Нидерландия възнамерява да затвори вратата пред чуждестранните студенти Снимка: © Getty images

"Нидерландия привлича кандидат-студенти с достъпни учебни такси. Таксата за обучение в бакалавърска програма в Холандия е 2200 евро на година", гласи едно от първите попадения в Google при търсене "студенти в нидерландия" на български. Многобройни компании предлагат посредничество за намиране на подходящ университет, финансиране, помощ с документи и т.н. Към 1 октомври 2022 г. българските студенти в Нидерландия са на 6-то място след студентите от Германия, Италия, Румъния, Китай и Испания, показват данните на портала за образование Nuffic.

Нидерландия става все по-атрактивна като университетска дестинация за следване на английски, особено след Brexit.

През 2015 година 28% от всички студенти в Нидерландия са били чуждестранни. През есента на 2021 техният дял вече е 40%. Причината за това е комбинацията от достъпни такси и достатъчно бакалавърски и магистърски програми на английски.

Иска ли обаче Нидерландия толкова чуждестранни студенти е въпросът, който силно се дебатира в страната в последните месеци.

Според някои нидерландски политици "ситуацията вече е извън контрол". В разговора се включи и министърът на образованието Робърт Дайкграаф, който през април предупреди парламента, че процесът по приемане на чуждестранни студенти трябва да бъде управляван и обеща законопроект.

Мярката, за която се говори активно в страната, е драстично да се намалят курсовете, които се водят на английски до около 1/3 от настоящия капацитет, като се засилят програмите на холандски.

Проблемът съвсем не е нов, но причината да не се стига до по-сериозни мерки е, че те биха били в разрез с един от основните принципи на ЕС - свободното движение на хора. Освен това става дума за таланти, които идват в страната, и за привличане на пари към нидерландската икономика.

На много места капацитетът за приемане на чужди студенти е достигнат, пише министърът. В някои университети залите са препълнени, а преподавателите пренатоварени. В много градове като Утрехт, Амстердам и Грьонинген пазарът на недвижими имоти не може да отговори на търсенето. И накрая - нидерландските данъкоплатци финансират всичко това със собствени средства.

В любимия на туристите Амстердам, но също и в по-малките университетски градове като Утрехт, миналото лято учебните заведения помолиха новозаписаните чуждестранни студенти да си потърсят друго място, ако все още не са си намерили апартамент.

В групите за наеми във Facebook почти всяка обява е: „Само за холандци“ и "Без чуждестранни студенти".

"Шпигел" говори с Фрея Пинкава, 24-годишна студентка, която учи „Креативен бизнес" в Hogeschool Utrecht от две години. Първите четири месеца тя прекарва в частно общежитие с мухъл до леглото и планини от боклук в общата стая - срещу 600 евро месец.

Пинкава споделя студентския си живот в Instagram и TikTok, но от хубавата му страна - пазара за цветя, разходка с лодка с приятели по канала, на шопинг с велосипед с розова кошница.

Ако през последните години десетки хиляди студенти от чужбина се стичат в Нидерландия, това не е само защото искат да се възползват от добрите условия за обучение там и да живеят в красиви градове. Но и защото университетите се опитваха да ги привлекат.

Има различни мнения защо. Някои се позовават на недостига на квалифицирани служители - нидерландската икономика също се нуждае от млади таланти от чужбина. Други смятат, че университетите се грижат преди всичко за парите, защото, в крайна сметка, колкото повече студенти са записани, толкова повече държавна подкрепа има - парите следват студента.

Едно нещо е сигурно обаче - едва ли има друга страна от ЕС, в която да е толкова лесно за хора от чужбина да започнат да учат, както в Нидерландия. Сайтът „Study in NL“ на неправителствената организация Nuffic, която работи съвместно с Министерството на образованието, посочва, че холандските университети предлагат най-много курсове на английски език в континентална Европа - общо около 2000, почти 500 от тях в бакалавърска степен.

Особено след Brexit, широката гама от курсове на английски език в ЕС всъщност се превърна в почти уникално пазарно предимство за Нидерландия.

В настоящия дебат именно езикът на обучение е най-голямата ябълка на раздора. Според министъра на образованието курсовете за бакалавърска степен трябва да са най-вече на нидерландски.

Според неговия план промяната трябва да е в сила от лятото на 2025 г. като бакалавърски програми на чужд език останат, но при строги критерии.

Университетите ще трябва да аргументират квотите си за чужденци, например с потребности на пазара на труда. Възможно е да се въведе приемен изпит за англоезичните специалности или да стане задължително чуждестранните студенти да учат холандски.

Нищо от това няма да е в противоречие на европейското законодателството, смятат експерти. И най-вече, новият закон няма да изключва хората въз основа на тяхната националност.

За студентите обаче това би било огромна промяна. Пинкава казва пред "Шпигел", че ако е имало задължителни модули на холандски език в нейната бакалавърска степен, тя е щяла да избере друг университет. „Натискът да уча нов език едновременно със започването на обучението си би бил твърде голям за мен.“

Критики идват и от някои университети, а след дебати в парламентарната комисия по образование в средата на юни фронтовете изглеждат още по-трудни. Един от аргументите им е, че международната академична среда е от полза за всички, защото е като подготовка за следващия етап в живота на младите хора - работата в международни компании.

Университетите в граничните региони Твенте, Айндховен и Грьонинген нарекоха плановете на правителството "силно тревожни" и "контрапродуктивни".

Министърът на образованието Дайкграаф възнамерява да представи законопроекта до средата на юли. Все още не е ясно как правителството възнамерява да се справи с проблемите на интернационализацията, без да изплаши твърде много чуждестранни студенти. Така че врата сякаш е се затваря, но не съвсем.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024
Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024