"Не трябваше да се огъвам": България ще кандидатства в ERM II още в края на април Снимка: © Getty Images

Премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството ще форсира процедурата за кандидатстване в чакалнята на еврозоната и няма да чака до лятото, а ще подаде документи още в края на април.

Борисов отчете като своя лична грешка решението за известно отлагане на влизането в единния валутен механизъм, което беше взето само няколко седмици преди извънредното положение с Covid-19.

"Мога да направя една голяма критика към себе си. Не трябваше да се огъвам толкова, когато много уверено вървяхме към чакалнята на еврозоната. Вие сега виждате - трилиони отпуска Европейската централна банка за възстановяване и борба, но за кои държави? Те може да спорят", каза премиерът пред журналисти след посещение в шивашка компания в Хасково.

Борисов обяви, че ще правителството ще опита да компенсира това с "много мощно предаване на проспектите (за членство в еврозоната, б.р.) до края на април".

"Разговарях и с Кристин Лагард (директор на ЕЦБ, б.р.), и с всички в Европейската комисия. България е в прекрасно финансово и икономическо състояние, структурирана като държава. Имаме само едно условие да изпълним и ще го изпълним, незабавно при това. Работи се по него. И ще кандидатстваме отново. Не че сме се отказали, но решихме да сме по-бавни, за да убедим хората. Тази криза ни показа, че тези, които са в еврозоната и чакалнята, ще разполагат с милиарди евро за възстановяване. Тези, които не са - ще теглят дългове и то на огромни лихви", каза още той.

Борисов обяви, че България ще кандидатства заедно с Хърватия в ERM II и прогнозира, че "не само ще бъдем приети, но и ще ни разрешат веднага swap-ови плащания и ще се закачим за основния водопровод на ЕС".

Финансовият министър Владислав Горанов и управителят на БНБ Димитър Радев водят активни преговори в последните 2 дни за подновяване на процеса за присъединяването на България към еврото.

Прочетете още:

Европа срещу Covid-19: ЕС ще има нов спасителен пакет от 540 милиарда евро


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

120 млн. лв. инвестиции  и 12 нови магазина планира BILLA в България през 2024 г. 

През март компанията отчита дефлация в цените на стоките на годишна база

16:04 - 24.04.2024
Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да се откажем, нито ще се предадем

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

12:31 - 24.04.2024
Живот

Олена Грицюк - бежанката от Чернигов, която преведе "История Славянобългарская" на украински

Архитектката сама превежда и оформя Паисиевото издание

11:48 - 24.04.2024