Снимка: © Трайчо Трайков

Премахването на незаконните метални конструкции на площадката на автоккъщата "Капитолия" може да стане факт в рамките на няколко седмици.

Тази прогноза е изразил главният архитект на София Здравко Здравков в разговор с районния кмет на "Средец" Трайчо Трайков. 

"Днес имах оптимистичен разговор с арх. Здравков по въпроса със заповедта за премахване в "Капитолия" и той смята, че тя може да е факт още в началото на януари. Освен това ми обясни, че промяната в члена от закона, по който върви процедурата се налага заради противоречива съдебна практика и с цел да сме в максимално съответствие с актуалните съдебни решения, дори ми ги изпрати", пише Трайков в профила си във Facebook. 

Преди ден той съобщи, че е поискал от направление "Архитектура и градоустройство" да се изададе заповед за премахавне на 6 железобетонни фундамента с метални конструкции в автокъщата, която се намира на терен от Борисовата градина

"Това е втори опит от страна на района, този път по друг член от закона. Първият път преписката ни е върната, защото някой в общинския строителен контрол си е променил мнението дали това са сгради или нещо друго. Каквото и да са, време е да се махат, защото там е място за парк", коментира Трайков. 

Спорът около "Капитолия" датира от месеци, след като общината направи опит да си върне имота, даден под наем на едноличен търговец още през 2003 г. Договорът беше прекратен заради това, че наемателят е преотдал терена на втора свързана фирма през 2008 г, която всъщност управлява автокъщата. 

Железните конструкции, които Трайков иска да бъдат отстранени, са поставени без разрешение за строеж и без съгласуване с общината. 

Примирие със "Спаси София"

В поста си Трайчо Трайков дава сигнал и за прекратяване на спора с общинския съветник Борис Бонев, който избухна онлайн около процедурите за премахване на кафенето до Народния театър

"[В]идяхме се с Борис Бонев, за да обсъдим ситуацията около незаконното заведение пред Народния театър, където процедурата все още тече. И двамата сме съгласни, че можем да сме си взаимно полезни по темата с незаконните обекти и дори планирахме съвместни действия след нова година", коментира районният кмет. 

Трайков посочва, че ДБ има своя инициатива за създаване на дигитален регистър на собствеността на шахтите в София, за който е поискал подкрепа от страна на Бонев в СОС.

Трайчо Трайков призова "Спаси София" да не “решават” вече решени проблемиАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Александър Николов: Битовите потребители ще получат 25% компенсация за декември и 1/3 за януари

Азербайджан обещава по-големи количества газ за България през зимата

Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество

Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица

Закрива се спецсъдът и спецпрокуратурата, променя се работата на ВСС и КПКОНПИ се трансформира

Преди 7 г. Австралия не пусна и Флойд Мейуедър

Върховенството на закона в Австралия - или как отказаха виза на боксьора заради сексуално насилие

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония