Снимка: © Getty Images

Нидерландия е първата страна в Западна Европа, която налага частичен локдаун през есента, за да овладее нарастващото разпространение на Covid-19.

Той влиза в сила тази събота от 19 ч. и ще продължи три седмици. Властите прибягват до ограниченията, след като в четвъртък страната регистрира 16 364 нови инфекции от коронавирус – рекорд от началото на пандемията. Починали са 26 души, като жертвите от началото на Covid-19 са над 18 хиляди.

Новите инфекции за последната седмица са над 12 хиляди – увеличение с 48% спрямо предходния седемдневен период.

67,9% от населението на Нидерландия е напълно ваксинирано. Става въпрос за 11,8 милиона души.

От събота ресторантите, баровете и магазините, които не продават стоки от първа необходимост, ще трябва да затварят в 19 ч., съобщи обществената телевизия NOS.

Спортните събития ще се провеждат без публика, което означава, че футболните фенове няма да могат да гледат на живо световната квалификация между Нидерландия и Норвегия идния вторник.

В домовете хората ще могат да посрещат максимум до 4 човека от друго домакинство. Гражданите са посъветвани да работят от вкъщи, ако имат такава възможност.

Кабинетът обаче е решил да остави кината и театрите отворени въпреки препоръките на съвета от здравни експерти, настояващ те също да преустановят дейността си.

Целта на правителството с частичния локдаун е бързо намаляване на броя на инфекциите в краткосрочен план. В дългосрочен ще се обмислят нови мерки, съобщи NOS.

Новите случаи на коронавирус в Нидерландия се увеличиха бързо, откакто ограничителните мерки бяха отменени в края на септември. Новият локдаун бележи обрат в политиката на правителството, което до миналия месец смяташе, че сравнително големият дял ваксинирани ще му позволи да отпусне мерките до края на годината.

В 19 ч. днес премиерът Марк Рюте, министрите и здравните експерти ще дадат пресконференция, на която ще обявят официално всички ограничения.


Covid ли? Малта ви кани да живеете и да работите на острова, имунизиран от криза

Бустерни дози, маски, но без локдаун: Франция се готви за нова Covid-вълна

Австрия изпреварващо въведе нови мерки за неваксинираните


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Су-25 се разби край полигона в Безмер

Инцидентът се е случил при тренировъчен полет

Министерството на отбраната обеща зимни облекла за украинската армия

Не става ясно обаче какви точно са облеклата, откъде ще бъдат набавени те и дали са официално поискани от украинската страна

Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

На 1 октомври България ще може да получава азерски газ по връзката с Гърция

Отнета от руски олигарх суперяхта беше продадена за 37 млн. долара

Суперяхтата, която разполага с шест палуби, басейн и киносалон, вече е собственост на неизвестен купувач.

Държавата опита да продаде кораба "Vera Su", но високата му цена не привлече кандидати

Първият опит на държава да продаде на търг кораба "Вера Су", който преди година заседна край Камен бряг, се оказа неуспешен

Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда

Мрежата е най-голямата досега от началото на войната. Имитиращи сайтове на медии, руски посолства и стотици долари за реклама на пропаганда

Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха"

SDZ: "Меркел се въздържа да коментира актуални проблеми - вероятно защото част от тях са резултат и на собственото ѝ управление"

Над 80% от блоковете в София нямат мълниезащита

Инсталациите са отстранявани по време на покривни ремонти