БНБ очаква плавно забавяне на инфлацията през първите шест месеца Снимка: © Getty Images

Забавяне на икономическия растеж през първото тримесечие, а след това преминаване дори към слаб спад. Това прогнозира Българската народна банка за първото полугодие на 2023 г., става ясно от тримесечения „Икономически преглед“ на финансовата институция, публикуван тази седмица.

Влошените перспективи в световен план и отслабването на търсенето на български стоки и услуги от основните търговски партньори на страната са сред факторите за мрачната прогноза на БНБ. Тя обаче е обяснима предвид характера на българската икономика, която е с висока степен на отвореност и голям дял от БВП се дължи именно на износа. В този смисъл външната картина хвърля ярко отражение отражение върху вътрешната.

Забраната за износ на нефтопродукти от руски петрол за страни, различни от Украйна, е пример за предстоящо ограничаване на доскоро търсен от България ресурс.

По отношение на инфлацията, БНБ очаква плавно забавяне през първите шест месеца. Сред факторите, които все пак ще продължат да я стимулират, централната банка обръща внимание на съществения ръст на разходите за труд, запазването на висока инфлация при промишлените стоки в основните търговски партньори на България, както и отпадането на някои от въведените от правителството фискални мерки.

Според БНБ глобалната тенденция към повишаване на лихвите – от страна на Федералния резерв и Европейската централна банка – ще продължи. Затягането на паричната политика на ЕЦБ ще рефлектира върху вътрешния пазар, на който се очаква допълнително увеличение на лихвите по кредитите и депозитите още през настоящото тримесечие.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024