Neverest на Максим и Стефан Иванови стана част от изпита по български език след 7. клас Снимка: © facebook.com/Neverest Ocean Row

Експедицията на Максим и Стефан Иванови, които прекосиха Атлантическия океан с лодката Neverest и подобриха няколко рекорда, се оказа основна част от изпита по български език и литература за седмокласниците.

Кратък текст с историята на 17-годишния ученик и неговия баща, които плаваха в продължение на повече от 100 дни между континентална Европа и Южна Америка, е представен в първата част на теста.

Към новината са добавени и коментари на потребители в социална мрежа, които се възхищават от постижението на Макс и Стефан и изразяват съпричастност към благотворителната им кауза - подкрепа за повишаването на информираността сред българите за даряването на органи.

В теста са включени 16 въпроса с отворени и затворени отговори, свързани с новината за приключението Neverest.

Учениците трябва да покажат, че не само познават основните граматически правила, но и разбират съдържанието на новината, ориентират се в отделните й детайли и правилно преценяват оценките в коментарите към нея.

Стефан и Макс, които прекосиха океана: Бяхме в режим на оцеляване, но не загубихме надежда

В изпитния текст е добавена и задача, свързана с емблемата на мисията Neverest. Седмокласниците трябва да посочат два от елементите на изображението, които се свързват с конкретен абзац от текста за Макс и Стефан Иванови.

На 6 октомври те поставиха няколко рекорда, пристигайки в Барбадос. 17-годишният Макс стана най-младият гребец в света, успешно прекосил океан. Плаването се оказа първата океанска гребна експедиция за България, както и първото прекосяване на Атлантическия океан с гребна лодка от изток на запад през сезона на ураганите (юли - октомври).

Пълното съдържание на изпитния вариант в НВО за 7. клас, както и верните отговори към него, можете да видите тук.


Макс, Стефан и Жени: Двама мъже в лодката и една жена на брега

"Череши" на Захари Карабашлиев: Темата на преразказа за седмокласниците от НВО 2021


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024