Развитието на бойните спортове през последните години все повече превръща израза "Да се биеш като мъж" в отживелица. Една от жените, които имат основна заслуга за това, е Йоана Йеджейчик. Полякинята бе една от първите големи звезди на UFC, а приносът й за популяризирането на смесените бойни изкуства е неоспорим.

В историята на Йоана обаче има много неразказани досега моменти на възход и падение, които феновете ще могат да видят за пръв път в новата продукция на HBO Европа "Непобедимата".

Началните минути на филма ни пренасят в първия клуб на Йеджейчик в нейния роден град Олщин. По това време тя вече е шампионка на UFC в категория "сламка", като отнема пояса от предишната му носителка Карла Еспарса, след което защитава титлата срещу Джесика Пен и Валъри Летърньо. Предстои сблъсък с най-трудната ѝ опонентка досега - бразилката Клаудия Гадела, но не това тревожи Йоана най-много.

Тя все повече чувства, че в Полша не я оценяват достатъчно, а грижите, които местните треньори полагат за бойците, далеч не са най-добрите. Затова след третата си успешна защита на титлата Йеджейчик взема решение, което е много нетипично за непобеден шампион и с което изумява света на бойните спортове. Йоана се разделя със стария си екип и се мести в САЩ, където се обгражда с нови хора.

Това поставя началото на труден приод за полякинята, за който тя говори пред камера за пръв път. Йеджейчик е напълно наясно, че това решение ще се отрази добре на кариерата ѝ, но в същото време то я разделя от семейството ѝ. Йоана се бори със самотата, като междувременно трябва да свикне с методите на американските треньори, много от които са напълно нови за нея.

Фактът, че в онзи момент Йоана Йеджейчик е най-голямата звезда на UFC заедно с Конър Макгрегър, е известен на всички любители на спорта. Това, което "Непобедимата" показва на зрителите за пръв път, са огромните ежедневни усилия, необходими за достигането до подобен статут. Боевете са най-важната, но далеч не и единствената част от работата на състезателите по MMA.

Среднощните тренировки, стриктните диети и непрестанните медийни ангажименти са бреме, което е по силите на малцина. Филмът показва и много случаи, в които Йоана води една от най-тежките битки за всеки професионален боец - нуждата от непрастанно поддържане на съответстващото на категорията тегло. Това изисква огромни усилия и лишения, като самата Йеджейчик разкрива, че ѝ се е наложило да отслабне с 4 кг в последните 24 часа преди един от мачовете.

Тя обаче успява да преодолее трудностите, продължава да доминира в UFC и най-после получава признанието в родината си, за което толкова е жадувала. Йеджейчик се превръща в медийна звезда, като междувременно изравнява рекорда на Ронда Раузи за най-много успешни защити на титлата в женската дивизия. Шампионката обаче не подозира, че най-опасната претендентка за трона ѝ вече е съвсем близо.

"Непобедимата" е съвместен проект на HBO Европа и полското студио Opus Film. Това е не просто историята на една забележителна спортистка, а на жена, която е решена да сбъдне своите мечти и да запише името си със златни букви в историята въпреки скептицизма и стереотипите. 

Лентата на режисьора Том Колински бе излъчена на филмовия фестивал в Краков в началото на този месец, като си заслужи много позитивни оценки от страна на критиците и феновете. Филмът вече е достъпен и за българските зрители на платформата HBO GO.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"