Nexo отрече да дължи пари на НАП и уличи министъра на финансите в манипулация

Nexo разпространиха документ от НАП, с който удостоверяват, че не дължат пари на данъчната администрация - часове след като служебният министър на финансите Росица Велкова публикува справка за три ревизии на българското им подразделение с изводи за неплатени задължения за ДДС.

От Nexo казват, че "единственото достоверно твърдение е, че в рамките на три години са направени три ревизии на компанията", и обвиняват Велкова в "отчаян опит за очерняне името и репутацията на Nexo".

Две от тях (през 2021 г.) са започнали след подаване на искане за възстановяване на ДДС от страна на "Ен Ди Ес", компанията, чрез която Nexo е регистрирана в България.

"И двете споменати ревизии са с решение в полза на дружеството", казват те. От справката на Министерството на финансите се посочваше единствено, че първата е обжалвана и отменена в протестираната част.

При третата ревизия от 2022 г. Nexo признават, че са им начислили ДДС за плащане към държавата в размер на 23 000 лв.

Те твърдят, че са го платили "своевременно" поради липса на възражения. От съобщението не се разбира кога е покрито това задължение.

В писмения отговор на Росица Велкова до депутати от "Възраждане" умишлено не се споменаваха конкретните задължения на Nexo - включително дали те вече са платени - като МФ се позоваваше на данъчна тайна.

Единственото, което ставаше ясно от писмото ѝ, беше, че задълженията са били в "особено големи размери по смисъла на НК" - формулировка, която означава, че дължимата сума е над 12 000 лв.

За сравнение: данните за чистата печалба на компанията за 2021 г. показват над 3,9 млн. лв. след данъчно облагане.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024