"Не подкрепям никого"? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот? Снимка: © Getty Images

Протестният вот "Не подкрепям никого" няма никакво значение за изборния резултат на 2 октомври - въпреки че над 35 000 души са отбелязали тази опция при последното гласуване за парламент.

"Не подкрепям никого" не се включва в сбора на гласовете, от които зависи 4-процентовата бариера.

Вотът с "Не подкрепям никого" се брои, само за да се отчете като елемент от общата избирателна активност за страната и чужбина.

Този глас няма да повлияе върху разпределението на местата в 48-ото Народно събрание, въпреки че се смята за действителен. Мандатите на партиите се разпределят на база подадените действителните гласове, подадени за всяка от тях, а не на база общата активност.

С "Не подкрепям никого" не наказвате нито една политическа сила на парламентарни избори, независимо дали е малка или голяма.

Защо изобщо съществува "Не подкрепям никого"?

Опцията за "протестен вот" беше включена в бюлетината през 2016 г., когато депутатите решиха да променят Изборния кодекс и да въведат задължително гласуване. Заради превръщането на вота от право в задължение избирателят трябваше да получи формална възможност да откаже да подкрепи когото и да е.

Задължителното гласуване обаче си остана само на хартия. Още през 2017 г. Конституционният съд отмени единствената предвидена санкция за хората, отказващи да участват в изборния процес, защото противоречи на основния закон. "Наказанието" бе отписване от избирателните списъци на тези, които системно не гласуват.

"Не подкрепям никого" има значение само в две хипотези - президентски избори и референдуми.

  • При президентските избори - бюлетините с "Не подкрепям никого" са действителни. Те влияят при изчисляването на избирателната активност. Тя е важна при избори за президент, защото първо - за да бъде вотът представителен, трябва да са гласували поне 50% от избирателите, а за да бъде избран държавен глава от първия тур, водещата президентска двойка трябва да получи повече от половината плюс един от гласовете.
  • При референдумите - ако гласувате с "Не подкрепям никого" на 2 октомври, вотът ви може да има отражение върху резултата от евентуален бъдещ национален референдум, защото неговата валидност зависи от избирателната активност на последните парламентарни избори. Ако в допитването са участвали "не по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание" и поне 50%+1 са подкрепили съответното предложение, подложено на национално допитване, то се смята за прието. При по-ниска избирателна активност на референдум в сравнение с последния парламентарен вот, резултатът от допитването не е задължителен за привеждане в действие.
  • Ако прагът за избирателна активност не е прескочен, но все пак в референдума са участвали поне 20% от гражданите с избирателни права, тогава НС е длъжно да обсъди предложението.

Какво се случва, ако задраскам бюлетината? Или ако напиша, че гласувам за "Васко Жабата"?

С въвеждането на машинно гласуване опцията да протестирате с надписи и картинки, докато гласувате, е силно ограничена. Тя е възможна при хартиените бюлетини, а такива вече има само в избирателните секции с под 300 избиратели.

Ако все пак гласувате в такава и пишете, драскате и рисувате по бюлетината, то гласът ви ще бъде отчетен като невалиден - той няма да има никакво значение за 4-процентовата бариера и за разпределението на мандатите в 48-ото Народно събрание. Ще бъде отчетен само към сумата на всички гласували граждани, от която се определя официалната избирателна активност (виж точката за референдумите).

А ако "изям" контролната разписка от машината?

Точно това се случи на изборите на 14 ноември 2021 г., когато жена от София беше сгрешила вота си при машинно гласуване и поиска да гласува втори път, за да го поправи (което е невъзможно - опция за "поправяне" на вота има само преди да натиснете окончателно бутона, с който се подава гласът).

В разочарованието си тя първо опита да си тръгне от секцията, без да пусне контролната разписка в урната, а след това сдъвка хартиената бележка в знак на протест.

Независимо от всичко, вотът на жената, записан от машината, беше отчетен като валиден. СИК състави протокол, за да обясни защо една от контролните разписки в урната липсва, но промени по изборния резултат от машината не бяха правени.


Как да гласуваме, ако сме в чужбина на изборите на 2 октомври

До колко часа можем да гласуваме на изборите на 2 октомври?

Инфографика: Какво видяха социолозите преди изборите на 2 октомври


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024