Незаконните постройки на "Капитолия" в Борисовата градина може да се премахнат до седмици Снимка: © Трайчо Трайков

Премахването на незаконните метални конструкции на площадката на автоккъщата "Капитолия" може да стане факт в рамките на няколко седмици.

Тази прогноза е изразил главният архитект на София Здравко Здравков в разговор с районния кмет на "Средец" Трайчо Трайков.

"Днес имах оптимистичен разговор с арх. Здравков по въпроса със заповедта за премахване в "Капитолия" и той смята, че тя може да е факт още в началото на януари. Освен това ми обясни, че промяната в члена от закона, по който върви процедурата се налага заради противоречива съдебна практика и с цел да сме в максимално съответствие с актуалните съдебни решения, дори ми ги изпрати", пише Трайков в профила си във Facebook.

Преди ден той съобщи, че е поискал от направление "Архитектура и градоустройство" да се изададе заповед за премахавне на 6 железобетонни фундамента с метални конструкции в автокъщата, която се намира на терен от Борисовата градина.

"Това е втори опит от страна на района, този път по друг член от закона. Първият път преписката ни е върната, защото някой в общинския строителен контрол си е променил мнението дали това са сгради или нещо друго. Каквото и да са, време е да се махат, защото там е място за парк", коментира Трайков.

Спорът около "Капитолия" датира от месеци, след като общината направи опит да си върне имота, даден под наем на едноличен търговец още през 2003 г. Договорът беше прекратен заради това, че наемателят е преотдал терена на втора свързана фирма през 2008 г, която всъщност управлява автокъщата.

Железните конструкции, които Трайков иска да бъдат отстранени, са поставени без разрешение за строеж и без съгласуване с общината.

Примирие със "Спаси София"

В поста си Трайчо Трайков дава сигнал и за прекратяване на спора с общинския съветник Борис Бонев, който избухна онлайн около процедурите за премахване на кафенето до Народния театър.

"[В]идяхме се с Борис Бонев, за да обсъдим ситуацията около незаконното заведение пред Народния театър, където процедурата все още тече. И двамата сме съгласни, че можем да сме си взаимно полезни по темата с незаконните обекти и дори планирахме съвместни действия след нова година", коментира районният кмет.

Трайков посочва, че ДБ има своя инициатива за създаване на дигитален регистър на собствеността на шахтите в София, за който е поискал подкрепа от страна на Бонев в СОС.

Трайчо Трайков призова "Спаси София" да не “решават” вече решени проблемиАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Иван Гарелов е в реанимацията на "Пирогов" след инцидент

Той е получил черепна травма и кръвоизлив в курорта "Св. Влас"

19:14 - 18.07.2024
Важно днес

ГЕРБ, ДПС и БСП блокираха комисията за “Нотариуса“, за да не привика Пеевски

Дневният ред за следващото заседание не беше приет поради липса на кворум

18:35 - 18.07.2024
Важно днес

Водещи демократи вярват, че Байдън вече ще се оттегли от надпреварата за президент

Почти две трети от демократите искат това да се случи, сочи ново проучване

18:26 - 18.07.2024
Важно днес

Радев, Вучич, Орбан и Алиев на приятелско кафе

Четиримата участваха на среща на европейски лидери във Великобритания

17:10 - 18.07.2024
Живот

Стачка на артисти може да саботира откриването на Олимпиадата в Париж

Хиляди артисти, наети за церемонията, са готови за протест

16:31 - 18.07.2024
Важно днес

Братът на Петьо Еврото едва не провали европейската заповед за арест на Паскал

Съдията го пита "Колега, Вие прокуратурата ли представлявате?"

16:11 - 18.07.2024
Важно днес

Системата се задейства, чак когато психично болният подпали дома си. Превенция няма

Психиатърът Владимир Сотиров говори за проблема, след като майка с психично заболяване държа децата си под ключ години наред

16:00 - 18.07.2024
Важно днес

Пожар е обхванал поне 12 къщи в чирпанското село Димитриево

Огънят тръгнал от мъж, решил да запали гуми в двора си

15:20 - 18.07.2024