Не отлагай днешния сладолед за утре Снимка: © tonitto

Генуа – град с вековни традиции и хилядолетна култура. Тук през 1939 г. за един млад италианец се случва срещата на живота му – с изкуството на сладоледа. За Антонио Дово, наричан Тонито, това е любов от пръв поглед.

Скоро след като отваря първия си сладоледен салонв елегантния квартал Албаро, сладоледът на Тонито става най-добрият в Генуа.

Години по-късно Алфредо, синът на Тонито, решава да прехвърли производството на сладолед в малка фабрика и да отвори още два сладоледени салона в града. И да започне да предлага сладкото изкушение и извън пределите на Генуа.

Антонио Дово със сина му Алфредо

Още няколко десетилетия по-късно синовете на Алфредо – Лука и Масилимиано, развиват семейния бизнес до модерна компания, която произвежда както за Италия, така и за чужбина, изнасяйки традиционен италиански сладолед в над 20 страни в Европа, Близкия изток, Южна Америка и Япония, Южна Корея. А отскоро и в България.

През 80-те години кралят на Йордания Хюсеин посещава Италия със съпругата си. В петзвездния хотел в Сардиния, където отсядат кралските гости, сервират сладолед, изработен от TONITTO 1939.

От този момент нататък кралят на Йордания започва да поръчва този сладолед за пищните си партита в кралския дворец, като от посолството на Йордания в Рим го изпращат със самолет до Аман. Тази история ни разказва Гая Пасарело, която е част от екипа на TONITTO 1939.

Фамилия Тонито

Гая споделя, че тайната на перфектния италиански сладолед се крие не само във високото качество на съставките, но и в старателното разбиване и замразяване за постигане на гладка и кремообразна текстура.

„Ние непрекъснато разработваме и изненадваме клиентите си с нови рецепти. Иновациите и потребителските предпочитания са ключови за създаването на всяка нова серия сладоледи. Това се случва благодарение на непрекъснато проучване на пазара, разбиране на изискванията на клиентите и експериментиране с нови вкусове и съставки, които се правят в отдела ни за научноизследователска дейност“, разказва Гая.

По думите ѝ, в момента водещите тенденции в производството на сладолед включват по-здравословни алтернативи с намалено съдържание на захар и мазнини, високо съдържание на протеини, както и изключително иновативни вкусови комбинации. На мода обаче продължават да са и класическите вкусове - шамфъстък, страчатела, шоколад и лешник.

Гая Пасарело

Докато проучвали и търсели нови рецепти, от TONITTO 1939 установили, че необичайната за един сладолед съставка - сол, може да бъде изключително успешна,особено в комбинация с карамел. Друга специална съставка е джинджифилът, особено в цитрусовото сорбе.

„В TONITTO 1939, се придържаме към нашия „Протокол за щастие“, с който гарантираме качество и правим избора си, докато се стремим да отговорим на нуждите на нашите клиенти. Този протокол започва с проучване на пазара, концептуализация, разработване на рецепти, сесии за дегустация, дизайн на опаковката и в крайна сметка - производството.

„Протоколът за щастие“ ангажира цялата компания, от най-високите нива до най-ниските, което изисква щателно планиране, креативност и работа в екип за трансформиране на концепциите в реални продукти“, споделя още Гая Пасарело.

От тази година традиционният италиански вкус на сладоледите TONITTO 1939 се предлага във фризерите на ФАНТАСТИКО. Така, освен на трапезата на йорданския крал, десертът с доза италиански темперамент вече може да е и на масата на всеки българин. Защото всеки има право на своите сладки моменти.И защото във ФАНТАСТИКО ни събира вкусът!


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Unfold the Moment или новата линия сгъваеми продукти на Huawei

Сред тях е смартфонът HUAWEI Mate X7

16:53 - 16.12.2025
Политика

Ръководството на БСП хвърля оставка, но председателят Атанас Зафиров - не

На 10 януари ще се проведе пленум на партията

16:05 - 16.12.2025
Важно днес

"Алфа рисърч": Желаещите да гласуват са стотици хиляди повече след протестите

40% от гражданите очакват да се появи нов политически субект

14:38 - 16.12.2025
Коледен булевард

Коледният камион на Кока-Кола с тридневен празничен финал в София

Финалът в София ще бъде най-яркият момент от обиколката - на 21, 22 и 23 декември

13:57 - 16.12.2025
Важно днес

Заместничка на Гешев и вечният критик на прокуратурата са сред кандидатите за европейски прокурор

Европейските прокурори се назначават от Съвета на ЕС с мандат от 6 години

13:46 - 16.12.2025
Важно днес

САЩ отхвърлиха офертата на Xtellus за активите на „Лукойл"

Планът на инвестиционната банка включва използване на санкционира и замразени ценни книжа

12:42 - 16.12.2025
Важно днес

Заплатите в МВР и службите ще пораснат със задна дата, ако парламентът не реши друго с Бюджет 2026

Ресорната комисия в НС одобри проекта на кабинета за удължителен закон за бюджета

12:00 - 16.12.2025
Важно днес

„ДПС - Ново начало“ и „Възраждане“ също се обявиха за избори пред Румен Радев

Бюджетът, Изборният кодекс и еврозоната бяха теми на разговорите

11:38 - 16.12.2025