Не отлагай днешния сладолед за утре Снимка: © tonitto

Генуа – град с вековни традиции и хилядолетна култура. Тук през 1939 г. за един млад италианец се случва срещата на живота му – с изкуството на сладоледа. За Антонио Дово, наричан Тонито, това е любов от пръв поглед.

Скоро след като отваря първия си сладоледен салонв елегантния квартал Албаро, сладоледът на Тонито става най-добрият в Генуа.

Години по-късно Алфредо, синът на Тонито, решава да прехвърли производството на сладолед в малка фабрика и да отвори още два сладоледени салона в града. И да започне да предлага сладкото изкушение и извън пределите на Генуа.

Антонио Дово със сина му Алфредо

Още няколко десетилетия по-късно синовете на Алфредо – Лука и Масилимиано, развиват семейния бизнес до модерна компания, която произвежда както за Италия, така и за чужбина, изнасяйки традиционен италиански сладолед в над 20 страни в Европа, Близкия изток, Южна Америка и Япония, Южна Корея. А отскоро и в България.

През 80-те години кралят на Йордания Хюсеин посещава Италия със съпругата си. В петзвездния хотел в Сардиния, където отсядат кралските гости, сервират сладолед, изработен от TONITTO 1939.

От този момент нататък кралят на Йордания започва да поръчва този сладолед за пищните си партита в кралския дворец, като от посолството на Йордания в Рим го изпращат със самолет до Аман. Тази история ни разказва Гая Пасарело, която е част от екипа на TONITTO 1939.

Фамилия Тонито

Гая споделя, че тайната на перфектния италиански сладолед се крие не само във високото качество на съставките, но и в старателното разбиване и замразяване за постигане на гладка и кремообразна текстура.

„Ние непрекъснато разработваме и изненадваме клиентите си с нови рецепти. Иновациите и потребителските предпочитания са ключови за създаването на всяка нова серия сладоледи. Това се случва благодарение на непрекъснато проучване на пазара, разбиране на изискванията на клиентите и експериментиране с нови вкусове и съставки, които се правят в отдела ни за научноизследователска дейност“, разказва Гая.

По думите ѝ, в момента водещите тенденции в производството на сладолед включват по-здравословни алтернативи с намалено съдържание на захар и мазнини, високо съдържание на протеини, както и изключително иновативни вкусови комбинации. На мода обаче продължават да са и класическите вкусове - шамфъстък, страчатела, шоколад и лешник.

Гая Пасарело

Докато проучвали и търсели нови рецепти, от TONITTO 1939 установили, че необичайната за един сладолед съставка - сол, може да бъде изключително успешна,особено в комбинация с карамел. Друга специална съставка е джинджифилът, особено в цитрусовото сорбе.

„В TONITTO 1939, се придържаме към нашия „Протокол за щастие“, с който гарантираме качество и правим избора си, докато се стремим да отговорим на нуждите на нашите клиенти. Този протокол започва с проучване на пазара, концептуализация, разработване на рецепти, сесии за дегустация, дизайн на опаковката и в крайна сметка - производството.

„Протоколът за щастие“ ангажира цялата компания, от най-високите нива до най-ниските, което изисква щателно планиране, креативност и работа в екип за трансформиране на концепциите в реални продукти“, споделя още Гая Пасарело.

От тази година традиционният италиански вкус на сладоледите TONITTO 1939 се предлага във фризерите на ФАНТАСТИКО. Така, освен на трапезата на йорданския крал, десертът с доза италиански темперамент вече може да е и на масата на всеки българин. Защото всеки има право на своите сладки моменти.И защото във ФАНТАСТИКО ни събира вкусът!


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

МВР не откри данни за купуване на гласове в пазарджишкото село Огняново

Според полицията пачката с банкноти от 50 лв. и тефтера с имена не са основание за образуване на досъдебно производство

19:53 - 12.10.2025
Важно днес

Почина легендата на българския футбол Добромир Жечев

Той остава единственият български футболист, участвал на 4 световни първенства

18:57 - 12.10.2025
Важно днес

Ексцентричен германец предаде на живо гражданския арест в ромската махала в Огняново

Немският екип е поканен от Величие, за да наблюдава изборния процес в Пазарджик

17:47 - 12.10.2025
Важно днес

Израел очаква освобождаването на заложниците в понеделник, а Тръмп се готви за посещение в Близкия изток

20 заложници ще се върнат в Израел, а в замяна Тел Авив ще освободи близо 2000 палестинци

16:29 - 12.10.2025
Важно днес

Фотофиниш между двама кенийци на финала на софийския маратон

Разликата между първия и втория в класическата дистанция от 42 км. е 0,3 секунди

15:49 - 12.10.2025
Важно днес

Асен Василев: Държавният бюджет е правен от прекалено оптимистични астролози

Според Деница Сачева Василев е демагог и носи отговорност за щетите в бюджета

13:16 - 12.10.2025
Важно днес

Украинският гражданин Олег Невзоров отрича да е давал показания срещу Благомир Коцев

Тайният свидетел по делото срещу Коцев не твърди, че му е искан подкуп лично от Коцев

11:12 - 12.10.2025
Важно днес

Зам.-кметът на София: Ситуацията с боклука вече е под контрол

В общината има сигнали за саботаж и умишлено разхвърляне на отпадъци

09:47 - 12.10.2025
Спорт

Гонзо скочи на националите след полунощ. Обяви загубата с 1:6 за "нормална"

Президентът на БФС напусна националния стадион в 02:00 часа

09:39 - 12.10.2025