"Спираме всички дейности, свързани с вашата организация, докато не се въведат по-значими промени"

Да получиш писмо с този текст от главния изпълнителен директор на Netflix Тед Сарандос, е огромен проблем за всеки мениджър в Холивуд. Особено когато организацията ти отговаря за присъждането на една от най-важните награди в киното и телевизията - "Златните глобуси".

Скандалът обаче е факт. Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд (HFPA) е подложена на натиск за реформа както от собствените си членове, така и от външни партньори като Netflix, NBC, активистки организации и актьори като Марк Ръфало.

На 6 май Асоциацията обяви, че 75 от общо 86 нейни членове са приели план за промяна в управлението си, така че бордът й да отразява по-адекватно расовото разнообразие в медиите. Основният проблем, за който HFPA беше укорена преди няколко месеца, е, че сред членовете й няма нито един чернокож журналист.

От организацията посочват, че мнозинството от членовете й са жени, а 35% от всички в борда са представители на страни извън Европа - т.е. правят се усилия за по-разнообразен профил на журито, като все пак обещаваха да вземат мерки за "включване на хора от други непредставени общности".

Според последното решение - асоциацията ще промени структурата на управлението си, ще въведе позиция за "Главен директор по разнообразието, баланса и включването", ще привлече нови 20 членове в следващата година, а до 2023 г. ще увеличи общия си състав с 50%.

Приетият график и колебанията на някои от гласувалите провокира ответната реакция на Netflix.

"Като мнозина в нашата индустрия, ние също очаквахме днешното решение с надеждата, че ще признаете мащаба на проблемите пред HFPA и ще начертаете ясна пътна карта за промяна", пише Тед Сарандос в писмото си до ръководния комитет на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд.

"Решението е важна първа стъпка, но не вярваме, че предложените нови политики - особено относно броя на новите членове и скоростта на привличането им - ще разреши въпроса със систематичните проблеми на HFPA с разнообразието и включването, както и липсата на ясни стандарти за действие на вашите членове", казва още той.

С това Сарандос анонсира прекратяването на отношенията на Netflix с Асоциацията, която раздава "Златните глобуси".

"Знам, че сред вас има много добронамерени членове, които искат истинска промяна... но Netflix и много от талантите и авторите, с които работим, не могат да пренебрегнат колективната неспособност на асоциацията да реши съществените проблеми със спешност и решителност", заявява той.

Президентът на HFPA Али Сар отговори на Сарандос, като посочи, че отношенията с Netflix винаги са били високо ценени и че критиките ще бъдат взети предвид, като кани екипа му за среща за "изясняване на някои недоразумения".

"Отвореният диалог ще помогне за гарантирането, че ще адресираме тези притеснения по най-бързия възможен начин.

Netflix доминираше на последната церемония на "Златните глобуси", като продукции на компанията получиха общо 42 номинации в различни категории и спечелиха шест награди. Сред отличените бяха сериалите "The Crown" и "Queen's Gambit" и филмите "Ma Rainey's Black Bottom", "I Care A Lot", "Trial of the Chicago 7".

Създателката на сериали като "Скандал", "Анатомията на Грей", "Бриджъртън" и др. Шонда Раймс изрази задоволството си от реакцията на Сарандос.

"За пореден път Netflix показват как може и как би трябвало да се действа. Това е начинът да бъдеш промяната", пише тя в Twitter. През 2017 г. Раймс подписа договор за 100 милиона долара за създаване на нови продукции за платформата.

В отделна позиция Марк Ръфало (носител на отличието за ролята си в сериала на HBO "I Know This Much Is True") също призовава асоциацията за реформа и твърди, че "не може да се чувства горд или щастлив" от факта, че е спечелил тяхната награда.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Свлачище край "Албена" затрупа двама души в ресторант

Един от хората е изваден, спасителите проверяват и за други пострадали

Естония подкрепи Зеленски: Време е да спрем туристическите визи за Русия

"Пътуването в Европа е привилегия, а не право"

Рокада в управлението на Строителния контрол, служебният министър готви смени и в Пътната агенция

Бивш главен архитект на Хасково ще управлява строителния надзор

Зеленски иска пълен бойкот на руските туристи на Запад

Финландският премиер също е на мнение, че "не е правилно" руснаците да могат да пътуват в Европа.

"Рационална" ли е енергийната политика на Радев?

В мира на газпромчиците няма как най-евтиният и най-сигурният газ да не е от "Газпром"

Руски медии твърдят, че Латвия пак получава газ от Русия

"Газпром" спря доставките в края на юли. До момента няма потвърждение за възобновяването им

Звездата от "Брилянтин" Оливия Нютън-Джон загуби битката с рака

Оливия Нютън-Джон е починала вчера на 73 години

ФБР претърси имението на Доналд Тръмп във Флорида

Обискът е свързан с евентуално неправилно боравене с класифицирани документи

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата