"Невинен до доказване на противното" - Сериалът на Дейвид Кели, който обедини критиците Снимка: © Screenshot,Youtube, Apple TV+

Млада и привлекателна прокурорка е убита по жесток начин. Окръжният прокурор възлага случая на своя доверен заместник – харизматичен и уважаван семеен мъж. Оказва се обаче, че последният е поддържал интимна връзка със загиналата.

Авантюрата не само, че излиза наяве и заплашва да разруши кариерата и смейството му, но обещаващото момче на реда и закона е привлечено като обвиняем за убийството. Той ли го е направил? Това няма да разберем докрая.

Познатият сюжет е от "Невинен до доказване на противното" - дебютен роман-бестселър от 1987 г. на Скот Търоу.

Писателят е едно от най-големите имена в жанра на юридическия трилър. Освен автор на книги, Скот Търоу е и практикуващ адвокат. Завършил е университета в Стандфорд, работи като защитник по наказателни дела в чикагския офис на престижна адвокатска кантора.

Търоу специализира в престъпления, извършени от „бели якички” и заема активна позиция по редица проблеми на правосъдната система. Участва в няколко държавни комисии - член е на Комисията за смъртно наказание в щата Илинойс, която има за задача да изготви проект за реформи и е първият председател на Изпълнителната комисия по етика в Илинойс, която регулира висшите служители от щатската администрация.

През 1990 г. излиза филмова адаптация на "Невинен до доказване на противното", режисирана от автора на "Цялото президентско войнство" и "Паралакса" Алън Пакула, с Харисън Форд в ролята на обвиняемия Ръсти Сабич.

Филмът е тотален хит както сред критиците, така и сред публиката.

Десетилетия по-късно Apple TV пусна сериал от осем епизода – доказателство за неутолимата жажда на Холивуд за адаптации и съживяването на познати сюжети.

Начело на продукцията е Дейвид Е. Кели – "все по-плодовит и посредствен". Така неласкаво за него се изказва критикът на "Time Magazine" Джуди Берман. В The Wall Street Journal колегата ѝ Марк Хейл е не по-малко суров. Според него Дейвид Е. Кели променя основни постулати от мистерията на Търоу за сметка на повечето секс сцени между Сабич (Джейк Джиленхол) и жертвата Каролин Полхемус (Ренате Рейнсве).

Ако някога новият сериал на Кели беше повод за очакване, то през 2024 г. по-подходящото описание е "очакване за провал", пише Джиди Берман.

Двайсет и седем години след като улови духа на 90-те с "Али Макбийл", седем години след телевизионния пробив на "Големите малки лъжи" и около шест седмици след катастрофалната адаптация на "Мъж на място" на Том Улф в Netflix, е ясно, че Дейвид Е. Кели вече не заслужава репутацията си на еднорог.

Днес Кели има ясно изразена стратегия за правене на филми и "Невинен до доказване на противното", чиято премиера беше 12 юни в Apple TV+, се придържа стриктно към нея.

Действието се развива предимно в съдебната зала.

Подобно на "Big Little Lies" (Рийз Уидърсоун, Никол Кидман) , "A Man in Full" (Джеф Даниелс), "Nine Perfect Strangers" (Никол Кидман), "The Undoing" (Хю Хрант, Доналд Съдърланд и Никол Кидман) и "Anatomy of a Scandal" (Сиена Милър, Рупърт Френд) сюжетът е адаптация на известен роман и включва задължително топ актьорски състав.

Играта на Джейк Джиленхол не може да достигне висотата на тази на Форд. Рут Нега обаче се справя по най-добрия начин с ролята на Барбара - изненадващо лоялната му съпруга, а Питър Сарсгаард видимо изпитва удоволствие от въплъщението в ролята си на врага на Ръсти в прокуратурата - човекът, заел неговата позиция с идеята, че ще го униожощи.

инамиката е вечен проблем" в продукциите на Кели - ако отдадени любители могат да изчетат романа от 742 страници по историята за отрицателно време, то римейкът разтяга сюжета до степен, че създава усещането, че творбата е три пъти по-голяма, пише още критиката в Time.

Вепреки че изобилства от клишета - "Тя събуди нещо в мен. Нещо, което мислех, че е мъртво", или краткия флирт на съпругата на Джиленхол Барбара с барман, сериалът успява да държи интригата.

Ако има някаква основателна причина за римейк на историята, то тя е в известната мизогиния, заложена в книгата и първия филм, където женските персонажи са представени като готови на всичко в името на любовта и амбицията същества.

В сериала на Кели жените имат централна роля още от създаването на продукцията - сред изпълнителните продуценти са сценаристката Мики Джонсън и режисьорката Ан Севицки.

В сюжета са добавени повече женски роли извън любовния триъгълник в основата на първоначалната история.

Въпреки неласкавата критика, формулата на Дейвид Е. Кели все пак работи: звезда в актьорския състава, бестселър като основа на сценария и съдебна интрига, която поддържа напрежението до края на историята. И така до следващата продукция.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Има арестуван за стрелбата в бар в Халкидики

Смята се, че арестуваният е изиграл ключова роля в събитията от 16 август.

15:16 - 28.09.2024
Важно днес

Назарян обяви готовност да свика извънредно заседание, ако депутатите имат желание

Последното заседание на 50-ото Народно събрание приключи позорно

14:52 - 28.09.2024
Важно днес

Русия удари два пъти за минути болница в Суми. Има загинали и ранени

По време на атаката в болницата е имало 38 души медицински персонал и 86 пациенти

10:46 - 28.09.2024
Важно днес

Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала е ликвидиран (Обновена)

Израелските военни съобщават за ликвидирани двама високопоставени командири на "Хизбула"

09:54 - 28.09.2024
Технологии

Истинска пица пещ у дома - мисията е напълно възможна

Понеже излизането в последните години позагуби чара си, взехме решение да превърнем дома си в do it yourself пицария за семейни цели… Вижте как.

09:45 - 28.09.2024