"Не подкрепям никого"? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот? Снимка: © Getty Images

Протестният вот "Не подкрепям никого" няма никакво значение за изборния резултат на 2 октомври - въпреки че над 35 000 души са отбелязали тази опция при последното гласуване за парламент.

"Не подкрепям никого" не се включва в сбора на гласовете, от които зависи 4-процентовата бариера.

Вотът с "Не подкрепям никого" се брои, само за да се отчете като елемент от общата избирателна активност за страната и чужбина.

Този глас няма да повлияе върху разпределението на местата в 48-ото Народно събрание, въпреки че се смята за действителен. Мандатите на партиите се разпределят на база подадените действителните гласове, подадени за всяка от тях, а не на база общата активност.

С "Не подкрепям никого" не наказвате нито една политическа сила на парламентарни избори, независимо дали е малка или голяма.

Защо изобщо съществува "Не подкрепям никого"?

Опцията за "протестен вот" беше включена в бюлетината през 2016 г., когато депутатите решиха да променят Изборния кодекс и да въведат задължително гласуване. Заради превръщането на вота от право в задължение избирателят трябваше да получи формална възможност да откаже да подкрепи когото и да е.

Задължителното гласуване обаче си остана само на хартия. Още през 2017 г. Конституционният съд отмени единствената предвидена санкция за хората, отказващи да участват в изборния процес, защото противоречи на основния закон. "Наказанието" бе отписване от избирателните списъци на тези, които системно не гласуват.

"Не подкрепям никого" има значение само в две хипотези - президентски избори и референдуми.

  • При президентските избори - бюлетините с "Не подкрепям никого" са действителни. Те влияят при изчисляването на избирателната активност. Тя е важна при избори за президент, защото първо - за да бъде вотът представителен, трябва да са гласували поне 50% от избирателите, а за да бъде избран държавен глава от първия тур, водещата президентска двойка трябва да получи повече от половината плюс един от гласовете.
  • При референдумите - ако гласувате с "Не подкрепям никого" на 2 октомври, вотът ви може да има отражение върху резултата от евентуален бъдещ национален референдум, защото неговата валидност зависи от избирателната активност на последните парламентарни избори. Ако в допитването са участвали "не по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание" и поне 50%+1 са подкрепили съответното предложение, подложено на национално допитване, то се смята за прието. При по-ниска избирателна активност на референдум в сравнение с последния парламентарен вот, резултатът от допитването не е задължителен за привеждане в действие.
  • Ако прагът за избирателна активност не е прескочен, но все пак в референдума са участвали поне 20% от гражданите с избирателни права, тогава НС е длъжно да обсъди предложението.

Какво се случва, ако задраскам бюлетината? Или ако напиша, че гласувам за "Васко Жабата"?

С въвеждането на машинно гласуване опцията да протестирате с надписи и картинки, докато гласувате, е силно ограничена. Тя е възможна при хартиените бюлетини, а такива вече има само в избирателните секции с под 300 избиратели.

Ако все пак гласувате в такава и пишете, драскате и рисувате по бюлетината, то гласът ви ще бъде отчетен като невалиден - той няма да има никакво значение за 4-процентовата бариера и за разпределението на мандатите в 48-ото Народно събрание. Ще бъде отчетен само към сумата на всички гласували граждани, от която се определя официалната избирателна активност (виж точката за референдумите).

А ако "изям" контролната разписка от машината?

Точно това се случи на изборите на 14 ноември 2021 г., когато жена от София беше сгрешила вота си при машинно гласуване и поиска да гласува втори път, за да го поправи (което е невъзможно - опция за "поправяне" на вота има само преди да натиснете окончателно бутона, с който се подава гласът).

В разочарованието си тя първо опита да си тръгне от секцията, без да пусне контролната разписка в урната, а след това сдъвка хартиената бележка в знак на протест.

Независимо от всичко, вотът на жената, записан от машината, беше отчетен като валиден. СИК състави протокол, за да обясни защо една от контролните разписки в урната липсва, но промени по изборния резултат от машината не бяха правени.


Как да гласуваме, ако сме в чужбина на изборите на 2 октомври

До колко часа можем да гласуваме на изборите на 2 октомври?

Инфографика: Какво видяха социолозите преди изборите на 2 октомври


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия използва остарели ядрени ракети срещу Украйна, твърди британското разузнаване

Държавните медии в Беларус съобщиха, че външният министър на страната Владимир Макей е починал

17:40 - 26.11.2022

Двама полицаи пострадаха при катастрофа между лек автомобил и патрулка на АМ "Тракия"

Инцидентът доведе до голямо задръстване, включително и в аварийната лента с насрещно движение

15:59 - 26.11.2022

САЩ разполагат 8 броя от най-добрите си бойни дронове в Гърция

САЩ изпращат осем безпилотни самолета MQ-9 Reaper в гръцката база Лариса

15:06 - 26.11.2022

Най-малко 8 души загинаха под свлачище в италианския курорт Иския

Сред изчезналите има семейство с две деца и двойка с новородено дете

14:26 - 26.11.2022

Огромен пожар избухна в Катар в близост до стадион от Световното първенство

Пожар е избухнал в близост до стадиона, където тази вечер ще се играе мачът между Аржентина и Мексико

13:42 - 26.11.2022

България напредва към еврозоната, но членството ѝ остава неясно, потвърди S&P

Все още е неясно дали тя ще получи членство от 1 януари 2024 г. поради няколко пречки

12:41 - 26.11.2022

Протест на работници в най-голямата фабрика за iPhone доведе до сериозни проблеми за Apple

Най-голямата фабрика за iPhone в света, намираща се в Централен Китай, беше застигната от протести

11:24 - 26.11.2022

Почернените майки на Путин се оказаха видни политкомисарки

Срещите на руския президент Владимир Путин с цивилни граждани отново станаха повод за съмнения дали изобщо са реални

11:20 - 26.11.2022