„Ние не се страхуваме“: Зеленски предлага зърнена сделка без Русия Снимка: © Getty Images

Черноморският коридор за зърно може да продължи да функционира и без участието на Русия, каза президентът Володимир Зеленски. Според него всеки друг освен Русия „е готов да продължи да доставя зърно.

„Ние не се страхуваме. Към нас се обърнаха компании, които притежават кораби. Те казаха, че са готови (да превозват), ако Украйна разреши, а Турция ги пропусне“, каза той.

Украйна, ООН и Турция могат съвместно да осигурят работата на хранителния коридор и инспекцията на корабите. Африка има право на стабилност. Азия има право на стабилност. Европа има право на стабилност. Което означава, че всички ние трябва да сме загрижени за сигурността - за защитата от руското безумие. Украинските храни са основна сигурност за почти 400 милиона души“, заяви украинският президент в телевизионно обръщение.

Украйна е един от най-големите доставчици на зърно в света и дори в условията на война на страната ѝ бе осигурен коридор да изнася продукция. Тъй наречената „Черноморска инициатива“, станала известна като „зърнена сделка“, бе сключена за първи път с посредничеството на Турция и ООН през юли 2022 г.

За последен път тя бе удължена с 60 дни на 17 май, но се разпадна на 17 юли, когато Русия обяви, че се оттегля от споразумението.

Според ООН инициативата досега е осигурила безопасното преминаване на над 32 млн. метрични тона хранителни продукти от украинските пристанища и е помогнала за намаляване на цените на храните с над 23% от март 2022 г. насам.

Украинският президент Зеленски е изпратил официални писма до турския си колега Ердоган и генералния секретар на ООН Антонио Гутериш с предложение за продължаване на работата по Черноморската зърнена инициатива или неин аналог в тристранен формат.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Безпрецедентно фиаско за председателя на долната камара на Конгреса

Лобито на Тръмп в Камарата на представителите свали ръководителя ѝ

07:37 - 04.10.2023

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023