Netflix заплашва да бойкотира "Златните глобуси"

"Спираме всички дейности, свързани с вашата организация, докато не се въведат по-значими промени"

Да получиш писмо с този текст от главния изпълнителен директор на Netflix Тед Сарандос, е огромен проблем за всеки мениджър в Холивуд. Особено когато организацията ти отговаря за присъждането на една от най-важните награди в киното и телевизията - "Златните глобуси".

Скандалът обаче е факт. Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд (HFPA) е подложена на натиск за реформа както от собствените си членове, така и от външни партньори като Netflix, NBC, активистки организации и актьори като Марк Ръфало.

На 6 май Асоциацията обяви, че 75 от общо 86 нейни членове са приели план за промяна в управлението си, така че бордът й да отразява по-адекватно расовото разнообразие в медиите. Основният проблем, за който HFPA беше укорена преди няколко месеца, е, че сред членовете й няма нито един чернокож журналист.

От организацията посочват, че мнозинството от членовете й са жени, а 35% от всички в борда са представители на страни извън Европа - т.е. правят се усилия за по-разнообразен профил на журито, като все пак обещаваха да вземат мерки за "включване на хора от други непредставени общности".

Според последното решение - асоциацията ще промени структурата на управлението си, ще въведе позиция за "Главен директор по разнообразието, баланса и включването", ще привлече нови 20 членове в следващата година, а до 2023 г. ще увеличи общия си състав с 50%.

Приетият график и колебанията на някои от гласувалите провокира ответната реакция на Netflix.

"Като мнозина в нашата индустрия, ние също очаквахме днешното решение с надеждата, че ще признаете мащаба на проблемите пред HFPA и ще начертаете ясна пътна карта за промяна", пише Тед Сарандос в писмото си до ръководния комитет на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд.

"Решението е важна първа стъпка, но не вярваме, че предложените нови политики - особено относно броя на новите членове и скоростта на привличането им - ще разреши въпроса със систематичните проблеми на HFPA с разнообразието и включването, както и липсата на ясни стандарти за действие на вашите членове", казва още той.

С това Сарандос анонсира прекратяването на отношенията на Netflix с Асоциацията, която раздава "Златните глобуси".

"Знам, че сред вас има много добронамерени членове, които искат истинска промяна... но Netflix и много от талантите и авторите, с които работим, не могат да пренебрегнат колективната неспособност на асоциацията да реши съществените проблеми със спешност и решителност", заявява той.

Президентът на HFPA Али Сар отговори на Сарандос, като посочи, че отношенията с Netflix винаги са били високо ценени и че критиките ще бъдат взети предвид, като кани екипа му за среща за "изясняване на някои недоразумения".

"Отвореният диалог ще помогне за гарантирането, че ще адресираме тези притеснения по най-бързия възможен начин.

Netflix доминираше на последната церемония на "Златните глобуси", като продукции на компанията получиха общо 42 номинации в различни категории и спечелиха шест награди. Сред отличените бяха сериалите "The Crown" и "Queen's Gambit" и филмите "Ma Rainey's Black Bottom", "I Care A Lot", "Trial of the Chicago 7".

Създателката на сериали като "Скандал", "Анатомията на Грей", "Бриджъртън" и др. Шонда Раймс изрази задоволството си от реакцията на Сарандос.

"За пореден път Netflix показват как може и как би трябвало да се действа. Това е начинът да бъдеш промяната", пише тя в Twitter. През 2017 г. Раймс подписа договор за 100 милиона долара за създаване на нови продукции за платформата.

В отделна позиция Марк Ръфало (носител на отличието за ролята си в сериала на HBO "I Know This Much Is True") също призовава асоциацията за реформа и твърди, че "не може да се чувства горд или щастлив" от факта, че е спечелил тяхната награда.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024
Живот

Banksy избра Лондон, за да разкрие първата си улична творба за 2024 г.

Мистериозният артист призна, че той е авторът в Instagram

16:28 - 18.03.2024
Технологии

Топ футболни клубове търсят таланти с AI приложение

aiScout позволява на амбициозни футболисти да участват във виртуални изпитания на професионални клубове

15:47 - 18.03.2024
Важно днес

Почина Ангел Марин

Той беше вицепрезидент на България по време на двата мандата на Георги Първанов

14:49 - 18.03.2024
Важно днес

Ивайло Цветков - Нойзи получи условна присъда за шофиране в нетрезво състояние

Прокуратурата му е предложила 10 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок

14:10 - 18.03.2024