Не отлагай днешния сладолед за утре Снимка: © tonitto

Генуа – град с вековни традиции и хилядолетна култура. Тук през 1939 г. за един млад италианец се случва срещата на живота му – с изкуството на сладоледа. За Антонио Дово, наричан Тонито, това е любов от пръв поглед.

Скоро след като отваря първия си сладоледен салонв елегантния квартал Албаро, сладоледът на Тонито става най-добрият в Генуа.

Години по-късно Алфредо, синът на Тонито, решава да прехвърли производството на сладолед в малка фабрика и да отвори още два сладоледени салона в града. И да започне да предлага сладкото изкушение и извън пределите на Генуа.

Антонио Дово със сина му Алфредо

Още няколко десетилетия по-късно синовете на Алфредо – Лука и Масилимиано, развиват семейния бизнес до модерна компания, която произвежда както за Италия, така и за чужбина, изнасяйки традиционен италиански сладолед в над 20 страни в Европа, Близкия изток, Южна Америка и Япония, Южна Корея. А отскоро и в България.

През 80-те години кралят на Йордания Хюсеин посещава Италия със съпругата си. В петзвездния хотел в Сардиния, където отсядат кралските гости, сервират сладолед, изработен от TONITTO 1939.

От този момент нататък кралят на Йордания започва да поръчва този сладолед за пищните си партита в кралския дворец, като от посолството на Йордания в Рим го изпращат със самолет до Аман. Тази история ни разказва Гая Пасарело, която е част от екипа на TONITTO 1939.

Фамилия Тонито

Гая споделя, че тайната на перфектния италиански сладолед се крие не само във високото качество на съставките, но и в старателното разбиване и замразяване за постигане на гладка и кремообразна текстура.

„Ние непрекъснато разработваме и изненадваме клиентите си с нови рецепти. Иновациите и потребителските предпочитания са ключови за създаването на всяка нова серия сладоледи. Това се случва благодарение на непрекъснато проучване на пазара, разбиране на изискванията на клиентите и експериментиране с нови вкусове и съставки, които се правят в отдела ни за научноизследователска дейност“, разказва Гая.

По думите ѝ, в момента водещите тенденции в производството на сладолед включват по-здравословни алтернативи с намалено съдържание на захар и мазнини, високо съдържание на протеини, както и изключително иновативни вкусови комбинации. На мода обаче продължават да са и класическите вкусове - шамфъстък, страчатела, шоколад и лешник.

Гая Пасарело

Докато проучвали и търсели нови рецепти, от TONITTO 1939 установили, че необичайната за един сладолед съставка - сол, може да бъде изключително успешна,особено в комбинация с карамел. Друга специална съставка е джинджифилът, особено в цитрусовото сорбе.

„В TONITTO 1939, се придържаме към нашия „Протокол за щастие“, с който гарантираме качество и правим избора си, докато се стремим да отговорим на нуждите на нашите клиенти. Този протокол започва с проучване на пазара, концептуализация, разработване на рецепти, сесии за дегустация, дизайн на опаковката и в крайна сметка - производството.

„Протоколът за щастие“ ангажира цялата компания, от най-високите нива до най-ниските, което изисква щателно планиране, креативност и работа в екип за трансформиране на концепциите в реални продукти“, споделя още Гая Пасарело.

От тази година традиционният италиански вкус на сладоледите TONITTO 1939 се предлага във фризерите на ФАНТАСТИКО. Така, освен на трапезата на йорданския крал, десертът с доза италиански темперамент вече може да е и на масата на всеки българин. Защото всеки има право на своите сладки моменти.И защото във ФАНТАСТИКО ни събира вкусът!


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Медицински надзор" не откри нарушения в "Майчин дом", след като родилка се оплака от агресия

Според доклада за случая Антония Андонова не е съдействала на лекарите, докато ражда

14:31 - 21.08.2025
Важно днес

София ще помага на собствениците на къщи паметници, които искат да ги реставрират

До 30 септември може да се кандидатства по програмата "Културно наследство"

14:17 - 21.08.2025
Бизнес

Как лютата чушка „Български морков“ се върна у дома след десетилетия забрава

„Български морков“ е от семейството на шипките и се среща под различни имена

13:34 - 21.08.2025
Политика

Европа иска Тръмп да прати изтребители в Румъния за защита на Украйна

Целта е предотвратяване на повторно нахлуване на Русия в Украйна, ако се стигне до мир

12:52 - 21.08.2025
Важно днес

Георги Семерджиев е преместен в затвора в Бобов дол заради серийни нарушения

Наказан е за поредица от нарушения и внасяне на забранени вещества и вещи

12:42 - 21.08.2025
Технологии

Китай наказва Nvidia заради обида от американски министър

Пекин ограничава продажбите на чип за изкуствен интелект

11:59 - 21.08.2025
Политика

Тексас прекроява изборните си райони: какво означава това и какъв ще е отговорът на демократите

Промяната ще облагодетелства републиканците, които ще получат 5 допълнителни места в Камарата на представителите

11:36 - 21.08.2025
Важно днес

МВР си поръчва 1200 коли и мотори. Ще ги плати с парите за пътна безопасност

Обществена поръчка за 126 млн. лева обновява автопарка на полицията

11:01 - 21.08.2025
Живот

Съжаляваме, деца - тук не е Гардаленд. Тук лунапаркът е България

Културата на страха замества доверието и отговорността. И ни я спускат отгоре

10:25 - 21.08.2025