Нестле България представя марката Garden Gourmet - бургер и кюфтенца без месо Снимка: © Nestle

Една от тенденциите в последните години, както в България, така и в много други страни по света, е хората да намаляват умишлено консумацията на месо. Съзнателното редуциране на месото има и своето име - флекситарианство. Това са потребители, които търсят здравословна растителна алтернатива на месото, без непременно да са вегани или вегетарианци. Причините са много - почивка за организма, избягване на хормони и други добавки, които често има в месото, и мисъл за бъдещето и за природата. Известен факт е, че мащабното говедовъдство е сред най-вредните за природата индустрии.

Garden Gourmet със 100% растителни съставки на Нестле е най-новото пазарно попълнение, точно за този тип хора, които държат на здравословната и вкусната кухня. Става дума за кюфтенца, бургер и хапки, на базата на соев протеин.

Соевият протеин е доказан като един от най-пълноценните продукти, който доставя на организма деветте основни аминокиселини. Той има въглероден отпечатък от 8 до 80 пъти по-нисък от протеините с животински произход, което е причина за използването му в новите продукти на Нестле.

Бургерът на Garden Gourmet е правен с много грижа за природата и използваната соя не произхожда от земя, която е била обезлесена.

Соевият протеин на Garden Gourmet също така не е генно модифициран, което е ключов детайл.

И трите продукта на Нестле от марката Garden Gourmet са богати на протеини, фибри и притежават Nustri-score A - цветен етикет, който класифицира храни и напитки според техния хранителен профил, със скала от А (по-полезен избор) до Е (по-малко полезен избор).

Освен че са здравословни, те предлагат и разнообразни възможности за лесно приготвяне.

Бургерът на Garden Gourmet - Sensational Burger, отговаря и на още един тренд, а именно „burger boom“, който превърна бургерите в задължителна част от менюто на всеки уважаващ себе си ресторант, дори и от висшата кухня.

Другата хубава страна на бургерите е, че не е необходимо да се приготвят от корифеи в кухнята.

В следващите редове ще намерите една по-екзотична рецепта, с която ще оберете точките, ако решите да организирате burger party, без да се налага да приготвяте отделни ястия за вегетарианците и за привържениците на месото.

Мексикански вегетариански бургер със свежи зеленчуци и екзотичен аромат - чудесна предпоставка за добро настроение в зимните дни.

Необходими съставки за 6 порции мексикански вегетариански бургер със свежи зеленчуци и екзотичен аромат:


3 бр. Sensational Burger на Garden Gourmet ( в 1 пакет има 2бр. бургери)

6 бр. бриош питки

6 слайса сирене Чедър

За плънката:

2 средни моркова, настъргани

2 пръчки целина, нарязани

1 маруля (или друг вид зелени салатки по ваш избор)

1 глава лук, нарязана на полумесеци

Дресинг:

2-3 домата, нарязани на кубчета

1 глава лук, ситно нарязана

40 гр. кресон

1 червена люта чушка, нарязана на филийки

3 с. л. майонеза

1 с. л. доматено пюре

1 с. л. лимонов сок

1 с. л. вода

Няколко стръка мента и кориандър

Сок от 1 лайм

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 200°C. Поставете замразените бургер кюфтетата върху тава и ги запечете за 18 мин. и от двете страни. След това добавете отгоре по един резен от Чедър сиренето и запечете за още 3-4 мин. като добавите и бриош питките през последните 2 мин., за да могат да се стоплят и придобият приятен загар.

В подходяща купа смесете доматите, лука, червената люта чушка и кориандъра със сока от един лайм. В друга купа смесете всички останали зеленчуци за плънката. В малка купичка сложете съставките за дресинга и ги разбъркайте добре. В красива чиния за основно ястие сложете от едната страна желаното количество от плънката и я залейте с малко количество от дресинга.

Сега е моментът да добавите и бургера. Разрежете затоплените питки наполовина, намажете ги с майонеза и декорирайте с няколко листенца кресон, които ще придадат екзотичен пикантен вкус. След това сложете върху питките бургера предварително смесените зеленчуци за плънката с дресинга и съединете половинките.

Вече сте готови и можете да сервирате на вашите гости!


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Журналистът Стоян Георгиев напуска bTV: "Време е за истинска промяна"

Георгиев съобщава, че е подал молбата си за освобождаване още днес и изразява подкрепа към Мария Цънцарова

14:31 - 22.12.2025
Култура

Пламен Карталов ще ръководи Софийската опера и балет за нов петгодишен мандат

Това ще бъде неговият пети мандат начело на културната институция

13:46 - 22.12.2025
Важно днес

КЗК отмени договора с турската фирма за чистенето на Зона 4 в София

Клонът на "Норм Санаи" в България е дисквалифициран от обществените поръчки

13:33 - 22.12.2025
Важно днес

От днес до края на декември ще бъде ограничена продажбата на винетки по банков път

Причината е, че се налага пренастройване на платежните системи за преминаване към еврото

13:01 - 22.12.2025
Важно днес

Гръцките фермери временно облекчават блокадите на границата за Коледа

Очаква се на 24.12 и 25.25 движението през "Кулата-Промахон" да е напълно свободно

12:37 - 22.12.2025
Важно днес

bTV разкри офертата си към Цънцарова и я обвини в политическо пристрастие

Съобщението дойде часове, след като вместо Цънцарова, като водещ на сутрешния блок се появи Росен Цветков

12:33 - 22.12.2025
Текстове от партньори

Магазините на А1 ще работят с променен график около празниците

Всички магазини ще бъдат затворени на 25 декември, 1 и 2 януари

11:41 - 22.12.2025
Политика

Министерството на правосъдието "откри" и върна снимка на Тръмп в разсекретните документи "Епстийн"

Това стана след масови критики за прикриване на кадри

10:50 - 22.12.2025