"Независими от Газпром": Протести в София заради газовата политика на служебния кабинет Снимка: © Twitter/Radko Krastanov

Два протеста под наслов "България - независима от "Газпром"!" и "#ГаzWithMe" събраха граждани на площада пред Президентството. Демонстрациите са срещу евентуалното връщане на доставките на руски газ - ход, който служебният кабинет на президента Румен Радев показа, че е възможен.

Участниците в протестите скандираха призиви като "Мафията вън!" и "Тук не е Москва!", като развяваха плакати срещу "Газпром". Едната протестна акция беше организирана от групата на "Демократична България" и в нея взеха участие политици от партията, а другата беше сформирана от граждани в социалната мрежа Facebook.

Протестите се проведоха малко след като зам.-министърът на икономиката Еленко Божков даде заявка, че служебният кабинет може да поднови договорите с "Газпром". През април Русия спря доставките на газ за България, след отказа на управляващото тогава правителство да плаща за тях в рубли.

 "Няма значение каква буря ще ни брули": Новата власт се готви да преговаря с "Газпром" "Няма значение каква буря ще ни брули": Новата власт се готви да преговаря с "Газпром"

Президентът Румен Радев и служебният премиер Гълъб Донев към момента не са отговорили директно на въпроси от страна на журналисти дали ще искат подновяване на договорните отношения с руската компания.

В демонстрациите се включиха редица граждани, активисти и творци, а организаторите ги призоваха да гласуват активно на изборите през октомври. Депутатът от 47-то Народно събрание от групата на "Демократична България" Мартин Димитров заяви пред протестиращите, че България е била "най-зависимата от руски газ" и служебното правителство се опитва да върне страната "точно там".

#ГАZwithme: Новият кабинет провокира протести на третия ден от работата си #ГАZwithme: Новият кабинет провокира протести на третия ден от работата си


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руският патриарх обяви, че народът му живее в свободна страна

Патриарх Кирил призова руснаците да се молят за Владимир Путин

13:28 - 11.12.2023
Важно днес

Борисов пое ГЕРБ-София на ръчно управление

Смяна на ръководството след неуспеха на изборите

13:07 - 11.12.2023
Живот

Мъск възстанови акаунта на скандалния конспиративен теоретик Алекс Джоунс в Х

Мъск призна, че този ход ще бъде "финансово лош за X", но "принципите са по-важни от парите".

12:26 - 11.12.2023
Живот

Ваня Григорова, "Чалга" и Ед Шийрън: Какво са търсили българите в Google през 2023 г.?

Кандидат-кмет e най-търсената личност в българския Google

12:02 - 11.12.2023
Култура

Продуцентката Мира Сталева е първата българка в борда на Европейската филмовa академия

Българка връчи четири от годишните награди на Европейската филмова академия

11:10 - 11.12.2023
Живот

Повече от 570 преподаватели от "Харвард" подписаха петиция в защита на президента Клодин Гей

Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение на правилата

10:32 - 11.12.2023