Нетаняху каза, че Газа ще остане под военен контрол. Израел отрече нападението над болница Шифа Снимка: © Getty

Премиерът на Израел Нетаняху заяви в обръщение към нацията, че в края на военните действия ивицата Газа трябва да бъде демилитаризирана, а Израел ще запази силовия контрол в анклава, точно както контролира Западния бряг.

В допълнение, Нетаняху спомена, че Израел няма да изгражда израелски селища в ивицата Газа.

Израелските войски са завършили обкръжаването на град Газа и водят боеве в близост до болница Шифа, под която се крият бойци на "Хамас".

Вчера контролираните от "Хамас" власти в палестинския анклав обвиниха Израел за удар по болница "Шифа". В отговор вечерта говорителят заяви:

"Жителите на Северна Газа са евакуирани, противно на указанията на „Хамас“. За да предотврати това, „Хамас“ лъже за това, което се случва в болниците. Вчера те побързаха да ни обвинят за нападението срещу болница "Шифа". Проверихме системите си и отново установихме, че става въпрос за неправилно изстреляна ракета, принадлежаща на терористични организации в Ивицата Газа. "Хамас" стреля и убива жители на Газа. "Хамас" извършва военно престъпление, като използва болници".

Той коментира и друго твърдение, касаещо болницата - че IDF (Israel Defence Forces) я обграждат и обстрелват:

"През последните часове се разпространява фалшива информация, че обграждаме болница "Шифа" и нанасяме удари по нея. Това са фалшиви съобщения. Ние водим бойни действия с терористите убийци от "Хамас", които умишлено избират да водят бойни действия в близост до болница "Шифа". Прицелваме се прецизно в тях и ги убиваме. От източната страна на болницата има определен проход за излизане и влизане.

Убихме терориста, който държеше около хиляда жители на Газа като заложници в болница "Рантиси", и им попречихме да напуснат болницата. Болницата беше евакуирана. Днес (вчера - бел. ред.) разговаряхме с персонала на болница "Шифа" и им казахме ясно: ЦАХАЛ не атакува болницата. Ще продължим да позволяваме на пациентите и медицинския персонал, както и на всички жители на Северна Газа, да се придвижват безопасно на юг. Искаме светът да знае това".

Относно заложниците, говорителят каза:

"Работим постоянно, денонощно по различни варианти за връщане на заложниците у дома. Това са сложни процеси и те отнемат време. Необходимо е да изчакаме те да се осъществят и ние да предоставим актуална информация на семействата. ЦАХАЛ, заедно с другите организации за сигурност, работят денонощно, полагайки изключителни усилия - чрез разузнавателни, оперативни и граждански способи - да ги върнат обратно. Няма да пропуснем нито една възможност да ги върнем у дома - увери контраадмирал Хагари. - До момента сме уведомили семействата на 239 заложници. Ще продължим да информираме семействата с всяка информация, с която разполагаме, а след това и обществеността.".

По думите на Нетаняху във вчерашното му обръщение израелските войски са убили "хиляди" бойци, включително тези, които са участвали в терористичното нападение срещу Израел на 7 октомври.

Извън града обаче израелската армия среща съпротива - 5 войници, включително офицер на ЦАХАЛ бяха убити при взрив в миниран тунел в Бейт Ханун, съобщи армията.

Нетаняху отдаде почит на израелските войници, загинали в борбата с "Хамас", нарече ги "истински герои" и благодари на САЩ за подкрепата.

"Само за последните 3 дни над 200 хил. жители на Газа са напуснали града и са се преместили в южната част на сектора, което показва загубата на контрола на радикалите от "Хамас" върху северната част на анклава", каза говорителят на израелските сили за отбрана Даниел Хагари.

Говорителят на ЦАХАЛ изтъкна, че "цивилното население напуска окупираната северна част на сектора, където се намира самият град Газа, "противно на указанията" на радикалите от "Хамас", които според израелските военни използват цивилното население като жив щит и възпрепятстват евакуацията му по всички възможни начини.

Войната започна на 7 октомври, когато "Хамас" извърши терористично нападение в Южен Израел, уби 1400 души и плени повече от 240, сред които бебета и деца.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Над 10 хил. деца остават без място в детските градини и ясли в София след първо класиране

Излезе първото класиране за детските градини в София

12:19 - 10.05.2024
Важно днес

190 служители на митниците, НАП и МВР влязоха в складовете на „Лукойл“

Чакат се резултати от "инвентаризацията" на наличностите на горива

12:01 - 10.05.2024
Важно днес

ЦИК отговори на Главчев: Няма да се забавят изборните резултати

Росица Матева призовава да не се внася излишно напрежение преди вота

11:17 - 10.05.2024
Важно днес

Израел е готова да се бие "сама" в Газа, ако САЩ спрат доставките на оръжия, каза Нетаняху

Израелският премиер отговори на предупреждението, отправено от Джо Байдън

11:15 - 10.05.2024
Технологии

Open AI готви конкурент на търсачката на Google

Разширението на ChatGPT се очаква да бъде обявено официално на 13 май

10:23 - 10.05.2024
Живот

Израел се класира за финала на "Евровизия" на фона на многохиляден протест и освирквания

Хиляди протестираха в Малмьо срещу участието на Израел в "Евровизия"

09:40 - 10.05.2024
Важно днес

ГЕРБ - ДПС са близо до мнозинство в следващия парламент, показва проучване на "Маркет линкс"

Според проучването само 5 партии влизат в следващия парламент

09:37 - 10.05.2024