Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия Снимка: © Getty Images

Петима руски журналисти, работещи за независими медии, са били задържани през нощта в Москва. Новинарският сайт „Медиазона“ съобщава, че всички те са арестувани и разпитани по линия на разследване срещу журналистката Антонина Фаворска от СОТАвижън.

Това се случва непосредствено, след като Фаворска била освободена след 10-дневно административно задържане за неподчинение на полицията.

„Медиазона“ съобщава, че разследването срещу Фаворска е свързано с дейността на движението на опозиционера Алексей Навални, който загина в руски затвор на 16 февруари.

Антонина Фаворска от години отразява съдебните процеси свързани с Навални.

Именно тя заснема последното видео, на което се вижда, че опонентът е все още жив, на 15 февруари по време на съдебно заседание.

Според „Медиазона“ тя е била арестувана на 17 март, няколко часа след като положила цветя на гроба на Навални, а по-късно е била обвинена от следствието в Москва за съмишленичка на Фонда за борба с корупцията.

Организацията на Навални е класифицирана като "екстремистка" от руската съдебна система. Полицията в Москва арестува стотици граждани, които се опитват да почетат смъртта на опозиционера.

В нощта на 27 срещу 28 март домът на Антонина Фаворска е бил претърсен два пъти, след което тя отново е отведена за разпит.

Претърсено е и жилището на родителите ѝ, съобщава адвокатът ѝ Михаил Бирюков, цитиран от СОТАвижън.

През нощта полицията е арестувала и други двама журналисти, които снимали в близост до дома й, докато тече обиск вътре. Едната от задържание е Екатерина Аникиевич от медията, в която работи Антонина Фаворска, а другият Константин Джаров от РусНюз.

Джаров разказва че е бит и заплашван от полицейските служители.

"Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите, подиграваха ми се, когато се опитвах да се изправя", разказва Джаров, цитиран от РусНюз. Той е получил травма на главата, ожулвания, изкълчени пръсти и навяхвания.

По-късно журналистите, с изключение на Фаворска, са били освободени. Тя е остнала в ареста.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024