Макрон предложи международна коалиция срещу "Хамас", Нетаняху предупреди "Хизбула" да не влиза в конфликта Снимка: © Getty Images

Френският президент Еманюел Макрон предложи глобалната коалиция, която се бори с джихадистката групировка "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, да разшири фронта си и да се противопостави и на радикалното палестинско движение "Хамас", съобщава "Ройтерс".

"Франция е готова международната коалиция срещу "Ислямска държава", в рамките на която участваме в операции в Ирак и Сирия, да се бори и с "Хамас", заяви Макрон, като обеща, че "Израел няма да бъде оставен да се сражава сам".

Френският президент пристигна в Израел, за да изрази солидарността на страната си след нападението на терористичната групировка „Хамас“ от 7 октомври. Тогава бойците на палестинската ислямистка организация убиха 1400 души в Израел, а други над 200 бяха взети за заложници. При атаката на "Хамас" бяха убити 30 френски граждани, а други девет бяха обявени за изчезнали, като част от тях са сред заложниците на групировката..

По време на срещата с израелския премиер Бенямин Нетаняху в Йерусалим, Макрон подчерта, че Франция и Израел приемат тероризма за свой "общ враг", но не влезе в подробности как може да се намеси сега споменатата от него коалиция, предвождана от САЩ и включваща десетки държави.

Става дума за глобалната коалиция, които се бори с джихадистите от "Ислямска държава". Тя беше създадена през септември 2014 година.

Според страницата ѝ, 86-те членове на коалицията са "поели ангажимент да се справят с Даеш (бел. ред. "Ислямска държава") на всички фронтове, да разбият мрежите ѝ и да противодействат на глобалните ѝ амбиции". Сред партньорите са САЩ, държавите от ЕС, в това число България, Сърбия, НАТО като пакт и страните членки, повечето арабски страни, сред които и Египет, Саудитска Арабия, Йордания и т.н. Не участват Русия и Китай.

Отвъд военната кампания в Ирак и Сирия, глобалната коалиция се ангажира да се справи с финансирането и икономическата инфраструктура на Даеш, да предотврти потока от чуждестранни бойци терористи през границите, както и да противодейства на пропагандата на групата, пише още в страницата на глобалната коалиция.

Макрон и израелският министър-председател Бенямин Нетаняху призоваха Иран и подкрепяната от Техеран ливанска въоръжена ислямистка групировка „Хизбула“ да не разширяват мащаба на конфликта в Израел.

„По-нататъшната ескалация на север ще отвори вратата към регионален пожар, от който всяка страна ще загуби", каза Макрон, цитиран от британската обществена телевизия Би Би Си по време на посещението си в Израел.

Нетаняху отново предупреди, че войната срещу терористичната групировка „Хамас“ може да е дълга и на свой ред призова Иран да не се въвлича в конфликта.

Френският президент пристигна в Израел, за да изрази солидарността на Франция със държавата след нападението на терористичната групировка „Хамас“ от 7 октомври. Тогава бойците на палестинската ислямистка организация убиха 1400 души, а други над 200 бяха взети за заложници. При атаката на "Хамас" бяха убити 30 френски граждани, а други девет бяха обявени за изчезнали, като част от тях са сред заложниците на групировката..

Oт Тел Авив Макрон предложи глобалната коалиция, която се бори с джихадистката групировка "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, да разшири фронта си и да се противопостави и на радикалното палестинско движение "Хамас", съобщава "Ройтерс".

По време на срещата с израелския премиер Бенямин Нетаняху в Йерусалим, Макрон подчерта, че Франция и Израел приемат тероризма за свой "общ враг", но не влезе в подробности как може да се намеси сега споменатата от него коалиция, предвождана от САЩ и включваща десетки държави.

"Франция е готова международната коалиция срещу "Ислямска държава", в рамките на която участваме в операции в Ирак и Сирия, да се бори и с "Хамас", заяви Макрон, като обеща, че "Израел няма да бъде оставен да се сражава сам".

Глобалната коалиция, които се бори с джихадистите от "Ислямска държава", бе създадена през септември 2014 г.

Според страницата ѝ, 86-те членове на коалицията са "поели ангажимент да се справят с Даеш (бел. ред. "Ислямска държава") на всички фронтове, да разбият мрежите ѝ и да противодействат на глобалните ѝ амбиции".

Отвъд военната кампания в Ирак и Сирия, Коалицията се ангажира да се справи с финансирането и икономическата инфраструктура на Даеш, да предотврти потока от чуждестранни бойци терористи през границите, както и да противодейства на пропагандата на групата, пише още в страницата на глобалната коалиция.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024