Незаконно е МВР да отказва шофьорска книжка на водач с неплатени глоби Снимка: © Getty

Конституционният съд обяви за незаконно правото на МВР да не издава нова шофьорска книжка или дубликат на валидна такава на правоспособен водач, ако той има неплатени глоби за пътни нарушения. Делото беше заведено от Висшия адвокатски съвет, след като парламентът прие промени в Закона за движение по пътищата, които позволяват на КАТ да изисква пълно плащане на глоби по издадени фишове или актове в замяна на издаване на свидетелство за управление на моторно превозно средство.

Конституционните съдии са решили единодушно, че текстът от закона, който гласи: "Не се издава свидетелство за управление на моторно превозно средство или негов дубликат, както и отнето свидетелство не се връща до заплащане изцяло на дължимите глоби", противоречи на Конституцията.

Адвокатурата атакува въпросния текст с аргумента, че принципът на правовата държава не позволява да бъдат ограничавани основни конституционни права на гражданите - като правото им на свободно придвижване в страната и извън нея, с цел да се компенсира неспособността на държавата да изпълни задълженията си по събиране на наложените от нея самата глоби.

Висшият адвокатски съвет казва още, че оспорената разпоредба създава опасност от административен произвол и се накърнява правото на собственост, като неоснователно се ограничава възможността за неговото упражняване в пълен обем. Подобни ограничения на конституционни права са непропорционални, смятат адвокатите, а конституционните съдии приемат аргументите. Мотивите на КС в цялост предстои да бъдат публикувани.

По време на делото в подкрепа на това, че ограниченията са в нарушение на Конституцията, изпратиха омбудсманът Диана Ковачева, бившият вече главен прокурор Иван Гешев, Съюзът на българските автомобилисти, настоящият министър на правосъдието Атанас Славов.

Колегата на Славов в правителството - вътрешният министър Калин Стоянов, обаче е на обратното мнение. Той е защитил правото на МВР да не издава книжки при неплатени глоби, въпреки че е задължение на МВР да си ги събира своевременно. И въпреки че често пъти глоби се натрупват, защото пътната полиция с месеци, а понякога и години, не успява да връчи на шофьорите издадените им фишове или актове. Според Стоянов ако не се санкционира нарушителят, или една санкция е неопределена във времето, то тя няма възпиращо действие за бъдещи нарушения. Според него мярката е и част от мерките за безопасност на движението по пътищата. Аргументите му споделя и настояшият министър на транспорта Георги Гвоздейков, но конституционните съдии решиха в полза на Висшия адвокатски съвет.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

3-годишно дете е с опасност за живота, след като е блъснато от автомобил

Катастрофата е предизвикана от 35-годишен шофьор

10:25 - 07.05.2024
Важно днес

Главчев дава на ДАНС решението за частна детска болница, което кабинетът му одобри и отмени

Документите, на база на които беше одобрен проектът, още не са публични

09:57 - 07.05.2024
Важно днес

Вълната от студентски протести срещу войната в Газа достигна университетите в Европа

Студенти от Амстердам, Виена, Копенхаген, Кеймбридж и Оксфорд протестират срещу войната в Газа

09:50 - 07.05.2024
Важно днес

Путин влиза в петия си мандат и нареди учения с тактически ядрени оръжия

САЩ и повечето страни от ЕС бойкотират церемонията по формалното му встъпване в длъжност

08:55 - 07.05.2024
Важно днес

Израел установи контрол над границата на Газа при Рафах (Обновена)

Тел Авив смята, че в Рафах се намират значителен брой бойци на "Хамас", както и десетки заложници. 

06:58 - 07.05.2024