Фандъкова към Шишков: Важно е и в цялата държава да се работи по същия начин като в София

В края на миналата седмица министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков покани кмета на София Йорданка Фандъкова да направят съвместна инспекция на ремонта жълтите павета в центъра на София. В неделя в 11 часа срещата се състоя, само че арх. Шишков беше подранил с 20 минути, по време на които е провел разговор с изпълнителите на проекта, пише "24 часа".

Ремонтът специално на жълтите павета, който е част от цялостен проект за реконструкция на централната градска част, трябваше да приключи на 15 септември, но първо, това не се случи, второ, качеството на извършената работа стана повод за вълна от критика и подигравки.

Според "Спаси София" неуспехът на ремонта е заключен в самото задание и вината не е толкова на строителната фирма, колкото на столичната администрация. Борис Бонев също присъства на неделната среща, за да попита "Кога ще бъде хубаво и кога ще бъде готово".

„За месец и половина не получихме отговор – има ли проблем в проекта, има ли проблем в строителството и в кого е проблемът, за да се случва това. Жълтите павета са пред очите на всички нас, които обичаме София“, каза Шишков, отправяйки поканата си към Фандъкова.

В неделя служебният министър на регионалното развитие и благоустройството цитира среща през декември, когато Йорданка Фандъкова е поела ангажимента да внесе "яснота за технологията на жълтите павета".

"Не я получихме, от МРРБ обаче получихте удължаване на срока от 6 месеца. Мен ме притеснява веднъж като министър, защото европейските средства минават през министерството, втори път като софиянец - да свършим работа. Не получихме отговор за технологията", каза и днес Шишков.

"Десетилетия такова пренареждане не се е правило и затова трябва да намерим този начин, който да гарантира в следващите години, който и да е кмет да може да продължи с тази тема, защото жълтите павета са на вълни и на местата, където не се е ремонтирало", казва Фандъкова. От думите ѝ се разбра, че очевидно тази технология още не се е намерила, но има работна група от специалисти.

Стана ясно и, че в съботния ден Шишков се разходил и по столичния бул. "Граф Игнатиев", където "има започнал ремонт, възстановяване на нещата".

В свой стил Фандъкова отговори, че "работата не е спирала", но Шишков контрира, че по време на коледните празници София е била доста празна, времето е били страхотно и това е пропуснато време.

"След като изтървахме тези 15 дни, които ни бяха подарени, да видим в конструктивен диалог как е възможно да се отстрани този проблем. Мисля и вие нямате решение ", каза министърът.

Фандъкова отново прехвърли към строителите, които трябвало да работят активно и да използват всеки един ден, който е подходящ. "Отново казвам този проект е много голям и това са двата най-трудни проекта в централната градска част на София. Около 40% е изпълнен. Не е удължаван срокът на изпълнителя - той е 300 дни. И ако той се наруши ще понесе отговорност, както и всички по веригата.", каза тя. Дали веригата стига и да политическите отговорните лица не се разбра.

"Всеки да си върши работата, министърът е министър на цялата държава", каза още Фандъкова, "важно е и в цялата държава да се работи по същия начин като в София".

Заедно с Фандъкова на срещата беше дошъл и председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който не беше разпознат от оператора на една от телевизиите и беше избутан от кадър.

Среща за жълтите павета на Фандъкова и арх. Шишков

Преди няколко дни той коментира, че според него Шишков има лично отношение, заради смяната му като кмет на район "Триадица". Сегашният служебен министър дълги години беше главен архитект на район "Триадица" в София, кмет не е бил. Той подаде оставка от Столичната община след фаталния инцидент от февруари 2021 г., при който загина 16-годишно момче заради токов удар от незаконен кабел на бул. "Иван Гешов".

"Съвсем удобно, в седмицата, в която арх. Шишков беше ежедневно критикуван за липсващата поддръжка на републиканските пътища, той реши да направи проверка на разместените жълти павета. Проблемът на жълтите павета, на неподдържаните магистрали и на незаконните кабели-убийци е в некадърниците, които не си вършат работата, г-н министър", каза Георгиев.

В крайна сметка от цялата среща в неделя се разбра, че все още се търси начин, по който да се наредят жълтите павета и че сроковете за това са неясни, но желание за работа има и тя дори не е спирала.

"Всички си признаваме, че има проблем, сега трябва да го решим - от днес нататък сме тръгнали да решаваме проблема с ремонта на централната градска част на София", обобщи Шишков. И обеща да се направи график за завършването на ремонтите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Резников запазва поста си на министър на отбраната на Украйна - засега

Украинският министър посрещна с германския си колега в Киев

20:16 - 07.02.2023

Джордж Клуни снима адаптация на френския шпионски сериал "Le Bureau des légendes"

Един от най-добрите френски сериали започва нов живот

17:07 - 07.02.2023

Джон Малкович като Мерелин Монро и Салвадор Дали в "Квадрат 500"

„Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“ ще краси софийската галерия съвсем скоро

16:45 - 07.02.2023

Украйна назначи нов вътрешен министър и нов ръководител на СБУ

Кадровите смени в правителството на Украйна продължават

16:00 - 07.02.2023

Властта се изненада, че храните поскъпват с до 30% между склада и витрината

Служебният кабинет ще наблюдава, но няма да се меси в ценообразуването

15:43 - 07.02.2023

8 подаръка за Свети Валентин

Облечени в любов. Към себе си.

15:14 - 07.02.2023