Нови 7 лекарства липсват у нас, показват сигнали на граждани Снимка: © Getty

В момента има недостиг на 7 медикамента у нас, за които хората продължават да подават сигнали, че липсват в аптечната мрежа.

Това заяви на брифинг доц. Момчил Мавров – началник на кабинета на министъра на здравеопазването.

Едното лекарство, което отсъства от аптечната мрежа, е Пулмикорт. За медикамента не са постъпвали уведомления от притежателя на разрешение за употреба за временно или постоянно преустановяване на доставките, към момента доставките се засилват, планирани са нови доставки до края на 2022 г.

Пулмикорт е кортикостероид , който служи за облекчаване и предотвратяване възпалението на дихателните пътища и често се използва при малки деца.

Мавров уточни, че информацията се базира на сигнали, Министерството на здравеопазването не е установили дали има недостиг.

Другият медикамент, за който има постъпили сигнали, е Вентолин. За него са извършени проверки и според информация от притежателите на разрешение за употреба, има ежемесечни доставки към търговците.

Вентолин е бързодействащ бронходилататор, който отпуска мускулите в стените на малките въздухоносни пътища в белите дробове в рамките на няколко минути и също се използва често за лечение на респираторни инфекции при деца.

Доста сигнали за недостиг са получени и за Оземпик. С това лекарство има проблем отдавна, като сега, по думите на Мавров, през тази година от медикамента са внесени 60% повече от обичайно доставяните количества в предходни години. Според проверките на МЗ няма недостиг на медикамента в мрежата на търговците на едро.

"Вече как се разпределя към търговците на дребно е отделен въпрос", коментира той.

Оземпик помага да се понижи кръвната захар в организма и се ползва от пациенти с диабет.

Ремирта (антидепресант) е другият медикамент, който отсъства от мрежата. За него има писмо от притежателя на разрешение за употреба, че има невъзможност за производство в кратки срокове, но се очаква доставка на лекарствения продукт в началото на декември.

Проблеми има и с Тресиба, който също се използва от пациенти със захарен диабет. За него има само един сигнал от гражданин, който е удовлетворен, посочи Мавров. Направено е необходимото преразпределение на продукта в аптечната мрежа.

Още едно липсващо лекарство е Новорапид, отново лекарство за контролиране на диабет. По думите на Мавров от него са планирани доставки на около 20 000 флакона през декември и през януари се очакват доставки на още 10 000 флакона и пазарът трябва да бъде задоволен.

Сигнали за недостиг са получени и за нискомолекулния хепарин Фраксипарин, който забавя или предотвратява образуването на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове (тромби).

И за него има писмо от притежателя на разрешение за употреба на продукта за временно спиране на доставките от 14 ноември 2022 г. По отношение на този продукт обаче има заместители.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Над 200 души са загинали в две мощни земетресения в Турция и Сирия

Стотици сгради са разрушени, спасителите издирват затрупаните хора

06:39 - 06.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023

Трима от задържаните българи на границата с РСМ получиха забрана да влизат в страната за 3 г.

Те са получили и глоба от по 300 евро, сред тях е бил депутат от "Възраждане"

14:41 - 05.02.2023