Как да гласуваме, ако сме в чужбина на изборите на 2 октомври Снимка: © Getty Images

Българските граждани имат право да гласуват на парламентарните избори на 2 октомври и в чужбина - независимо дали са подали предварително заявление - достатъчно е да се явят в най-близката избирателна секция.

Можете да гласувате във всяка секция извън страната, дори ако вече сте внесли заявление за гласуване на друго място. Просто ще е необходимо да попълните декларация в деня на изборите, преди да подадете гласа си.

Ако живеете в чужбина, но сте се завърнали в България преди изборния ден и желаете да гласувате тук - имате право да го направите в секцията по постоянния си адрес.

Адресите на избирателните секции в чужбина могат да се видят в сайта на Министерството на външните работи.

Гласуването на 2 октомври ще е възможно в 62 държави по света и в общо 755 секции, разпределени по отделните страни. В Турция те са 166, във Великобритания - 126, в Германия - 77.

Можете да тествате симулатора за машинно гласуване извън страната на 2 октомври. Бюлетината за гласуване в чужбина може да се види тук.

Може ли да се гласува извън страната с лична карта или паспорт, чийто срок на валидност е изтекъл?

Извън страната избирателят удостоверява самоличността си пред секционната избирателна комисия с българска лична карта, паспорт (вкл. дипломатически, служебен, временен, моряшки паспорт), военна карта (само за военнослужещите).

Не се допуска гласуване със свидетелство за управление на МПС.

Когато срокът на валидност на личната карта или паспорта е изтекъл към датата на изборите, избирателят не се допуска да гласува.

Избирателят може да гласува, ако представи пред секционната избирателна комисия удостоверение за издаване на лични документи, издадено от дипломатическото или консулското представителство на Република България.

Удостоверението по чл. 263, ал. 2 от Изборния кодекс се издава на избиратели, чиито документи за самоличност са с изтекъл срок на валидност или когато по други причини са подали заявление за издаване на нов документ за самоличност в дипломатическо или консулско представителство и документът не е получен към изборния ден.

Инфографика: Какво видяха социолозите преди изборите на 2 октомври

Как и къде да гласувам? Всичко, което трябва да знаете за изборите на 2 октомври


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари Харков с 15 ракети C-300, най-малко 7 души са загинали

Местните власти съобщават за 16 ранени при атаките

13:49 - 23.05.2024
Млада България

Епидемия ли е самотата сред младите българи: има ли Gen Z проблем?

Епидемията на самотата не прави изключения, а засяга всички - в това число и младите хора в България. Но до каква степен?

13:25 - 23.05.2024