дебат с Петков и Василев: Бих дебатирал с всеки, но не и с вас

Борисов казва, че не може да участва в дебат с "хората, организирали ареста му"

"Демократична България" внася 25 "разумни" решения за страната още в първия ден на новия парламент

Приоритети на ДБ са в различни сектори, включително енергетика, съдебна реформа, здравеопазване и дигитализация

17-годишен чужденец е обвинен за атаката с нож срещу ученик в центъра на София (Обновена)

Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу извършителя, който е 17-годишен чужд гражданин