Nexo ще плати глоба от 45 млн. долара след споразумение с регулаторите в САЩ Снимка: © Булевард България

Криптоплатформата Nexo се съгласи да плати 45 млн. долара под формата на глоби, за да уреди обвиненията на Комисията за ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC) и американските регулатори. Двете страни са постигнали споразумение, след като месеци наред преговорите бяха в "задънена улица", съобщава "Ройтерс".

Когато започва работа на територията на Съединените щати, компанията е предлагала на клиентите си лихвоносещи сметки, без първо да регистрира продукта си като ценни книжа и да предостави необходимите отчети. Без достъп до тези финансови отчети инвеститорите не биха могли да вземат информирани инвестиционни решения, посочват щатските регулатори. Те твърдят още, че Nexo не е успяла да се регистрира правилно.

Компанията най-накрая уреди тези обвинения, без да признава за нарушения. За да избегне разследване от американските власти, тя се съгласява да плати 22,5 млн. долара глоба на SEC и още 22,5 млн. долара за уреждане на обвиненията на щатските регулаторни органи. С това се слага край на проверките от страна на американските регулатори за дейността на крипто фирмата

"Обвинихме Nexo, че не е регистрирала своя продукт за криптокредитиране на дребно, преди да го предложи на обществеността, заобикаляйки съществени изисквания за оповестяване, предназначени да защитят инвеститорите. Спазването на нашите изпитани във времето обществени политики не е избирателно", заяви в изявление Гари Генслър, председател на Комисията за ценни книжа.

Nexo, която не признава или отрича обвиненията на SEC в извънсъдебното решение, заяви, че е "доволна" от споразумението. Нейният съосновател Коста Кънчев коментира пред "Ройтерс":

"Уверени сме, че скоро ще се появи по-ясен регулаторен пейзаж и компании като Nexo ще могат да предлагат продукти, създаващи стойност, в Съединените щати по съвместим начин."

Другият ѝ основател - Антони Тренчев, изрази подобна позиция и добави: "Сега можем да се съсредоточим върху това, което правим най-добре - да създаваме безпроблемни финансови решения за нашата световна аудитория", казва Тренчев, цитиран от в. "New York Times"

Междувременно криптоплатформата е в центъра на разследване от българската прокуратура. Миналата седмица бяха повдигнати обвинения на четирима души в рамките на разследване за участие в организирана престъпна група, свързана с дейността на Nexo.

На 12 януари властите влязоха на проверка в повече от 15 обекта на компанията в София, като заявиха, че проверяват още предполагаеми данъчни престъпления, пране на пари, банкова дейност без лиценз и компютърни измами.

Компанията потвърди, че българските власти са били в един от нейните офиси, но заяви, че в структурата се помещават само функции, свързани с оперативни разходи, като заплати и обслужване на клиенти.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Vivacom подновява сертификацията за сателитна станция „Плана“ с най-високата степен Tier 4

В момента само 31 подобни съоръжения, включително наземната станцията „Плана“, притежават сертификат Tier 4 в света

16:22 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Кампанията на Kaufland и DMS за Коледа е набрала 30 хил. лева за лечение на деца и възрастни

Кампанията „ДАРИ“ се проведе във всички 65 хипермаркета на веригата в страната

16:18 - 28.02.2024
Живот

Олимпийски неволи в Париж - как чанта с планове за сигурност изчезна от влак

Това не е сюжет от филм, а реално разиграла се ситуация 26 февруари - четири месеца преди началото на най-голямото спортно събитие в света.

15:03 - 28.02.2024
Живот

7-те дребни гряха, които можем да победим, по пътя към щастливия живот

Хората не са съвършени, понякога просто удоволствията им са преплетени с навици, които ги ограбват в дългосрочен план

13:50 - 28.02.2024
Важно днес

Денков: ГЕРБ подменя радикално приоритетите на правителството

Премиерът Николай Денков отхвърли предложението за коалиционно споразумение на ГЕРБ.

13:47 - 28.02.2024
Технологии

Varda Space - компанията с български корени, която се нареди до Space X и Boeing с историческа мисия

Компанията e третата, успяла да върне невредим космически апарат от орбита

12:58 - 28.02.2024
Важно днес

Екипът на Навални най-после успя да организира погребението му

Преди това ще се проведе опело в Храма на Света Богородица в московския квартал Марино

11:45 - 28.02.2024
Млада България

Как ще изглежда България през 2050 г.?

Булевард България продължава да изследва българите между 16 и 25 години с проекта "Млада България"

11:04 - 28.02.2024