"Независими от Газпром": Протести в София заради газовата политика на служебния кабинет Снимка: © Twitter/Radko Krastanov

Два протеста под наслов "България - независима от "Газпром"!" и "#ГаzWithMe" събраха граждани на площада пред Президентството. Демонстрациите са срещу евентуалното връщане на доставките на руски газ - ход, който служебният кабинет на президента Румен Радев показа, че е възможен.

Участниците в протестите скандираха призиви като "Мафията вън!" и "Тук не е Москва!", като развяваха плакати срещу "Газпром". Едната протестна акция беше организирана от групата на "Демократична България" и в нея взеха участие политици от партията, а другата беше сформирана от граждани в социалната мрежа Facebook.

Протестите се проведоха малко след като зам.-министърът на икономиката Еленко Божков даде заявка, че служебният кабинет може да поднови договорите с "Газпром". През април Русия спря доставките на газ за България, след отказа на управляващото тогава правителство да плаща за тях в рубли.

 "Няма значение каква буря ще ни брули": Новата власт се готви да преговаря с "Газпром" "Няма значение каква буря ще ни брули": Новата власт се готви да преговаря с "Газпром"

Президентът Румен Радев и служебният премиер Гълъб Донев към момента не са отговорили директно на въпроси от страна на журналисти дали ще искат подновяване на договорните отношения с руската компания.

В демонстрациите се включиха редица граждани, активисти и творци, а организаторите ги призоваха да гласуват активно на изборите през октомври. Депутатът от 47-то Народно събрание от групата на "Демократична България" Мартин Димитров заяви пред протестиращите, че България е била "най-зависимата от руски газ" и служебното правителство се опитва да върне страната "точно там".

#ГАZwithme: Новият кабинет провокира протести на третия ден от работата си #ГАZwithme: Новият кабинет провокира протести на третия ден от работата си


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Врачанският митрополит Григорий ще ръководи Синода до избор на нов патриарх

Той ще организира изборите за наследник на патриарх Неофит

12:41 - 19.03.2024
Важно днес

Преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ са временно прекъснати

Радев се срещна с турския и американския посланик, докато чака отговор за мандата

11:59 - 19.03.2024
Европейски дневници

Резолюция на ЕП зове през 2024 г. България и Румъния да влязат в Шенген и по суша

Призивът е записан в резолюция на Комисията по петициите

11:11 - 19.03.2024
Важно днес

САЩ добавиха политик и прокурор от Северна Македония към "черния списък" за корупция

Кандидат за президент и бивша прокурорка са със забрана да влизат в страната

10:05 - 19.03.2024
Важно днес

Третият човек в йерархията на "Хамас" е убит, твърди Вашингтон

Иса е и един от военните ръководители на кървавото нападение от 7 октомври, при което обявената от САЩ и ЕС за терористична организация "Хамас" уби над 1000 души

09:34 - 19.03.2024
Важно днес

Делян Добрев се пита защо "един Тагарев да ни прати на избори"

Депутатът от ГЕРБ "не е голям оптимист" за бъдещето на управлението

09:31 - 19.03.2024
Важно днес

Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов по 12-годишно дело за подкуп

Аврамов е осъден условно за срок от една година, с три години изпитателен срок.

08:35 - 19.03.2024