Незаконно смененият шеф на Сметната палата беше спрян от охраната при опит да се върне на работа Снимка: © Mediapool

Цветан Цветков, който беше отстранен противоконституционно от поста си на председател на Сметната палата, не беше допуснат до работното си място заради блокада от страна на охраната на институцията.

Охранителите се позовават на заповед от действащия ръководител на одитната палата Горица Грънчарова-Кожарева, която беше назначена извънредно от 47 Народно събрание веднага след уволнението на Цветков.

Кожарева е разпоредила "да не се допускат външни лица" в сградата - и явно е наредила доскорошният ѝ колега и ръководител да бъде третиран по този начин, при това пред камерите на националните медии.

Още след изненадващото решение на парламента за смяната на Цветков, Конституционният съд беше сезиран от ПП и ДБ. Ходът им беше оправдан, КС потвърди, че парламентът е нарушил конституцията при отстраняването на председателя на Сметната палата.

Формално, ГЕРБ и ДПС се задействаха незабавно за избор на нов титуляр, но очевидно все още няма съгласие за приемлива кандидатура - а междувременно Цветков поиска да се върне обратно на работа.

Преди дни мнозинството в 48 НС гласува ново извънредно решение, с което удължи срока за номинации за Сметната палата и потвърди правото на Кожарева да остане начело до гласуването на нов титуляр.

Подобен казус възникна при отмяната на избора на Станислав Тодоров за ръководител на КЕВР през 2022 г. и възстановяването на Иван Иванов няколко месеца по-късно.

Тогава парламентът гласува за връщането на Иванов, тъй като беше в последните дни преди разпускането си и нямаше време за провеждане на нова процедура. Иванов още заема поста въпреки отдавна изтеклия мандат и временното му освобождаване.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024