New York Times: Израелски военни са имали данни за плана на "Хамас" от поне година Снимка: © Getty Images

Израелски служители са разполагали с очерк на бойния план на „Хамас“ за бепрецедентната атака от 7 октоври повече от година преди нейното осъществяване.

Това разкрива New York Times, като се позовава на документи, имейли и интервюта.

Документът от приблизително 40 страници, с който медията разполага, очертава точка по точка опустошително нападение, довело до смъртта на около 1200 цивилни и отвличаването на 240 заложници.

Озаглавен от израелските военни с кодовото име „Йерихонска стена“, той е бил заклеймен като „твърде амбициозен“ и твърде труден за изпълнение от екстремистката групировка.

„Йерихонска стена“ не определя конкретна дата за атаката, но описва методично нападение, предназначено да преодолее укрепленията около ивицата Газа, превземането на израелски градове и щурмуването на ключови военни бази.

Оказва се, че обявената от САЩ и ЕС за терористична организация „Хамас“ следва плана с шокираща точност.

Той е включвал дъжд от ракети в началото на атаката, пускането на безпилотни летателни апарати, които да унищожат охранителните камери, както и автоматичните картечници по границата.

Според заложената стратегия въоръжени мъже е трябвало да атакуват масово Израел по въздух и по земя – сцени, на които бяхме свидетели на 7 октомври.

Освен това в плана са фигурирали подробности за местоположението и мащаба на израелските военни сили, комуникационните центрове, както друга чувствителна информация, която повдига въпроса как „Хамас“ е имал достъп до подобни секретни данни.

Журналистическото разкритие идва на фона на нарастващите обвинения, отправени към израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, че институциите под негово ръководство не са успели да предвидят и предотвратят безпрецедентния удар по сигурността на държавата.

Все още не е известно дали Нетаняху или други висши израелски служители са видели текста от 40 страници, когато е бил получен от израелските служби.

Документът обаче изглежда се е разпространявал интензивно сред израелски военни и разузнавателни лидери, пише New York Times.

Миналата година, малко след получаването на материала, служители в дивизията на израелската армия в Газа, която отговаря за защитата на границата с територията, са определили намеренията на „Хамас“ като неясни.

През юли 2022 г., само три месеца преди атаките, ветеран анализатор от звено 8200 на израелската агенция за сигнално разузнаване, е отправил следното предупреждение - „Хамас“ провежда интензивно обучение под набюдението на старши командири, което изглежда подобно на очертаното в плана.

Обучението включвало тест за сваляне на израелски самолет, превземане на кибуц и военна тренировъчна база.

Анализаторът предупредил, че учението следва точно плана „Йерихонската стена“ и че „Хамас“ изгражда инфраструктура да го изпълни.

„Това е напълно въображаем сценарий, а не индикация за способността на „Хамас“ да го осъществи“, отговорил полковник на предупреждението.

Според криптирани имейли, които The New York Times е разгледал, анализаторът категорично отхвърлил подобно омаловажаване на информацията.

Вече претърпяхме подобно преживяване преди 50 години на южния фронт във връзка със сценарий, който изглеждаше въображаем, и историята може да се повтори, ако не сме внимателни“, казал той на колегите си.

„Йерихонската стена“ разкрива продължила години каскада от погрешни стъпки, които кулминират в това, което официални лица сега смятат за най-лошия провал на израелското разузнаване след изненадващото нападение, което довежда до арабско-израелската война от 1973 г.

А в основата на всички тези неуспехи изглежда е фаталното и неточно убеждение, че „Хамас“ няма да се осмели да извърши подобна кървава атака.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024