Снимка: © Трайчо Трайков

Премахването на незаконните метални конструкции на площадката на автоккъщата "Капитолия" може да стане факт в рамките на няколко седмици.

Тази прогноза е изразил главният архитект на София Здравко Здравков в разговор с районния кмет на "Средец" Трайчо Трайков.

"Днес имах оптимистичен разговор с арх. Здравков по въпроса със заповедта за премахване в "Капитолия" и той смята, че тя може да е факт още в началото на януари. Освен това ми обясни, че промяната в члена от закона, по който върви процедурата се налага заради противоречива съдебна практика и с цел да сме в максимално съответствие с актуалните съдебни решения, дори ми ги изпрати", пише Трайков в профила си във Facebook.

Преди ден той съобщи, че е поискал от направление "Архитектура и градоустройство" да се изададе заповед за премахавне на 6 железобетонни фундамента с метални конструкции в автокъщата, която се намира на терен от Борисовата градина.

"Това е втори опит от страна на района, този път по друг член от закона. Първият път преписката ни е върната, защото някой в общинския строителен контрол си е променил мнението дали това са сгради или нещо друго. Каквото и да са, време е да се махат, защото там е място за парк", коментира Трайков.

Спорът около "Капитолия" датира от месеци, след като общината направи опит да си върне имота, даден под наем на едноличен търговец още през 2003 г. Договорът беше прекратен заради това, че наемателят е преотдал терена на втора свързана фирма през 2008 г, която всъщност управлява автокъщата.

Железните конструкции, които Трайков иска да бъдат отстранени, са поставени без разрешение за строеж и без съгласуване с общината.

Примирие със "Спаси София"

В поста си Трайчо Трайков дава сигнал и за прекратяване на спора с общинския съветник Борис Бонев, който избухна онлайн около процедурите за премахване на кафенето до Народния театър.

"[В]идяхме се с Борис Бонев, за да обсъдим ситуацията около незаконното заведение пред Народния театър, където процедурата все още тече. И двамата сме съгласни, че можем да сме си взаимно полезни по темата с незаконните обекти и дори планирахме съвместни действия след нова година", коментира районният кмет.

Трайков посочва, че ДБ има своя инициатива за създаване на дигитален регистър на собствеността на шахтите в София, за който е поискал подкрепа от страна на Бонев в СОС.

Трайчо Трайков призова "Спаси София" да не “решават” вече решени проблемиАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна си върна ключовия град Лиман (Обновена)

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Ювал Ноа Харари разказва историята на човечеството – този път обаче в книга за деца

Писателят обяснява на по-малките за света, в който живеем, войната и климатичните промени

Запознайте се с "Optimus" - хуманоидният робот на Мъск, който ще "трансформира цивилизацията"

Роботът ще стане част от ежедневието на милиони хора и ще "трансформира цивилизацията", смята предприемачът.

Руски знамена, естрадна музика и викове "ура": Пищна церемония в Москва в чест на анексираните територии

Кремъл организира специален патриотичен концерт по повод незаконното анексиране на 4-те украински области

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.

МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията

Според президентът на МОК спортът трябва да бъде "нещо, което все още обединява хората и човечеството"

"Blonde" съживи мистериите около Мерлин Монро, но възмути някои зрители

Биографичният филм за Мерлин Монро се изкачи до върха на филмовата класация на Netflix още в първия ден, в който беше пуснат в платформата

Росен Христов: Пускането на интерконектора е стъпка напред, но не решава всички проблеми

Той определи интерконектора, по който ще тече азерски газ, като "много важен" за страната и за Европа.